Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Πάπυρος με οδηγίες προς μποξέρ!

«Στάσου δίπλα στον αντίπαλο και με το δεξί χέρι, κάνε κεφαλοκλείδωμα και χτύπα»!

«Στάσου στην πλευρά του, κάνε επίθεση με το πόδι και χτύπα»!

Αυτές οι φράσεις είναι κανόνες πυγμαχίας που βρέθηκαν γραμμένοι στην ελληνική γλώσσα πάνω σε πάπυρο του 1ου ή 2ου μ.Χ. αιώνα.

Το συγκεκριμένο κείμενο έγινε γνωστό πρόσφατα, όταν αντίγραφό του παρουσιάστηκε στην Εθνική Αίθουσα Τιμών Πάλης στο Στίλγουοτερ της Οκλαχόμα στις ΗΠΑ, σε μια εκδήλωση του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Ο πάπυρος μήκους περίπου 45,5 εκατοστών, είχε ανακαλυφθεί πριν από 130 χρόνια στο Κάιρο από 2 φοιτητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Στην Αμερική έφθασε το 1907 μαζί με πολλούς άλλους παπύρους αλλά μόλις πρόσφατα μελετήθηκε από τον ιστορικό, ειδικευμένο και στην πυγμαχία Ντον Σεϋένγκα.

Οπως δήλωσε ο αμερικανός ιστορικός: «Οι οδηγίες αυτές βοηθούν την πάλη ως άθλημα», ενώ είναι πεπεισμένος πως πρόκειται για το αρχαιότερο κείμενο κανόνων πυγμαχίας, αφού αρχαία κείμενα κανόνων για άλλα αθλήματα που να χρονολογούνται τόσο πρώιμα δεν έχουν σωθεί.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, το οποίο είναι διάσημο για την ομάδα πάλης του! Κατά τον επαγγελματία του αθλήματος Λι Ροϊ Σμιθ, οι κανόνες που καταγράφονται στον πάπυρο ισχύουν ως σήμερα!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου