Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Εφαρμοστές διαστημικές στολές με υψηλή νοημοσύνη

Ξεχάστε τις ογκώδεις διαστημικές στολές. Η νέα «κολεξιόν» του Διαστήματος από τους ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) επιτάσσει εφαρμοστές στολές που σε ρόλο δεύτερου δέρματος θα εφαρμόζουν επάνω στη σιλουέτα των αστροναυτών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η νέα γενιά διαστημικών στολών, πέρα από επιπλέον στήριξη στο σώμα των αστροναυτών, θα προσφέρει τεράστια ελευθερία κινήσεων κατά τη διάρκεια των διαστημικών τους περιπλανήσεων.

Στολές από… άλλον πλανήτη
Στο εσωτερικό της φουτουριστικής στολής θα υπάρχουν ειδικές σπείρες οι οποίες θα μιμούνται τις λειτουργίες των μυών. Φορώντας τη στολή ο αστροναύτης θα συνδέεται με την παροχή ρεύματος του διαστημικού σκάφους, οδηγώντας στην ενεργοποίηση του εκλεπτυσμένου συστήματος και στην πραγματοποίηση συσπάσεων. Η διαδικασία αυτή θα αφαιρεί τυχόν εγκλωβισμένο αέρα και η στολή θα αγκαλιάζει «αεροστεγώς» το σώμα του αστροναύτη.
Για να βγάλει τη στολή, το μόνο που θα έχει να κάνει θα είναι να ασκήσει ήπια δύναμη ώστε να επιστρέψει στην πρώιμη, πιο χαλαρή μορφή της.
Πίσω από την επαναστατική διαστημική στολή βρίσκεται η δρ Ντάβα Νιούμαν, καθηγήτρια αεροναυπηγικής και μηχανικών συστημάτων στο ΜΙΤ και η ομάδα της.
Σύμφωνα με την ειδικό, το μυστικό κρύβεται στο «έξυπνο» κράμα (SMA) από το οποίο θα είναι κατασκευασμένες οι σπείρες που θα βρίσκονται ενσωματωμένες στη στολή. Κατά την ενεργοποίησή τους, οι σπείρες θα θερμαίνονται με αποτέλεσμα να «θυμούνται» τη μορφή που είχαν λάβει αγκαλιάζοντας τη σιλουέτα του αστροναύτη. Με τον τρόπο αυτό, η στολή θα μπορεί εύκολα και γρήγορα να προσαρμόζεται στα μέτρα του, να χαλαρώνει και να επανέρχεται και πάλι ως δεύτερο δέρμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου