Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Η αισιοδοξία είναι θέμα θέλησης

Σκέφτομαι... κάθε νέα ημέρα κάθε νέα εβδομάδα όλοι μας λέμε καλημέρα με ΑΙΣΙΟΔΟΞΊΑ...

 
Πώς γίνεται και ως εκ θαύματος η ζωή κάποιων προνομιούχων είναι  πάντα λαμπερή;Ποιο είναι το μυστικό τους για να αποφεύγουν την περιρρέουσα κατήφεια και για να δείχνουν μόνιμα ευδιάθετοι; Υπάρχει άραγε ένα μυστηριώδες γονίδιο που να εμπνέει αισιοδοξία σε κάποιους –λίγους– εκλεκτούς; Εύκολα θα πιστεύαμε κάτι τέτοιο έτσι αβίαστα που αυτοί οι τυχεροί  δείχνουν να απολαμβάνουν τη ζωή, ενώ κάποιοι άλλοι είναι μονίμως μέσα στη  μαυρίλα.

Κάποιοι διαπρέπουν στην  τέχνη της πρόγνωσης δυσμενών καταστάσεων και αναμασούν με απόλαυση τις πικρές στιγμές του παρελθόντος. Κάθε γεγονός είναι γι’ αυτούς αφορμή για να μνημονεύσουν την πικρή γεύση που πάντα αφήνει η καθημερινότητα. Και κάποιοι άλλοι τρέφονται με δράματα και εντυπωσιασμούς, αναπαράγοντας με κάθε λεπτομέρεια θλιβερά γεγονότα της επικαιρότητας  ή την πιο πρόσφατη καταστροφή.

Ας το ομολογήσουμε: οι περισσότεροι από εμάς είμαστε εντελώς απαισιόδοξοι, αιώνιοι γκρινιάρηδες, κλαιγόμαστε για το καθετί, μονίμως πικρόχολοι, αγχώδεις  και επικριτικοί.

Συνηθίζουμε περισσότερο να μεμψιμοιρούμε παρά να χαιρόμαστε τη ζωή, και όποτε τολμάμε να ανακοινώσουμε ότι είμαστε ευτυχισμένοι, αισθανόμαστε σχεδόν ένοχοι γι’ αυτό. Η αισιοδοξία σίγουρα δεν είναι πολύ της μόδας!

 Είναι αλήθεια ότι η αισιοδοξία φαίνεται να είναι θέμα οπτικής.
Συχνά, αυτό που κάνουμε για την προσωπική μας ευχαρίστηση είναι αυτό που δίνει περισσότερο νόημα και πληρότητα στη ζωή μας.

Το να βοηθάμε τους άλλους είναι ένας τρόπος να μετριάζουμε τις σκοτούρες μας. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για να φωτίσουμε μια μουντή μέρα από το να ενδιαφερθούμε για τον διπλανό μας.

Η ζωή μας είναι γεμάτη δοκιμασίες και έγνοιες. Οι αισιόδοξοι μαθαίνουν να κρατάνε τα θετικά και χρησιμοποιούν όλες τις περιστάσεις της ζωής, ακόμα και τις πιο δυσμενείς, σαν καταλύτες μιας προσωπικής μεταμόρφωσης. Η αισιοδοξία τους δεν αποκλείει μια ρεαλιστική προσέγγιση, αφού έχουν πλήρη συνείδηση των λαθών τους, αλλά αποφεύγουν να τα μηρυκάζουν και με καρτερικότητα προσπαθούν να πετύχουν τους στόχους τους.

Υπάρχουν χίλιοι δυο τρόποι για να δημιουργήσετε μια ατμόσφαιρα γεμάτη χαρά και να αναπτύξετε κι άλλο την αισιοδοξία σας. Η ζωή ορισμένων μοιάζει ιδιαίτερη· από σας εξαρτάται να φτιάξετε τη δική σας όπως σας αρέσει, με τις ιδέες σας, την επινοητικότητά σας και μόνο εσείς έχετε τα προσόντα για κάτι τέτοιο.Η αισιοδοξία είναι ένα είδος τεχνικής και όπως κάθε τεχνική, καλλιεργείται, συντηρείται και αυτοτροφοδοτείται.

Ο καθένας μας μπορεί να μάθει να φωτίζει τις μέρες του με λίγη περισσότερη αισιοδοξία και να λέει ΣΤΟΠ στις «δολοφονικές» σκέψεις, εικόνες ή φράσεις που καταρρακώνουν το ηθικό του. Η αρμονία επιτυγχάνεται μόνο με μια γερή δόση αισιοδοξίας!

Όταν ζούμε την παρούσα στιγμή, δε φοβόμαστε πια, είμαστε σε επαφή με τη ζωή, δεν είμαστε ποτέ πια μόνοι, βιώνουμε την ευτυχία» γράφει ο Άντονι Ντε Μέλλο.

Σταματήστε ένα λεπτό και κοιτάξτε γύρω σας, ακούστε, μυρίστε, επιτρέψτε σε όλες σας τις αισθήσεις να επανέλθουν στη ζωή. Ζήστε την παρούσα στιγμή και χαρείτε τη στο έπακρο. Οι αισιόδοξοι βρίσκουν πάντα κάτι που να τους αρέσει: τη μυρωδιά ενός φαγητού, ενός λουλουδιού, ενός αρώματος, τη θέα ενός τοπίου, τη δόνηση μιας μουσικής. Πραγματικά αντλούν την ενέργειά τους από την παρούσα στιγμή.

Δίδαγμα.....Κοιτάω πάντα μπροστά με αισιοδοξία....

Μαρία Ιωσηφιδου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου