Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Ο άνθρωπος αποτελείται από Σώμα (υλική αρχή), από Ψυχή (συναισθηματική αρχή) και από Πνεύμα (λογική αρχή). Από τα ίδια συστατικά αποτελείται και η Μητέρα-Φύση. Η ανάπτυξη και των τριών αυτών αρχών με αρμονία οδηγεί στην ευδαιμονία, όπου το Σώμα έχει υγεία, η Ψυχή ειρήνη και το Πνεύμα γνώση.

Προσωπικότητα είναι το ανώτερο Εγώ του ανθρώπου, είναι το αθάνατο πνεύμα του. Σκοπός της τριπλής αγωγής είναι η διάπλαση προσωπικοτήτων ελεύθερων, ισχυρών και ανόμοιων. Ο ομοιόμορφος τρόπος ζωής (ρουτίνα) δε συμβάλλει στην ισχυροποίηση της προσωπικότητας. Ενίοτε είναι απαραίτητες οι παροδικές στερήσεις, οι καιρικές μεταβολές, η αϋπνία, η σωματική κόπωση, η διαδοχή ευτυχίας-δυστυχίας, η αγάπη και το μίσος. Η προσωπικότητα μπορεί να εξελιχθεί με την κατάλληλη αγωγή κατά τη διάρκεια της ζωής. Σ' αυτό το κείμενο θ' ασχοληθούμε προς το παρόν με τη σωματική αγωγή.

Το σώμα είναι η κατοικία του ενσαρκωμένου Πνεύματος στη Γη. Χρέος και καθήκον κάθε ανθρώπου είναι η καλή διατήρηση του σώματος και η υγεία που επιτυγχάνονται κυρίως μέσω της διατροφής και της υγιεινής.

Διατροφή

Είναι αναγκαίο για τη συντήρηση της φυσικής ζωής να τρώμε και να πίνουμε τις κατάλληλες τροφές. Κάθε βλάβη στον οργανισμό μας λόγω κακής διατροφής έχει τον αντίκτυπο της στις πνευματικές μας δυνάμεις και ενέργειες. Κάθε τελειοποίηση επιφέρει την ανύψωση του ψυχικού μας σθένους καθώς και του πνευματικού και ηθικού επίπεδου του ανθρώπου.

Τα πιο σημαντικά σημεία του ανθρώπινου σώματος είναι το κεφάλι, το στομάχι και η κοιλιά. Καθοριστικό παράγοντα παίζει το αίμα, το οποίο ανανεώνει τα κύτταρα. Το πνεύμα δρα μέσω του εγκεφάλου (κεφάλι). Η πολλή τροφή ενεργεί στον οργανισμό μας όπως το δηλητήριο. Στις γυναίκες, τα άφθονα και οδυνηρά εμμηνά είναι πάντα εκδήλωση της κακής κυκλοφορίας του αίματος.

Η φύση προόρισε τον άνθρωπο τόσο ως φυτοφάγο όσο και ως κρεατοφάγο ον. Ωστόσο η κατανάλωση κρέατος ισοδυναμεί με την κατανάλωση ενός πτώματος. Το κρέας των ζώων είναι γεμάτο απορρίμματα λόγω της αποσύνθεσης τα οποία αποτελούν δραστικά δηλητήρια. Επιπλέον οι τοξίνες του κρέατος προκαλούν διέγερση. Η συνεχής διέγερση του νευρικού συστήματος έχει ως αποτέλεσμα την αποχαύνωση αυτού. Αυτό οδηγεί σε χαλάρωση των νοητικών λειτουργιών και σε πνευματική κατάπτωση.

Ο εσωτερισμός δέχεται ότι τα ζώα είναι οι νεότεροι αδερφοί μας, οι οποίοι βρίσκονται σε στάδιο εξέλιξης και έχουν ανάγκη την αγάπη και την υποστήριξη των πιο προηγμένων αδερφών τους, δηλαδή των ανθρώπων. Ο νόμος υπερασπίζει κάθε ζώο από κάθε κάκωση.

Συνίσταται η φυτική δίαιτα και η κατανάλωση ζωικών παραγώγων (γάλα, τυρί, γιαούρτι κλπ.), δηλαδή ότι προέρχεται από τους καρπούς του ζώου, όχι το κρέας του.

Γυμναστική

Ωστόσο για την καλή λειτουργία του οργανισμού δεν επαρκεί μόνο η συνετή τροφική δίαιτα. Απαραίτητη είναι και η γυμναστική. Η γυμναστική διατηρεί και ενισχύει την υγεία. Ενισχύει το χαρακτήρα, το θάρρος, την αυτοπεποίθηση, την ενεργητικότητα. Όσο αδρανέστερο παραμένει το σώμα (άρα και η ψυχή και το πνεύμα) τόσο νωθρότερο καθίσταται.

Εξωτερική Κάθαρση

Η καθαριότητα του σώματος προφυλάσσει το άτομο από κάθε εξωτερική δυσμενή επιρροή.

Εσωτερική Κάθαρση

Το σώμα πρέπει να απαλλαγεί από τις χονδροειδείς ουσίες και τις τοξίνες. Κάθε διεγερτικό (καπνός, οινόπνευμα, καφές, ναρκωτικά κλπ.) πρέπει να αποφεύγεται. Η εσωτερική κάθαρση όμως συνίσταται κυρίως στην άσκηση τριών δυναμικών ιδιοτήτων του σώματος την κίνηση, τις αισθήσεις και την ομιλία.

Α. Αγωγή της κίνησης (βηματισμός, χειρονομία)

Αυτός που επιδιώκει πνευματική ανωτερότητα πρέπει να εξουσιάζει απόλυτα τις κινήσεις του σώματος του. Σε κάθε κίνηση μας πρέπει να δίνουμε συνειδητό χαρακτήρα. Μια ενσυνείδητη χειρονομία αναπαράγει μια ιδέα. Μέσω της κίνησης ακτινοβολείται μια ψυχική δόνηση στο περιβάλλον μας που δονεί με τη σειρά της το αστρικό πεδίο.

Το σημείο του σταυρού π.χ. όταν σχηματίζεται με την κίνηση των χεριών είναι ένα ισχυρότατο φυλαχτό εξαιρετικής δύναμης, όταν εκτελείται ενσυνείδητα και με την ιδέα της ένωσης του ανθρώπου με το Θεό, της Γης και του Ουρανού, τη Ύλης με το Πνεύμα.

Η μετακίνηση του φυσικού σώματος στο υλικό πεδίο συνοδεύεται από την κίνηση δυναμικών ρευμάτων στο αστρικό πεδίο. Σε κάθε του βήμα ο άνθρωπος έλκει ή απωθεί δυναμικά ρεύματα τα οποία συνεχώς διασταυρώνονται με τον διαμορφωτικό παράγοντα της Φύσης.

Β. Αγωγή των αισθήσεων

Βλέμμα : Η ανάπτυξη της προσωπικότητας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ο μαθητευόμενος πρέπει να είναι σε θέση να αντιστέκεται ακαριαία σε κάθε αντίδραση του εξωτερικού κόσμου.
Αφή : Να υπομένουμε χωρίς την παραμικρή συγκίνηση. Συνίσταται ψυχρό λουτρό, νωρίς το πρωί, έπειτα εντριβή με λάδι ή καλύτερα έλαιο ιεροβοτάνου.
Γεύση : Να συνηθίσουμε σε γεύσεις οι οποίες δεν μας είναι και πολύ συμπαθείς. Η γεύση είναι η μόνη αίσθηση που βρίσκεται σε άμεση σχέση με το ενστικτώδες κέντρο, την κοιλιά.
Όσφρηση : Εξάσκηση με τα αρώματα.
Ακοή : Σημασία εδώ έχει να καταλάβουμε την έννοια του ρυθμού. Η μουσική βοηθάει. Πέρα από τα άψυχα αντικείμενα, ο μαθητής πρέπει να μάθει ν’ ακούει και τα έμψυχα. Με τη συνεχή εξάσκηση θα ακούσει ήχους που ούτε καν είχε υποψιαστεί την ύπαρξη τους μέχρι που θα φτάσει ν’ ακούσει την ψυχή του.

Γ. Αγωγή της Ομιλίας (Λόγος)

Όταν η ομιλία είναι ελλιπής δε μας επιτρέπει να εξηγήσουμε τη σκέψη μας, ούτε να διατάξουμε το νου μας. Κάθε άνθρωπος πρέπει να εκφράζεται με σαφήνεια και με τόνο ευχάριστο, πειστικό και ήρεμο.
Κάθε ήχος είναι δόνηση. Κάθε δόνηση στο υλικό πεδίο προκαλεί αντίστοιχες μεταβολές στο αστρικό πεδίο.

Ο πραγματικά ελεύθερος άνθρωπος δεν είναι δούλος της Φύσης και των δυνάμεων της, ούτε το αδύναμο παίγνιο των νόμων του πεπρωμένου, πόσο μάλλον των ίδιων του των παθών, ελαττωμάτων και ατελειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου