Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Ανακάλυψε τα δυνατά σου σημεία!

Δεν είναι αρκετό να ανακαλύπτεις ποιες είναι οι αδυναμίες σου ή οι τομείς στους οποίους «θέλεις δουλειά». Πρέπει να ερευνάς και τα καλά σου στοιχεία! Μπορείς να αρχίσεις φτιάχνοντας μια λίστα με πράγματα που έχεις πετύχει ή υποθέσεις που χειρίστηκες καλά. Αλήθεια, έχεις πάρει ποτέ τον χρόνο να ψάξεις τα δυνατά σου σημεία;

Γεννήθηκες με κάποιο έμφυτο ταλέντο, είτε το έχεις εντοπίσει είτε όχι. Κάνεις πάντα τους άλλους να χαμογελούν; Είσαι καλλιτεχνική φύση; Μπορείς να συντονίζεις πράγματα; Θυμάσαι εύκολα ονόματα και άλλες πληροφορίες;

Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, καθώς και πολλά άλλα, μπορούν να είναι πραγματικά πολύτιμα στη ζωή. Αποτελούν δεξιότητες που είναι ζωτικής σημασίας σε οργανώσεις της κοινότητας, στο σχολείο ή στην εργασία σου. Αν είσαι σε θέση να κάνεις οποιοδήποτε από αυτά καλά, έχεις θησαυρό!

Μόλις έχεις κάνει τα δύο παραπάνω βήματα, δηλαδή έχεις εντοπίσει πού είσαι καλός/-ή και πού όχι και τόσο, η αυτοπεποίθησή σου θα αρχίσει να μεγαλώνει. Όταν αντιμετωπίζεις τις φοβίες σου, μειώνεις σημαντικά το άγχος, αλλά και αρχίζεις να έχεις μία καλύτερη σχέση με τον εαυτό σου. Πάρε τον χρόνο να παρατηρήσεις τις έμφυτες δυνάμεις σου, τα ταλέντα και τις ικανότητές σου.

Το να αναγνωρίζεις πού είσαι δυνατός/-ή, αλλά και πού έχεις ελλείψεις, θα σε βοηθήσει να γίνεις ένα ακόμα πιο ολοκληρωμένο άτομο.

Αν δεν έχεις ιδέα για όλα αυτά, ρίξε για λίγο μια καλή ματιά γύρω σου. Όλοι έχουμε ακούσει λίγο-πολύ από γνωστούς μας, από τους φίλους και την οικογένειά μας ή από συναδέλφους στη δουλειά πού είμαστε καλοί. Αυτό μπορεί να αποτελέσει μια πρώτη ένδειξη για το πού να ψάξεις περισσότερο!

Εάν δεν έχει τύχει μέχρι τώρα να σε συμβουλέψουν και δεν έχεις καμία εκτίμηση για το πού μπορεί να έχεις κλίση ή πού υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης, μπορείς να δοκιμάσεις να κάνεις ένα τεστ. Υπάρχουν τεστ στο διαδίκτυο που θα σου πουν πού είσαι καλός/-ή και, ενδεχομένως, ποιες είναι οι αδυναμίες σου. Αυτό θα σε βοηθήσει να μάθεις περισσότερα για τον εαυτό σου και ίσως σε κατευθύνει και σε έναν καλύτερο τρόπο ζωής.

Μπορείς, επίσης, να γίνεις μέλος μιας ομάδας. Ασχολήσου με ένα γκρουπ ή κάποιον οργανισμό που θα σε αναγκάσει να συνεργαστείς με άλλους ανθρώπους. Ο καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψεις ποιος είσαι είναι να βγάλεις τον εαυτό σου «έξω από τα νερά του»!

Όταν βολεύεσαι με τον τρόπο ζωής σου είναι πολύ εύκολο να μην ανακαλύψεις καινούργια πράγματα για σένα καθώς και για άλλους ανθρώπους.

Κι όμως, υπάρχουν πολλές ανάγκες εκεί έξω και οργανισμοί που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη βοήθειά σου. Και καθώς βοηθάς τους άλλους σίγουρα κερδίζεις κι εσύ, αφού γνωρίζεις καλύτερα τις δυνατότητές σου και ξεπερνάς τα πλαστά όρια που μόνος/-η σου είχες ορίσει για τον εαυτό σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου