Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Ανήκεις κι εσύ σ’ αυτή τη χιλιετία;

sosial mediaΆτομα φοράνε μεγάλα ακουστικά που τα συνδέουν με το i-phone για να ακούσουν μουσική από το i-tunes. Άτομα που κοιτάνε συνεχώς το κινητό τους είτε για να παίξουν candy crush είτε για να βγάλουν selfie. Κι όμως, αυτά τα άτομα αλλάζουν τον κόσμο με αυτά που κάνουν, είτε αυτά είναι προς την καλή ανάπτυξη αυτού του κόσμου είτε προς την κάκιστη πλευρά του που υπήρξε μέχρι σήμερα.
Εμείς, τα άτομα γεννημένα την περίοδο 1980 με 1999, χαράζουμε την πορεία του κόσμου, αφήνοντας τις υπόλοιπες γενιές να παλεύουν να συμβαδίσουν με τον μεταβαλλόμενο κόσμο. Και να σκεφτεί κανείς πως τα παιδιά του 2000 και μετά δεν έχουν βιώσει τη ζωή χωρίς υπολογιστές, αφού το 2000 χάραξε πορεία με την τεχνολογική επανάσταση. Και η επιρροή τους είναι αισθητή στις γενιές που προηγήθηκαν. Εσύ κατάφερες να ενταχτείς στις αλλαγές της χιλιετίας;
Ένας άνθρωπος ενταγμένος στο σήμερα έχει μανία με οτιδήποτε καινούργιο. Έχει μάθει να προσαρμόζεται στη διαρκώς μεταβαλλόμενη τεχνολογία, και έτσι οι νέοι είναι πιο τολμηροί και πρόθυμοι να κατανοήσουν οτιδήποτε καινούργιο. Η γενιά αυτής της χιλιετίας είναι πιο εθνολογικά και θρησκευτικά διαφοροποιημένη από τις προηγούμενες γενιές, και από πολλές απόψεις πιο φιλελεύθερη.
Όσα περισσότερα βλέπουν οι νέοι στον πλανήτη, τόσο πιο περιεκτικοί γίνονται προς αυτά. Μορφωμένοι σε ένα περιβάλλον όπου οι ξένοι είναι κάτι οικείο, αγκαλιάζουν την πολυμορφία πιο εύκολα από ό,τι οι προηγούμενες γενιές. Μεγάλωσαν σε έναν μεταμοντέρνο κόσμο που αγκαλιάζει την αξία από τα πάντα.
Η νέα τεχνολογική διασύνδεση προσφέρει πολλές ευκαιρίες που δεν ήταν διαθέσιμες πριν. Με σχεδόν τα πάντα δημοσιευμένα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -από το πού βρίσκεσαι στο τι πίνεις ή τρως και με ποιον- τι έμεινε να κρύψει κανείς; Η τεχνολογία έχει αλλάξει ριζικά την αντίληψη και τις δραστηριότητες του κόσμου.
Είσαι «in» εάν έχεις αντιληφθεί τις τάσεις της χρονιάς. Το 2012 ήταν το «gangnam style», το 2013 το «Harlem Shake» και αναμένουμε να δούμε τι είναι για το 2014, αν και προβλέπεται να είναι οι όλων ειδών «selfies», π.χ. «Oscar selfies», «no makeup selfies», κ.λπ.
Κάθε χρόνο και κάτι καινούργιο, κάτι που και οι άλλοι θέλουν να το κάνουν, και να προλάβεις να το βάλεις online. Εξάλλου η τεχνολογία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σου επιτρέπει να χρησιμοποιήσεις μόνο 140 χαρακτήρες για να πεις τι σκέφτεσαι. Ή, απλά, μπορείς να δημοσιεύσεις ένα βίντεο 6 δευτερολέπτων, το λεγόμενο «vine».
Η ζωή κυλάει γρήγορα, το ίδιο κι εσύ. Αυτός είναι και ο λόγος που επιλέγεις να πατήσεις «like» σε κάτι που σου άρεσε πάρα να γράψεις κείμενο με τη δική σου γνώμη στο θέμα. Ελεύθερα μέσα ενημέρωσης, περισσότερες εφαρμογές κινητών -αυτό είναι το μέλλον. Το Spotify, το Instagram και το Shazam χαρακτηρίζουν την τελευταία τάση.
Αν καταλάβατε τις μισές από τις λέξεις του κειμένου και δεν χρειάστηκε να πάτε στο google search για να δείτε τι σημαίνουν, τότε ξέρετε κι εσείς πως ανήκετε στη γενιά του σήμερα. Αν πάλι δεν τα καταφέρατε και εξακολουθείτε να βρίσκετε το κείμενο αυτό μπερδεμένο και με λέξεις ασυνήθιστες ή πρωτάκουστες, τότε καλωσορίσατε στη γενιά του 2014, και καλά θα κάνετε να εξοικειωθείτε με αυτές τις τάσεις για να συμβαδίζετε με τις αλλαγές του κόσμου. Κι ας ελπίσουμε πως οι τάσεις αυτές θα είναι προσωρινές, και πως το μέλλον θα επιφυλάσσει λιγότερο ναρκισσισμό και περισσότερη ωριμότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου