Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Ένα ρομπότ με καρδιά

robot peperΗ ιαπωνική πολυεθνική εταιρεία «Softbank» σε συνεργασία με την γαλλική εταιρεία «Aldebaran Robotics», κατασκεύασε ένα ακόμη ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη, που είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται το 70% όσων του λέει ένας άνθρωπος. Ανταποκρίνεται στα ανθρώπινα συναισθήματα και τα καταλαβαίνει, όπως ισχυρίζονται οι εκπρόσωποι της εταιρείας, εκφράζοντας ασεβείς πόθους.

Το νέο ρομπότ, ονόματι «Pepper» (Πιπέρι), έχει κυρίως προορισμό να επανδρώσει – ή μάλλον να ρομποτοποιήσει – πολλά καταστήματα, αρχής γενομένης απ’ την ίδια την εταιρεία και τα καταστήματά της στην Ιαπωνία. Με μια σύγχρονη «μηχανή συναισθημάτων» μπορεί να αποθηκεύει και να χρησιμοποιεί ανθρώπινα συναισθήματα, καθώς είναι σε θέση να τα αναγνωρίζει. Σύμφωνα με τις παραπάνω περιγραφές, δηλαδή, φαίνεται ν’ αντιγράφει και να μιμείται απλώς ανθρώπινες συμπεριφορές και εκφράσεις.

Η αξία του, που θα ξεπερνά τα 2.000 δολάρια, είναι… ανυπολόγιστη, αφού, σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, θα επικοινωνεί όπως οι φίλοι κι οι συγγενείς με τον άνθρωπο. Από τη στιγμή μάλιστα που σε πολλά μέρη του κόσμου και ιδιαίτερα στην Ιαπωνία ο πληθυσμός γερνάει, αλλά χωρίς να διδάσκεται, η ζήτηση για τα ρομπότ αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Η αύξηση αυτή αναμένεται να προέλθει όχι μόνο από τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να αντισταθμίσει την έλλειψη εργατικού δυναμικού και την αύξηση του μισθολογικού κόστους, αλλά και από τα νοικοκυριά, που αναζητούν μια εναλλακτική λύση για την πληρωμή των εργαζομένων φροντίδας για τα ηλικιωμένα μέλη τους.

Οπότε, ένα ρομπότ με «καρδιά» θα ήταν ό,τι καλύτερο για την αναπτυγμένη οικονομία, που ζητά ακούραστους, χαρούμενους, φτηνούς υπαλλήλους. Τους αγοράζεις μια φορά και με λίγη συντήρηση σου κρατάνε μια ζωή. Σα να μην έφτανε αυτό, σου κάνουν και την «καλύτερη» συντροφιά. Τώρα που οι ανθρώπινες σχέσεις πάνε κατά διαόλου κι οι άνθρωποι νιώθουν τόσο μόνοι, δεν υπάρχει καλύτερη παρέα από ένα ρομπότ με συναισθήματα. Και μάλιστα, αν σου κάνει κανένα παράπονο, σιγά να μην κάτσεις να τσακωθείς μαζί του. Το κλείνεις κι ησυχάζεις. Αν πάλι θέλεις να εκτονωθείς, γιατί να μην ρίξεις κι ένα καυγαδάκι με το ευαίσθητο ρομπότ σου; Άνθρωπος είσαι κι εσύ!

Τώρα που τα πάντα γύρω, τα δέντρα, οι λόφοι, τα βουνά, τα ποτάμια, τα έντομα, τα πουλιά και κάθε πλάσμα, ακόμη κι οι πέτρες, μας είναι ξένα, φτιάχνουμε με τα δικά μας συνθετικά υλικά τον τεχνητό κόσμο της οικειότητας. Ακόμη κι αν τα ρομπότ καταφέρουν ποτέ να αντιγράψουν τα συναισθήματά μας επιτυχώς, εμείς σε λίγο καιρό ίσως δε θα είμαστε σε θέση να τα εκφράσουμε. Ας ελπίσουμε ότι δε θα κοιτάμε κάποτε τα προσωπικά μας ρομπότ, για να θυμηθούμε πώς έμοιαζαν τα δικά μας συναισθήματα, που κάπου αποθηκεύσαμε και τα ξεχάσαμε σε έναν σκληρό δίσκο, όπως κάνουμε σήμερα για την ίδια μας τη μνήμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου