Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Η μεγαλύτερη πεταλούδα του κόσμου με το κεφάλι φιδιού

Αρκετά καλοκαιρινά βράδια έχει τύχει να μας ταράξει τον ύπνο μία μικρή νυχτοπεταλούδα που έχει βρεθεί κλεισμένη στο δωμάτιο μας. Τι θα γινόταν όμως αν το έντομο ήταν μεγαλύτερο κι από το χέρι σας και είχε κεφάλι ερπετού; Ακούγεται σαν μυθικό τέρας, αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αφού η γιγαντιαία πεταλούδα Attacus Atlas κρύβεται στα τροπικά δάση της Ασίας.
Η νυχτοπεταλούδα Attacus Atlas έχει πάρει το όνομά της από τον μυθικό τιτάνα Άτλαντα και όχι άδικα αφού είναι επισήμως η μεγαλύτερη πεταλούδα του κόσμου. Το άνοιγμα των φτερών της φτάνει μέχρι και τα 30 εκατοστά, και τα σχέδια που έχει πάνω τους θυμίζουν κεφάλια ερπετών προκειμένου να τρομάζουν τους πεινασμένους θηρευτές της, όπως τις σφήκες και τα βατράχια. Οι εντυπωσιακοί αυτοί σχεδιασμοί της, την έχουν κάνει γνωστή στην Κίνα ως «πεταλούδα με κεφάλι φιδιού»
Λαμβάνοντας υπόψιν τον όγκο της, θα υπέθετε κανείς ότι τρώει περισσότερο κι από σκύλο, όμως ακόμα κι εδώ η φύση μας καταπλήσσει: Η Attacus Atlas δεν διαθέτει στόμα και ζει αποκλειστικά από το λίπος που ανέπτυξε ως κάμπια, ενώ ζει μόλις 1-2 εβδομάδες με μοναδικό σκοπό την αναπαραγωγή.
Δείτε στις φωτογραφίες και τα βίντεο που ακολουθούν το τρομακτικά τεράστιο έντομο και τον κύκλο ζωής του
(Στην πρώτη φωτογραφία απεικονίζεται η Atlas ως κάμπια, πριν μεταμορφωθεί σε πεταλούδα)




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου