Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Ο εγκέφαλος μπορεί να ξεχωρίζει τις λέξεις όταν κοιμόμαστε


Ο εγκέφαλος εξακολουθεί να είναι ξύπνιος όταν κοιμόμαστε, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων που ανακάλυψε πως οι άνθρωποι μπορούν να... ταξινομούν λέξεις στη διάρκεια του ύπνου!

Οι ερευνητές από το Κέιμπριτζ και το Παρίσι τοποθέτησαν στο κεφάλι 18 εθελοντών αισθητήρες που κατέγραφαν ποια τμήματα του εγκεφάλου τους ενεργοποιούνταν όταν ήσαν ξύπνιοι και πατούσαν ένα κουμπί με το δεξιό ή με το αριστερό χέρι όταν άκουγαν τις ονομασίες ζώων ή αντικειμένων αντιστοίχως.

Στη συνέχεια, οι εθελοντές οδηγήθηκαν σε σκοτεινούς θαλάμους, ξάπλωσαν σε κρεβάτια και εξακολούθησαν να πατούν κουμπιά αναλόγως με τις λέξεις που άκουγαν, έως ότου αποκοιμήθηκαν.

Οι ερευνητές εξακολούθησαν να τους διαβάζουν νέες ονομασίες ζώων και αντικειμένων για ώρα αφότου βεβαιώθηκαν πως κοιμόντουσαν βαθιά, διότι ήθελαν να εξακριβώσουν εάν ο κοιμισμένος εγκέφαλος μπορεί να αντιληφθεί το νόημά τους.

Με μεγάλη τους έκπληξη ανακάλυψαν ότι ο εγκέφαλος ξεχώριζε με μεγάλη ακρίβεια τις νέες λέξεις και ότι ενεργοποιούνταν τα σωστά τμήματα του εγκεφάλου των εθελοντών, παρότι δεν πατούσαν κανένα κουμπί, αφού ήσαν κοιμισμένοι.

Η μόνη διαφορά ήταν πως οι αντιδράσεις αυτές ήταν πιο αργές απ’ ό,τι όταν οι εθελοντές ήταν ξύπνιοι.

Οι ερευνητές, που δημοσιεύουν την μελέτη τους στην επιθεώρηση «Current Biology», πιστεύουν ότι το εύρημα αυτό εξηγεί γιατί απαντάμε στο όνομά μας όταν κοιμόμαστε ή ξυπνάμε όταν ακούσουμε τον ήχο ενός ξυπνητηριού.

Εκτιμούν επίσης ότι κάθε νοερή εργασία μπορεί να συνεχιστεί στη διάρκεια του ύπνου εφ’ όσον γίνει αυτοματοποιημένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου