Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Δημοσίευμα ντοκουμέντο για την σφαγή στη Σμύρνη το 1922

Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΑΘΗΝΑΙ, 2 Σεπτεμβρίου 1922 "Αντί Αίματος Χυμός Λαχάνων" αφιερωμένο στη σφαγή της Σμύρνης που κάποια άτομα βάφτισαν "συνωστισμό".

Στο πρωτοσέλιδο η εφημερίδα περιγράφει τα φρικαλέα επεισόδια που υπέστησαν οι Έλληνες από τους Κεμαλιστές (όπως τους αποκαλεί η εφημερίδα) "... οι δε Έλληνες και Αρμένιοι ελογχίζοντο και ετυφεκίζοντο εις τους δρόμους." Περιγράφει ότι έγιναν έκτακτα στρατοδικεία στα οποία καταδικάζονταν μόνο Έλληνες  ή μόνο όσοι υπηρετούσαν στον ελληνικό στρατό. "Δια την είς θάνατον καταδίκη αρκεί μόνον το γεγονός ότι οι δικαζόμενοι υπηρέτησαν είς τον Ελληνικόν στρατόν.
Το δημοσίευμα της εφημερίδας συνεχίζει να δημιουργεί θλιβερές εικόνες, περιγράφοντας την καταστροφή της Σμύρνης "... η πόλης της Σμύρνης εκαλύπτετο απο τεράστιας φλόγας". Βλέπουμε  μέσω του δημοσιεύματος τη τραγική στιγμή στο λιμάνι, των γυναικόπαιδων που προσπαθούν να σωθούν.
Και τέλος το άρθρο αναλύει τη φυγή του ελληνικού στρατού που όπως δηλώνει ' Η ανιστόρητος ατιμία της δημιουργίας φυγής διακοσίων χιλιάδων ενδόξου στρατού εντοπίων τετράκις μικρότερου τον αριθμόν εχθρού ήρχισε να αποδίδει συνεπείας σφαγής..." και αναρωτιέται εάν στις φλέβες της ελληνική κυβέρνησης υπάρχει ελληνικό αίμα αφού όπως φαίνεται αποδίδει τις ευθύνες στην Ελλάδα για την καταστροφή της Σμύρνης.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου