Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

Πόπερ: Τρεις Κόσμοι

14ΑΥΓ
Karl PopperΟι «τρεις κόσμοι» του Πόπερ είναι ένας τρόπος για να βλέπεις τη ζωή, όπως περιγράφηκε από τον αυστριακό φιλόσοφο Karl Popper σε μια διάλεξη το 1978. Στη έννοια εμπλέκονται τρεις αλληλεπιδρώντες κόσμοι, οι Κόσμος 1, Κόσμος 2 και Κόσμος 3.
Κόσμοι 1, 2 και 3 ο Πόπερ χωρίζει τον κόσμο σε τρεις κατηγορίες

Κόσμος 1: Ο κόσμος των φυσικών αντικειμένων και εκδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένων των βιολογικών οντοτήτων

Κόσμος 2: ο κόσμος των νοητικών αντικειμένων και εκδηλώσεων

Κόσμος 3: αντικειμενική γνώση

Η αλληλεπίδραση του Κόσμου 1 και Κόσμου 2
Η θεωρία της αλληλεπίδρασης μεταξύ του Κόσμου 1 και του Κόσμου 2 είναι μια εναλλακτική θεωρία ως προς τον Καρτεσιανό δυισμό, που βασίζεται στη θεώρηση ότι το σύμπαν απαρτίζεται από δύο πρωταρχικές ουσίες: Res Cogitans και Res Extensa. (Ο Καρτέσιος (Descartes) διακρίνει την πραγματικότητα σε, res cogitans(νοητική ουσία) σημαίνει την νοητική πραγματικότητα και res extensa που αντιπροσωπεύει τη φυσική πραγματικότητα,) Η κοσμολογία του Πόπερ αρνείται αυτή την ουσιοκρατία, αλλά κρατά την οπτική της κοινής αντίληψης στο ότι η σωματική και νοητική ως καταστάσεις υπάρχουν, και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Κόσμος 3
Ο Ποπεριανός Κόσμος 3 περιέχει τα προϊόντα της σκέψης. Συμπεριλαμβάνει αφηρημένα αντικείμενα όπως επιστημονικές θεωρίες, ιστορίες, μύθους, εργαλεία, κοινωνικούς θεσμούς, και καλλιτεχνικές εργασίες.

Η αλληλεπίδραση του Κόσμου 2 και Κόσμου 3
Η αλληλεπίδραση του Κόσμου 2 με τον Κόσμο 3 βασίζεται στην θεώρηση ότι ο Κόσμος 3 είναι ‘μερικώς’ αυτόνομος. Για παράδειγμα, η ανάπτυξη των επιστημονικών θεωριών στο Κόσμο 3 οδηγούν σε απρόβλεπτες συνέπειες και μαζί μ’ αυτό προβλήματα και αντιφάσεις ανακαλύπτονται από τον Κόσμο 2. Άλλο παράδειγμα είναι το ότι η διαδικασία της μάθησης κάνει τον Κόσμο 3 να μεταβάλει τον Κόσμο 2.

Η αλληλεπίδραση του Κόσμου 1 και Κόσμου 3
Στον Κόσμο 3 εμπεριέχονται επίσης πράγματα όπως επιτεύξεις μηχανικής και τέχνης. Τα αντικείμενα του Κόσμου 3, αν και σώζονται στον Κόσμο 1, είναι ενσωματωμένα και τους δίνει επιπλέον νόημα ο Κόσμος 3. Για παράδειγμα, η ουσιαστική αξία του Άμλετ σαν αντικείμενο του Κόσμου 3 έχει πολλές εφαρμογές (υλοποιήσεις)στον Κόσμο 1, των φυσικών αντικειμένων. Αυτή η ιδέα θα ήταν προς την κατεύθυνση ενός βασικού αντικειμένου (meta-object), ή η μορφή μιας ύπαρξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου