Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

«Φυτεύουν» την μνήμη

Όχι απλώς απέχουμε από το σενάριο της ταινίας Inception, αλλά είναι ήδη ξεπερασμένο. Επιστήμονες κατόρθωσαν να πάνε ένα βήμα παραπέρα τη χημική μεθόδο του ΜΙΤ που διέγραφε τις κακές αναμνήσεις των ποντικιών μέσα από δύο νέες τεχνικές ικανές να δημιουργούν πλασματικές αναμνήσεις και να τις «φυτεύουν» στη μνήμη τους!

Νευροεπιστήμονες του MIT έχουν ανακαλύψει μια νέα χημική μέθοδο ικανή να διαγράψει όλες τις κακές αναμνήσεις από τη μνήμη των ποντικιών. Απενεργοποιώντας ένα συγκεκριμένο γονίδιο μνήμης ονόματι Npas 4, διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια μπορούσαν να ξεχάσουν ακόμα και τους μεγαλύτερους τους φόβους!

Προκειμένου να ερευνήσουν σε βάθος τους γενετικούς μηχανισμούς της μνήμης, οι ερευνητές επέβαλαν τα ποντίκια σε ένα πολύ μικρό ηλεκτροσόκ κάθε φορά που έμπαιναν σε ένα συγκεκριμένο χώρο. Μέσα σε λίγα λεπτά, τα ποντίκια φοβόντουσαν το χώρο αυτό και πάγωναν κάθε φορά στην είσοδο. Στη συνέχεια, αυτό που έκαναν οι ερευνητές ήταν να απενεργοποιούν το γονίδιο Npas4, με αποτέλεσμα τα ποντίκια να ξεχνούν τη φοβία τους!

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι το συγκεκριμένο γονίδιο είναι ζωτικής σημασίας για όλους τους τύπους της μνήμης και ότι πλέον βρίσκονται πολύ κοντά στις περιοχές του εγκεφάλου όπου αποθηκεύονται οι μακροπρόθεσμες αναμνήσεις.

Μάλιστα, ευελπιστούν ότι το συγκεκριμένο επίτευγμα ήταν μόνο η αρχή και ότι σύντομα θα είναι σε θέση να δημιουργούν νέες μνήμες ή ακόμα και να τροποποιούν τις ήδη υπάρχουσες.

Αυτή τη φορά οι επιστήμονες αντί να διαγράψουν την κακή ανάμνηση, επιχείρησαν να φυτέψουν στη μνήμη τους μια ψεύτικη ανάμνηση ενός διαφορετικού δωματίου κάνοντας χρήση μιας φαρμακευτικής ουσίας. Το αποτέλεσμα ήταν παρότι τα ποντίκια βρίσκονταν στο χώρο που είχαν υποστεί ηλεκτροσόκ να θεωρούν ότι είναι ασφαλή.

Τα ίδια αποτελέσματα κατόρθωσαν να επιτύχουν και με τη δεύτερη μέθοδο, μεταφέροντας παλμούς φωτός σε περιορισμένο αριθμό κυττάρων του εγκεφάλου τους. Μόλις τα ποντίκια εισέρχονταν σε ένα νέο περιβάλλον, οι ερευνητές ενεργοποιούσαν τα συγκεκριμένα κύτταρα εκθέτοντάς τα στο φως, με αποτέλεσμα τα ποντίκια να νομίζουν ότι βρίσκονται στο χώρο όπου είχαν δεχθεί το ηλεκτροσόκ.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά και στους ανθρώπους, για τη δημιουργία νέων αναμνήσεων ή ακόμα και τη «διδασκαλία» νέων δεξιοτήτων.

Πριν από δύο χρόνια ήταν οι ερευνητές του MIT που κατάφεραν να «παίξουν» διαγράφοντας και φυτεύοντας ψεύτικες αναμνήσεις σε ποντίκια, αλλά τώρα το University of California εξελίσσει ακόμα περισσότερο την έρευνα και ισχυρίζεται ότι μπορεί να δημιουργεί, να ενεργοποιεί/απενεργοποιεί και να διαγράφει αναμνήσεις κατά βούλησιν.

Οι ερευνητές εμφύτευσαν οπτική ίνα στον εγκέφαλο των πειραματόζωων, τους έκαναν μικρά ηλεκτροσόκ και ταυτόχρονα τα “βομβάρδιζαν” με δέσμες φωτός. Μετά από λίγο σταμάτησαν τα ηλεκτροσόκ, αλλά όταν έπεφτε δέσμη φωτός τα ποντίκια ένιωθαν τον φόβο (δημιουργία ανάμνησης).

Τελικά, εντόπισαν στους εγκεφάλους τους εκείνες τις νευρικές συνάψεις που συνδέουν το αίσθημα φόβου με το οπτικό ερέθισμα, τις αποδυνάμωσαν και τα ποντίκια έπαψαν να νιώθουν φόβο με το φως. Στη συνέχεια συνέχισαν τα πειράματα ενεργοποιώντας/απενεργοποιώντας αυτές τις συνάψεις ερεθίζοντας τες με διαφορετικής συχνότητας φωτεινή δέσμη και παρατήρησαν ότι δημιούργησαν έναν «διακόπτη μνήμης».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας καθ. Robert Malinow

«Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ανάμνηση, να τη διαγράψουμε και να την ενεργοποιήσουμε ξανά με τη θέληση μας, εφαρμόζοντας ένα ερέθισμα που είτε ενισχύει είτε αποδυναμώνει τις νευρικές συνάψεις. Με τη δουλειά μας αποδείξαμε ότι μπορούμε να αντιστρέψουμε τις διαδικασίες αποδυνάμωσης των συνάψεων, κάτι που θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο για την αντιμετώπιση της νόσου Alzheimer»

Δες το βίντεο και φαντάσου – αν μπορείς- τι γίνεται με τα παιδικά κινούμενα σχέδια, τις ταινίες του κινηματογράφου, τις ειδήσεις και την προπαγανδιστική διάδοση της πληροφορίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου