Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Για να παίρνεις δυναμικές αποφάσεις

freelancers 1Κυρτή πλάτη, μαζεμένο σώμα, χέρια σφιγμένα. Τι σου θυμίζει αυτή η εικόνα; Μάλλον έναν άνθρωπο ανασφαλή, αγχωμένο και ίσως δειλό.
Ποια γνώμη θα σχημάτιζες όμως για κάποιον που κάθεται άνετα και πληθωρικά στο κάθισμά του, με τον θώρακα ευθυτενή και τα χέρια και τα πόδια του χαλαρά;
Προφανώς θα σκεφτόσουν ότι πρόκειται για άτομο που αποπνέει αυτοπεποίθηση, δυναμισμό και ψυχραιμία.
Δεν είναι δύσκολο να βιώσεις κι εσύ την ίδια αξιοζήλευτη ψυχολογική κατάσταση, λένε οι ειδικοί, αρκεί να μιμηθείς τον τρόπο που στέκονται και κάθονται οι δυναμικοί, ικανοί και ατάραχοι άνθρωποι. Απλώς άλλαξε την στάση του σώματός σου και παρατήρησε τι θα συμβεί μέσα στα επόμενα δύο λεπτά, προτείνουν με σιγουριά οι ψυχολόγοι.
Η γλώσσα του σώματος θεωρείται ότι εκφράζει τον τρόπο που σκέφτεσαι. Επομένως, αν αλλάξεις τρόπο σκέψης, είναι φυσικό να αλλάξει και η εικόνα του σώματος. Μπορεί όμως να γίνει και το αντίστροφο.
Όπως έχει επισημάνει η Αμερικανίδα κοινωνική ψυχολόγος Amy Cuddy από το πανεπιστήμιο του Harvard (Business School), όταν αλλάξει η στάση του σώματος, τότε αυτόματα αλλάζει και η χημεία του εγκεφάλου, άρα και η ψυχολογική κατάσταση. Οι έρευνές της έχουν αποδείξει ότι οι άνθρωποι που είναι γεμάτοι δύναμη και κυριαρχική επιθυμία πάντοτε καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο από τους άλλους, δηλαδή στέκονται όρθιοι με τον θώρακα προς τα έξω και τα πόδια να πατούν γερά στο έδαφος ή κάθονται όσο πιο απλωμένα μπορούν αφήνοντας ελεύθερα τα χέρια και τα πόδια τους.
Η ίδια ισχυρίζεται πως, αν δοκιμάσεις να υιοθετήσεις αυτή την απλωσιά του σώματος, μέσα σε δυο μόλις λεπτά θα βιώσεις αύξηση της τεστοστερόνης, μείωση της κορτιζόλης (ορμόνης του άγχους) και μια διάθεση για ριψοκίνδυνες πράξεις. Δηλαδή θα νιώσεις ό,τι ακριβώς αισθάνονται οι άνθρωποι που παίρνουν δυναμικές αποφάσεις. Έτσι σε λίγο, χωρίς να το καταλάβεις, θα αλλάξει η συμπεριφορά σου και ο τρόπος που σκέφτεσαι.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου