Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Σκέψη μέσω Web

Σκέψη μέσω WebΜεταφορά σκέψης μέσω ίντερνετ.

Η πραγματικότητα ξεπερνά σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και τα πολύ προχωρημένα έργα επιστημονικής φαντασίας.
Η εποχή που οι άνθρωποι δεν θα επικοινωνούν μεταξύ τους απευθείας με την προσωπική συνομιλία, αλλά ούτε μέσω τηλεφώνου ή νέων τεχνολογιών, μπορεί να έρθει συντομότερα από ότι φανταζόμαστε!
Η είδηση δημοσιεύτηκε πρόσφατα στα διεθνή και ελληνικά ΜΜΕ: «Για πρώτη φορά μια διεθνής ομάδα νευροεπιστημόνων και μηχανικών ρομποτικής έδειξε ότι είναι δυνατή η άμεση επικοινωνία μεταξύ ανθρωπίνων εγκεφάλων μέσω διαδικτύου. Οι ερευνητές πέτυχαν να μεταφέρουν απευθείας πληροφορίες από έναν εγκέφαλο στον άλλο, που απείχαν μεταξύ τους περίπου 8.000 χιλιόμετρα. Ένας άνθρωπος σκέφτηκε τη λέξη «γεια» στη μια άκρη της Γης και ένας άλλος την «άκουσε» μέσα στο δικό του κεφάλι στην άλλη άκρη του πλανήτη».
Δεν πρόκειται, λοιπόν, για σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας που θα δούμε προσεχώς στους κινηματογράφους: «Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Αλβάρο Πασκουάλ-Λεόνε, ερευνητή του Ιατρικού Κέντρου «Μπεθ Ίσραελ» και καθηγητή νευρολογίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS One», αναφέρουν ότι το πείραμά τους δείχνει πως είναι εφικτό να «διαβαστεί» η εγκεφαλική δραστηριότητα ενός ανθρώπου και μετά να μεταβιβαστεί διαδικτυακά σε έναν άλλο εγκέφαλο σε μεγάλη απόσταση, χωρίς να χρειάζεται να προηγηθεί πληκτρολόγηση ή εκφώνηση κάποιου κειμένου.
Οι ερευνητές κατάφεραν να μεταφέρουν από εγκέφαλο σε εγκέφαλο τις λέξεις «hola» και «ciao» («γεια» στα ισπανικά και ιταλικά) από μια τοποθεσία στην Ινδία σε μια άλλη στη Γαλλία με την χρήση ασύρματων συσκευών ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος και ρομποτικών συσκευών διακρανιακής μαγνητικής διέγερσης, οι οποίες συνδέονταν μέσω του Ίντερνετ».
Οι περαιτέρω τεχνικές λεπτομέρειες που αναφέρονται στα ΜΜΕ είναι πολλές και αναλυτικές, δεν έχουν σημασία για τους απλούς ανθρώπους. Αυτό που έχει σημασία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ότι πρόκειται «για ένα «αξιοσημείωτο βήμα στην ανθρώπινη επικοινωνία, το οποίο ανοίγει τον δρόμο, για την υπέρβαση της παραδοσιακής ανθρώπινης επικοινωνίας που βασίζεται στη γλώσσα και στις κινήσεις. Αν και η σχετική νευρο-τεχνολογία βρίσκεται ακόμη σε αρχικά στάδια, ο απώτερος φιλόδοξος στόχος της είναι ουσιαστικά η μεταφορά της σκέψης από τον έναν άνθρωπο στον άλλο οπουδήποτε στον κόσμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου