Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

H αλήθεια για την πλαστική ρύπανση

ripansiΤο πλαστικό είναι κυριολεκτικά στα χέρια σου όλη την ημέρα. Πλαστικό πληκτρολόγιο. Πλαστική οθόνη υπολογιστή. Πλαστικό ποντίκι. Η ποσότητα των πλαστικών που έρχεσαι σε επαφή καθημερινώς δεν τελειώνει εκεί. Το πλαστικό είναι μια επιδημία. Και αναρωτιέμαι: Πού καταλήγει τελικά αυτό το πλαστικό; Ένα μέρος αποστέλλεται στο εξωτερικό για ανακύκλωση, μία μεγάλη ποσότητα καταλήγει σε χωματερές, ενώ μία ακόμη μεγαλύτερη είναι υπεύθυνη για τη ρύπανση του περιβάλλοντος.
Μικροσκοπικά πλαστικά σφαιρίδια χρησιμοποιούνται σε εκατοντάδες προϊόντα περιποίησης, όπως πίλινγκ προσώπου και σε οδοντόκρεμες. Μάλιστα, έχουν βρεθεί μεγάλες ποσότητες να επιπλέουν σε λίμνες και ωκεανούς. Και όλα αυτά τα πλαστικά ρύπανσης δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα για τη γη, αλλά βλάπτουν σοβαρά την υγεία μας. Μία σειρά στοιχείων έρχονται τώρα να αποκαλύψουν πώς επηρεάζει το πλαστικό τη ζωή μας και πώς καταλήγει στο νερό.

15 παράλογα γεγονότα γύρω από την πλαστική ρύπανση
* Στην περιοχή του Λος Άντζελες μόνο, 10 τόνοι πλαστικά κομμάτια που μοιάζουν με σακούλες των παντοπωλείων, καλαμάκια και πλαστικά μπουκάλια μεταφέρονται στον Ειρηνικό Ωκεανό κάθε ημέρα.
* Κατά τα τελευταία δέκα χρόνια έχουμε παράγει περισσότερο πλαστικό από ό,τι κατά τη διάρκεια του συνόλου του περασμένου αιώνα.
* Το 50% των πλαστικών το χρησιμοποιούμε μόνο μία φορά και μετά το πετάμε.
* Αυτή τη στιγμή έχουμε ανακτήσει μόνο το 5% των πλαστικών που παράγουμε.
* Ο μέσος Αμερικανός πετάει περίπου 185 κιλά πλαστικών ετησίως.
* Τα πλαστικά αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του συνόλου των αποβλήτων που παράγουμε.
* Οι Αμερικανοί πετούν 35 δισεκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια νερού κάθε χρόνο.
* Το πλαστικό στον ωκεανό διασπάται σε μικρά τμήματα και τα κομμάτια μίας φιάλης ενός λίτρου θα μπορούσαν να καταλήξουν σε οποιαδήποτε παραλία του κόσμου.
* Ετησίως περίπου 500 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο, ενώ περισσότερες από ένα εκατομμύριο σακούλες χρησιμοποιούνται κάθε λεπτό.
* Η Garbage Patch Great Pacific βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της Καλιφόρνια και είναι ο μεγαλύτερος σκουπιδότοπος των ωκεανών του κόσμου. Μάλιστα, η πλωτή μάζα πλαστικών είναι δύο φορές το μέγεθος του Τέξας, όπου τα πλαστικά κομμάτια υπερτερούν αριθμητικά της θαλάσσιας ζωής έξι προς ένα.
* Τα πλαστικά αποτελούν περίπου το 90% του συνόλου των σκουπιδιών που επιπλέουν στην επιφάνεια ωκεανού με 46.000 κομμάτια πλαστικού ανά τετραγωνικό μίλι.
* Ένα εκατομμύριο θαλάσσια πτηνά και 100.000 θαλάσσια θηλαστικά θανατώνονται ετησίως από το πλαστικό στους ωκεανούς μας.
* Στο 44% όλων των ειδών θαλασσοπουλιών, στο 22% των κητοειδών, σε όλα τα είδη θαλάσσιας χελώνας και σε μια αυξανόμενη λίστα από διάφορα είδη ψαριών έχει εντοπιστεί πλαστικό μέσα ή γύρω από το σώμα τους.
* Οι χημικές ουσίες των πλαστικών μπορούν να απορροφηθούν από το σώμα. Μάλιστα, στο 93% των Αμερικανών βρέθηκε η χημική ουσία ΒΡΑ κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου.
* Μερικές από αυτές τις ενώσεις που βρίσκονται στα πλαστικά μεταβάλλουν τις ορμόνες ή έχουν άλλες επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου