Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Όταν τα μπερδέματα και οι παρεξηγήσεις μπαίνουν στην ζωή μας

  Οι σχέσεις είναι τόσο περίπλοκες και ιδιαίτερες. Μας δίνουν την ευκαιρία όμως, να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας, να βελτιωθούμε ως άτομα και γνωρίσουμε τους άλλους καλύτερα.

  Τι γίνεται όμως, όταν υφίστανται παρεξηγήσεις; Τι γίνεται όταν η επικοινωνία μπλοκάρεται; Και τι συμβαίνει όταν υπάρχουν παρερμηνείες και παρεξηγήσεις που βάζουν τους ανθρώπους σε μπερδέματα, συγκρούσεις και τσακωμούς.

  Η επικοινωνία είναι ένα μέσο να εκφράσουμε τις απόψεις μας, να μιλήσουμε για το πώς νιώθουμε, για τα βαθύτερα συναισθήματά μας, για τις ιδέες μας, για όλα αυτά που μας απασχολούν, και για τις οποιεσδήποτε απορίες μας.

  Και ενώ η επικοινωνία μας βοηθάει τόσο πολύ στο να μεταφέρουμε τον εσωτερικό μας κόσμο στην εξωτερική πραγματικότητα, ο αυθορμητισμός μας, οι διαφορετικές απόψεις με τους συνανθρώπους μας, μπορεί να δημιουργήσουν άσχημες παρεξηγήσεις και να μας φέρουν σε τρομερές αντιπαραθέσεις, που μόνο ευχάριστες δεν είναι.

  Και τι κάνουμε όταν παρεξηγούμαστε; Διορθώνουμε την κατάσταση; Σκεπτόμαστε άραγε, εάν με τα λόγια μας πληγώνουμε τους ανθρώπους, εάν με την σκέψη μας επηρεάζουμε τις γνώμες των άλλων αρνητικά;

  Υπάρχουν άτομα, τα οποία μπορεί να μεταφέρουν πολλά μηνύματα και να μην αναλογίζονται το κόστος. Να μεταφέρουν την γνώμη τους αλόγιστα δίχως να σκέπτονται τις συνέπειες, δίχως να νιώθουν ενοχή ή ντροπή.

  Παράλληλα, μια άλλη κατηγορία ανθρώπων κατέχουν ένα είδος μετασκέψης, πράγμα που σημαίνει, σκέφτονται πάνω στις ίδιες τους τις σκέψεις και αναλογίζονται συναισθήματα, καταστάσεις βοηθώντας τον εαυτό τους να αποκτήσει αυτογνωσία και να γνωρίσει καλύτερα τους συνομιλητές του.

  Η πρώτη ομάδα είναι τα άτομα που είναι ανεξάρτητα και δεν φοβούνται μήπως χάσουνε ανθρώπους από κοντά τους με τα σκληρά τους λόγια. Η δεύτερη ομάδα, είναι ευαίσθητοι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τον συνάνθρωπό τους και κυρίως για την ψυχολογία του.

  Είναι πού σημαντικό να είμαστε ευαίσθητοι στις σχέσεις μας, να αναλογιζόμαστε τα λόγια μας και τις συζητήσεις μας με τους ανθρώπους, που είναι σημαντικοί για εμάς. Βέβαια, ποσό εύκολο είναι να συγκρατήσεις σκληρά λόγια σε καταστάσεις έντασης και θυμού;

  Θεωρώ πως είναι αρκετά δύσκολο να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας σε κρίσιμες καταστάσεις, ωστόσο μπορούμε πάντα μετά την σύγκρουση και ενώ είμαστε σε κατάσταση ηρεμίας, να λύσουμε την παρεξήγηση.

  Μην αφήνετε άλυτες υποθέσεις, προσπαθήστε να λύνετε τις παρεξηγήσεις και δώστε την ευκαιρία και στο συνομιλητή σας, να σας δώσει την δική του άποψη για τα πράγματα.

  Οι καλές σχέσεις βασίζονται πάντα στην ειλικρίνεια, στην υποστήριξη και στην αμοιβαία κατανόηση. Μην ξεχνάτε να μπαίνετε στη θέση του άλλου, για να μπορέσετε να τον καταλάβετε. Μάθετε να συμπάσχετε και το σημαντικότερο να μην κάνετε παράλογα σενάρια.

  Τέλος, εάν κάτι σας απασχολεί, ή έχετε αμφιβολίες για τους συνανθρώπους σας, συζητήστε το, μόνον έτσι θα σας λυθούν οι απορίες και θα βοηθήσετε και τον άλλον να καταλάβει πως νιώθετε και εάν έχει κάνει κάπου λάθος. Διότι μόνο οι αληθινές και ξεκάθαρες σχέσεις διαρκούν για πάντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου