Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

Μύθοι και αλήθειες σχετικά με το hangover

Mόνο κάποιος πάρα, μα πάρα πολύ τυχερός ή απίστευτα προσεκτικός δεν το έχει ζήσει. Αν το περιγράφαμε επιστημονικά, θα λέγαμε ότι πρόκειται για έναν συνδυασμό σωματικών κυρίων επιδράσεων, μετά από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Πονοκέφαλος, ναυτία, κούραση, ζαλάδα, άγχος, προβλήματα συγκέντρωσης – ό, τι χρειάζεται για να μην μπορείτε να λειτουργήσετε για τις 24 ώρες που θα ακολουθήσουν…
 
Ας είμαστε ειλικρινείς: όσο κι αν έχουμε υποφέρει κατά καιρούς από αυτό, είναι στατιστικά απίθανο να μην την ξαναπατήσουμε στο μέλλον. Τουλάχιστον, ας είμαστε ενημερωμένοι.
 
1. Λένε ότι: το πόσο αντέχεις το αλκοόλ έχει να κάνει με τα γονίδιά σου.
Απάντηση: είναι αλήθεια. Υπάρχουν κάποια ένζυμα τα οποία διασπούν τα υποπροϊόντα του αλκοόλ,  η καλή λειτουργία των οποίων έχει να κάνει με τα γονίδιά μας. Ή το ‘χεις, ή δεν το ‘χεις.

2. Λένε ότι: όλοι όσοι πίνουν αλκοόλ έχουν τουλάχιστον μία εμπειρία χανγκόβερ.
Απάντηση: ψέμα. Οι έρευνες δείχνουν ότι το 25% αυτών που τα «τσούζουν», δεν έχουν ζήσει ποτέ ούτε ένα χανγκόβερ. Και πάλι… καταραμένα ή τυχερά γονίδια!

3. Λένε ότι: τα «καθαρά» αλκοολούχα ποτά είναι καλύτερα από τα σκουρόχρωμα όσον αφορά την αποτροπή του χανγκόβερ.
Απάντηση: αλήθεια και μάλιστα επιστημονικά τεκμηριωμένη μέσα από πολλές έρευνες. Κάποιες ουσίες που παράγονται κατά τη διάρκεια της ζύμωσης και δίνουν στα αποσταγμένα ποτά το άρωμα και τη γεύση τους, είναι υπεύθυνες για το … βαρύ κεφάλι της επόμενης μέρας. Αυτές οι ουσίες υπάρχουν σε πολύ υψηλότερη περιεκτικότητα σε ποτά τύπου μπέρμπον, ενώ είναι σχεδόν ανύπαρκτες σε ποτά όπως η βότκα, οπότε πράξτε αναλόγως.
 
4. Λένε ότι: ο συνδυασμός ποτού με τσιγάρο μειώνει τον κίνδυνο του χανγκόβερ.
Απάντηση: ψέμα. Για την ακρίβεια το να καπνίζει κανείς, ενώ παράλληλα πίνει, αυξάνει τις πιθανότητες να ξυπνήσει με χανγκόβερ. Η ακεταλδεΰδη  η οποία απορροφάται από τον οργανισμό ενώ κάποιος καπνίζει, θεωρείται ότι συνεισφέρει στη δριμύτητα των συμπτωμάτων του χανγκόβερ.

5. Λένε ότι: οι γυναίκες παθαίνουν hangover πιο εύκολα από τους άντρες
Απάντηση: αλήθεια. Έρευνες έχουν δείξει ότι με ίση ποσότητα ποτών, ο γυναικείος οργανισμός συγκρατεί μεγαλύτερα ποσά αλκοόλ στο αίμα σε σχέση με τον αντρικό. Άπαξ πάντως και ξεπεράσει κανείς τα επιτρεπόμενα όρια, τα συμπτώματα θα είναι τα ίδια, χωρίς να γίνεται διαχωρισμός φύλου.

Ορίστε μερικές συμβουλές αποφυγής του hangover:
1. Για κάθε ποτήρι αλκοόλ, να πίνετε ένα ποτήρι νερό. Εύκολο και δοκιμασμένο.
2. Μην πίνετε με άδειο στομάχι! Τουλάχιστον παραγγείλτε και κανένα μεζέ. Ο μελλοντικός σας εαυτός θα σας ευγνωμονεί.
3. Αποφασίστε εκ των προτέρων πόσα ποτά θα πιείτε και μην ξεπεράσετε αυτό τον αριθμό – το «άπειρα» δε θεωρείται αριθμός, έτσι;

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου