Δευτέρα, 11 Αυγούστου 2014

Το ζελέ φρούτων δεν γίνεται με φρούτα

zele_garni (3)Αυτό γράφτηκε για κάποια γνωστή αλυσίδα κατασκευής ζελέ φρούτων στην Αμερική, τα ίδια ισχύουν και στα δικά μας. Δεν εχω δει ποτε τι λεει πανω στο κουτι με το ζελέ, αλλά εγώ δεν το δίνω στα παιδιά μου, ούτε υπάρχει στο τραπέζι μου. Σκεψου αυτό το πράγμα το δίνουν στα νοσοκομεία! Νεκρή τροφή! Διαβασε και θα καταλάβεις.

Το γνωστό ζελέ φρούτων δεν γίνεται με φρούτα γιατί αυτά περιέχουν ένζυμα που καταστρέφουν τη ζελατίνη. Ίσως πολλοί από εσάς θα εκπλαγείτε αν επιχειρούσατε να φτιάξετε ζελέ με φρέσκο ή κατεψυγμένο ανανά ή οποιοδήποτε άλλο φρούτο. Και αυτό γιατί θα διαπιστώνατε ότι το ζελέ αυτό δεν θα μπορούσε ποτέ να πήξει. Μόνο ο ανανάς σε κονσέρβα-κομπόστα ή κάθε άλλο φρούτο που έχει υποστεί ανάλογη επεξεργασία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί γιατί όλα τα φρέσκα φρούτα εμποδίζουν την ζελατίνη να πήξει.

zele_garni (1)Αυτό συμβαίνει γιατί όλα τα φρέσκα φρούτα περιέχουν ένζυμα, γνωστά σαν πρωτεάσες που σημαίνει ότι διασπούν τις πρωτεΐνες. Η ζελατίνη που χρησιμοποιείται στη σκόνη για το ζελέ κατεξοχή εμπεριέχει ζωϊκή πρωτεΐνη κολλαγόνου, που είναι το πιο σηματικό στοιχείο στο συνδετικό ιστό. Όταν το κολλαγόνο στην ζελατίνη θερμαίνεται και ανακατεύεται με νερό δημιουργεί το ζελέ.

Οι πρωτεάσες, όπως αυτές που υπάρχουν στον ανανά, ωστόσο, διαλύουν το κολλαγόνο και έτσι κάνουν αδύνατη την πήξη σε μορφή ζελέ. Για αυτό το λόγο και ο ανανάς χρησιμοποιείται πολλές φορές στη μαγειρική για να μαλακώσει το κρέας: οι πρωτεάσες που έχει διαλύουν μερικώς τις πρωτεΐνες του κρέατος κάνοντας αυτό πιο μαλακό.

Φυσικά, τα ένζυμα σε κάθε κονσέρβα-κομπόστα φρούτου, όπως του ανανά, έχουν καταστραφεί λόγω θερμότητας.

zele_garni (2)Είναι μία «νεκρή» τροφή, όπως και όλες οι παστεριωμένες τροφές (και σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και όλες οι κονσερβοποιημένες τροφές).

Το γεγονός ότι τα ένζυμα των φρούτων καταστρέφονται μπορεί να είναι βολικό για να φτιάξει κανείς ζελέ, αλλά έχει μεγάλο κόστος για την υγεία του σώματός του.

Για να παραμείνεις υγιής φρόντισε να καταναλώνεις ζωντανές τροφές σε επαρκείς ποσότητες.

ΝΑΙ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΖΕΛΕ που τόσο αθώο φροντίζουν να το παρουσιάζουν οι … ΠΟΙΟΙ ΑΡΑΓΕ;

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου