Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

ΔΑΝΑΪΔΕΣ – ΔΑΝΑΟΣ ΚΑΙ ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Μυθικά αδέλφια στις βόρειες ακτές της Αφρικής. Είχανε μεγάλη έχθρα η οποία οδήγησε τον Δαναό να μετακομίσει στο Άργος μαζί με τις 50 θυγατέρες του όπου και πήρε την εξουσία, εκθρονίζοντας τον Γελάνορα. Αρκετά χρόνια μετά, τον επισκέφθηκαν οι 50 γιοί του Αιγύπτου και του ζήτησαν να σβήσουνε την έχθρα και μάλιστα, του πρότειναν να παντρευτούνε τις θυγατέρες του.Ων θρασύδειλος ο Δαναός δέχθηκε, έτσι, με κλήρο ορίστηκαν τα ζευγάρια.

Το ίδιο βράδυ όμως, όρκισε τις θυγατέρες του, να σκοτώσουνε τους άντρες τους. Έτσι και έγινε. Οπλισμένες με ξιφίδια οι Δαναϊδες, σφάξανε τους συζύγους τους, την ίδια νύχτα, ενώ αυτοί κοιμόντουσαν. Μια μόνο παράκουσε, η Υπερμνήστρα, που ήτανε και η πρωτότοκη. Άφησε τον άνδρα της τον Λυγκέα, να χαθεί μέσα στην νύχτα. Για την ανυπακοή της αυτή, ο Δαναός, την φυλάκισε. Οι υπόλοιπες Δαναϊδες, αποκεφάλισαν τους άντρες τους και πέταξαν τα κεφάλια σε μια λίμνη.

Λίγα χρόνια μετά, ο Λυγκέας, επέστρεψε με πιστούς του συντρόφους για να πάρει εκδίκηση. Σκότωσε τον Δαναό και τις 49 φόνισσες και βασίλευσε στο Άργος με την Υπερμνήστρα.
Οι Δαναϊδες, τιμωρηθήκανε σκληρά για το ανόσιο φονικό τους. Καταδικάστηκαν να χύνουνε νερό σε ένα τρύπιο πιθάρι. Από αυτό βγήκε η αρχαία παροιμία ΕΙΣ ΤΟΝ ΠΙΘΟΝ ΤΩΝ ΔΑΝΑΪΔΩΝ ΥΔΡΟΦΟΡΕΙΝ=Να κουβαλάς νερό στο πιθάρι των Δαναϊδων, που σήμαινε τους μάταιους κόπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου