Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Μύκητας καταναλώνει το πλαστικό!


Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που δημιούργησε ο άνθρωπος, και θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι ερχόμενες γενιές, είναι το διαρκώς αυξανόμενο πλεόνασμα πλαστικών αποβλήτων που κατακλύζουν τον πλανήτη. Ωστόσο, η ρύπανση θα μπορούσε να ελλατωθεί μετά την ανακάλυψη ενός μύκητα που καταναλώνει πλαστικό. 
 
Τα πλαστικά αποτελούν πλέον τη μεγαλύτερη πηγή ρύπανσης, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις αντιστοιχούν στο 20-30% (σε όγκο) των αστικών στερεών αποβλήτων στις χωματερές.

Φοιτητές του πανεπιστημίου Yale με επικεφαλής τον καθηγητή Μοριακής Βιοχημείας, Σκοτ Στρόμπελ, ανακάλυψαν στο τροπικό δάσος του Εκουαδόρ, γνωστό ως Yasuni National Forest, έναν άγνωστο μύκητα που καταναλώνει πολυουρεθάνη. Το όνομά του είναι pestalotiopsis microspora και μπορεί να επιζήσει τρεφόμενο αποκλειστικά με πλαστικό, ακόμα και σε περιοχές χωρίς οξυγόνο, όπως είναι τα κατώτερα στρώματα ενός χώρου υγειονομικής ταφής. Οι φοιτητές του Yale κατάφεραν να απομονώσουν το ένζυμο υπεύθυνο για την αποσύνθεση του πλαστικού, αλλά ακόμα δεν έχει αναπτυχθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα για την εκμετάλλευσή του.

Η ανακάλυψη των βιοχημικών θεωρείται πολύ σημαντική, καθώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε μολυσμένες περιοχές, όπως οι χωματερές, για την εξάλειψη του εφιάλτη των πλαστικών. Από την άλλη όμως, οι επιστήμονες θεωρούν ότι μια τέτοια χρήση ενδεχομένως θα γινόταν επικίνδυνη εάν ξέφευγε σε άλλους χώρους όπου κυριαρχούν τα πλαστικά, όπως τα supermarket, οι βιομηχανίες ή και τα σπίτια. Φοβούνται την ανεξέλεγκτη δράση, δηλαδή ότι δεν θα μπορέσει να περιορίσουν το συγκεκριμένο μύκητα και ίσως προκληθούν ανυπολόγιστες καταστροφές μέσα στο αστικό ή οικιακό περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου