Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να συστηθείτε;

Όταν συναντάτε κάποιον για πρώτη φορά είτε σε επαγγελματικό είτε σε προσωπικό επίπεδο το πρώτο που κάνετε είναι να συστηθείτε.

Συστήνεστε όμως με το σωστό τρόπο ή όχι; Μήπως νιώθετε ανασφαλείς και προσπαθείτε να το κρύψετε πλέκοντας υπερβολικά το εγκώμιό σας; Μήπως λέτε με το καλημέρα τα πάντα για τους τίτλους και τα επιτεύγματά σας χωρίς να υπάρχει λόγος; Ή μήπως παραείστε μονολεκτικοί και φαίνεστε σνομπ;

Όλα αυτά έχουν σημασία γιατί μην ξεχνάτε ότι οι συστάσεις είναι ένα τελετουργικό που έχει διπλό σκοπό.Πρώτον να δώσετε μία πρώτη εικόνα για σας στον απέναντί σας και δεύτερον να νιώσετε εσείς καλύτερα με τον εαυτό σας. Ποια είναι τα μυστικά όμως για να συστηθείτε χωρίς να φανείτε ούτε απόμακροι αλλά ούτε και υπερβολικοί ή υπερφίαλοι;

Less is more!
Οι σύντομες συστάσεις είναι πάντα οι καλύτερες. Δώστε τις λιγότερες δυνατές πληροφορίες στον άλλο, όχι για να διατηρήσετε κάποια απόσταση αλλά για να μπορέσετε κατά τη διάρκεια της συζήτησης να περάσετε περισσότερες λεπτομέρειες για σας, με έναν πιο φυσικό, αβίαστο και κατά συνέπεια πιο πιστευτό και ευκολομνημόνευτο τρόπο.

Δώστε μόνο σχετικές πληροφορίες.
Αν γνωρίσετε κάποιον στη συνέλευση της πολυκατοικίας για παράδειγμα απλά πείτε « Γεια, είμαι ο Νίκος και μένω στον 3ο όροφο». Όχι « Γεια, είμαι ο Νίκος από το Λεωνίδιο, έχω σπουδάσει φιλοσοφική, δουλεύω σε ένα ιδιωτικό εκπαιδευτήριο και μένω στο 3ο όροφο». Είναι σαν κάνετε επίθεση φιλίας ή δείχνετε ότι προσπαθείτε υπερβολικά πολύ. Με το μαλακό. Αυτό δείχνει αυτοπεποίθηση και σιγουριά.

Δείξτε ταπεινοφροσύνη.
Αν εξαιρέσουμε την περίπτωση όπου βρίσκεστε σε ένα αυστηρά επαγγελματικό περιβάλλον, ο ακριβής επαγγελματικός σας τίτλος δεν απασχολεί κανέναν. Ακόμα κι αν είστε ο Γενικός Διευθυντής της Apple, πείτε απλά δουλεύω στην Apple. Έτσι θα κερδίσετε τις εντυπώσεις με την ταπεινοφροσύνη σας και την απλότητά σας, όταν αργότερα αποκαλυφθεί η πραγματική σας ταυτότητα.

Μην απαντάτε μονολεκτικά.
Οι μονολεκτικές απαντήσεις δείχνουν άμυνα και καχυποψία, για αυτό το λόγο είναι καλό να τις αποφεύγετε. Είναι να σαν «είσαστε» κλειστοί σε αυτά που σας λένε οι άλλοι και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είναι και αυτοί «κλειστοί» σε αυτά που θα τους πείτε κι εσείς. Αλλά έτσι δεν γίνεται δουλειά.

Επικεντρωθείτε στον απέναντί σας.
Το άλλο πρόσωπο είναι το μόνο που έχει σημασία. Κάντε του ερωτήσεις και ακούστε με προσοχή τις απαντήσεις. Συνήθως οι καλύτερες επαφές δεν γίνονται μιλώντας με κάποιον. Γίνονται ακούγοντας κάποιον.

Χαμογελάστε!
Δεν έχει σημασία μόνο το τι λέμε αλλά και ο τρόπος που το λέμε. Ένα μεγάλο και αληθινό χαμόγελο δίνει πολύ μεγαλύτερη αξία στα λεγόμενά σας και κάνει τον άλλο πιο δεκτικό στις πληροφορίες που του δίνετε. Επιπλέον δίνετε κι ένα οπτικό ερέθισμα κι έτσι «γράφετε» καλύτερα στο μυαλό του άλλου.

Όταν συστήνεστε, αξιολογήστε την κατάσταση και τη στιγμή. Προσαρμόστε τον τρόπο που θα συστηθείτε ανάλογα με την περίσταση και όχι ανάλογα με τους τίτλους και τα επιτεύγματά σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου