Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2014

Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν τον μύθο των βρικολάκων

vrikolakas_1
Οι μύθοι για τους βρικόλακες, που περιδιάβαιναν τις αγροτικές περιοχές της ανατολικής Ευρώπης, ίσως έχουν κάποια βάση τελικά.
Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν πως, οι μύθοι μπορεί στην πραγματικότητα να ήταν αποτέλεσμα των παραμορφωμένων πτωμάτων που άφησε πίσω της η επιδημία της χολέρας.
Τα πτώματα αυτών που ο λαός θεωρούσε πως ήταν βρικόλακες, κηδεύονταν με παράξενες τελετουργίες, κατά τον 17 και 18 αιώνα που αποσκοπούσαν να απομακρύνουν τα κακά πνεύματα από το σώμα του νεκρού και να το αποτρέψουν από το να σηκωθεί από τον τάφο.
Πρόσφατες έρευνες όμως, αποδεικνύουν ότι αντί για τις γνωστά αιμοδιψή τέρατα των κινηματογραφικών ταινιών, οι συγκεκριμένοι «ανήσυχοι» νεκροί, ήταν θύματα της χολέρας, που εξαιτίας του αιφνίδιου θανάτου τους συγκέντρωναν τις υποψίες του απλού αγροτικού πληθυσμού.
Οι αρχαιολόγοι συχνά ανακαλύπτουν σκελετούς σε Πολωνικά κοιμητήρια που έχουν πέτρες, μεταλλικά αντικείμενα και ραβδιά τοποθετημένα στο λαιμό, ως μέτρο αποτροπής κατά του βαμπιρισμού.

Αρχικά οι ιστορικοί που ασχολούνται με το φαινόμενο, πίστευαν πως βρικόλακες θεωρούνταν οι ξένοι που αντιμετωπίζονταν με καχυποψία από τις μικρές κλειστές αγροτικές κοινότητες της εποχής.
Όμως, οι επιστήμονες τώρα ανατρέπουν αυτή την άποψη, αναλύοντας τις οδοντοστοιχίες έξι «βρικολάκων» και συγκρίνοντας αυτές με τις οδοντοστοιχίες εξήντα άλλων λειψάνων από το ίδιο νεκροταφείο.
Αυτό που ανακάλυψαν ανατρέπει την θεωρία των «ξένων», καθώς βρήκαν ότι οι θεωρούμενοι ως βρικόλακες ήταν και αυτοί ντόπιοι, και οι θάνατοι τους θεωρήθηκαν παράξενοι για άλλους λόγους.
Όπως γράφει η Βρετανική Daily Mail, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως οι θάνατοι αυτών των ανθρώπων, συμπίπτουν με μια επιδημία χολέρας στην ανατολική Ευρώπη, που θα μπορούσε να εξηγήσει τους αιφνίδιους θανάτους.
Οι μύθοι περιγράφουν την εκδήλωση των επιδημιών βαμπιρισμού με ανάλογο τρόπο με αυτόν που εκδηλώνεται η επιδημία της χολέρας.
Η εξάπλωση της ασθενείας στον πληθυσμό, σε συνδυασμό με την άγνοια των ανθρώπων της εποχής, έσπειραν υποψίες για την ύπαρξη βρικολάκων στα χωρία της Πολωνίας, και αυτοί που πέθαιναν χωρίς εμφανή σημάδια των αιτιών θανάτου θεωρούνταν defacto ως βρικόλακες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου