Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Μην κατηγορείτε τους γονείς σας

goneis (2)Επιτέλους σταματήστε να κατηγορείτε τους γονείς σας. Κάποια στιγμή πρέπει να αναλάβετε και τις δικές σας ευθύνες!

Οι ψυχαναλυτές, κάποιοι ειδικοί, ακόμη και εμείς πιστεύουμε πώς φταίνε οι γονείς μας. Οι απαντήσεις βρίσκονται στην παιδική ηλικία. Τότε, που οι γονείς μας δεν έκαναν κάτι καλά και σήμερα δεν έχουμε γίνει λαμπροί επιστήμονες, ενήλικες με δυναμικότητα και αυτοπεποίθηση.
Κάποιοι μάλιστα παθαίνουν εμμονή με τα λάθη των γονιών, γεγονός που τους εμποδίζει να συνεχίσουν τη ζωή τους.Όμως, από τη στιγμή που το συνειδητοποιεί κανείς, τι κάνει για να το αλλάξει; Αν όντος οι γονείς φταίνε που δεν σπούδασε, τι κάνει τώρα που μεγάλωσε;
Προσπαθήστε να ξεχάσετε όμως το παρελθόν και να δείτε τι θα κάνετε με το εδώ και τώρα. Αν συνεχίσετε να σκέφτεστε αρνητικά για τους γονείς σας, θυμίστε στον εαυτό σας ότι τώρα μπορείτε να δημιουργήσετε αυτό που θα γίνετε.

Πώς μπορείτε να αναλάβετε την ευθύνη του εαυτού σας;
*Αν θεωρείται ότι πρέπει να αποδώσετε κάποια σοβαρή κατηγορία στους γονείς σας, καταγράψτε την, όπως και τα συναισθηματικά σας προβλήματα που τυχόν σας προκάλεσε. Σιγουρευτείτε ότι μπορείτε να ξεχωρίσετε το πραγματικό συμβάν από την άποψη που έχετε γι’ αυτό, γιατί η τελευταία μπορεί να μετατραπεί σε μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Αν πιστεύετε ότι σας έχουν πληγώσει μπορείτε να πληγωθείτε ακόμη πιο πολύ.
*Διαβάστε προσεχτικά αυτά που έχετε γράψει. Κατόπιν αναρωτηθείτε τι ελπίζετε να κερδίσετε από τη μελέτη και την ανάλυση των δυσάρεστων αυτών αναμνήσεων. Νιώθετε την ανάγκη να ζείτε στο παρελθόν, όπως τότε που ήσασταν παιδί και δεν μπορούσατε να ελέγξετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας; Γιατί λοιπόν δεν εστιάζετε στις ευχάριστες στιγμές;
* Μετατρέψτε τα αρνητικά συναισθήματα που τρέφετε για τους γονείς σας σε θετική ενέργεια. Προσπαθήστε να μάθετε από τα λάθη τους και να γίνετε διαφορετικοί από εκείνους.
*Κάντε ένα μεγάλο κατάλογο με τις θυσίες που έκαναν για χατίρι σας και τα καθημερινά πράγματα που σας πρόσφεραν. Αναρωτηθείτε αν αναγνωρίζετε όλα όσα έκαναν για εσάς. Και μην ξεχνάτε ότι πολλοί γονείς, παρά τα λάθη τους, αξίζουν μεγαλύτερης αναγνώρισης από τα παιδιά τους.
Να θυμάστε πώς ότι έγινε στο παρελθόν έγινε. Είναι δική σας επιλογή να συνεχίσετε να ζείτε με τις πεποιθήσεις και τα πιστεύω τους ή να υιοθετήσετε εσείς δικά σας.

Ακόμα, και αν επιλέξετε τα δικά τους, να είναι και πάλι δική σας επιλογή.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου