Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Έρχονται τα Transformers - H φαντασία γίνεται πραγματικότητα

Τα Transformers εκτός από ταινία επιστημονικής φαντασίας θα γίνουν και πραγματικότητα.Η εταιρεία αεροδιαστημικής BAE Systems πιστεύει οτι στο μέλλον τα αεροσκάφη πρέπει να είναι σε θέση να μπορούν να επιδιορθώσουν τις βλάβες τους εν ώρα πτήσης, να περιλαμβάνουν 3D εκτυπωτές που να τους παρέχουν την δυνατότητα εκτυπωσης μίνι μη-επανδρωμένων αεροσκαφων κατά τη διάρκεια μιας αποστολής, και ακόμη και να έχουν την δυνατότητα του "μετασχηματισμού" (transformer technology). H BAE Systems υποστηρίζει οτι όλα αυτά θα μπορούσε να γίνουν πραγματικότητα μέχρι το 2040. 
 
Επιστήμονες και μηχανικοί της βρετανικής εταιρείας BAE Systems και το Βρετανικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας πιστεύουν ότι σε μόλις 25 χρόνια από τώρα η διαθέσιμη τεχνολογία θα αλλάξει εντελώς τους κανόνες του παχνιδιού. 
 
Στο μέλλον τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) θα μπορούσε να δημιουργήσουν την "απόλυτη ειδική ομάδα τρανσφόρμερ" και μάλιστα μια ομάδα από τη μονάδα έρευνας και ανάπτυξης της ΒΑΕ στο Warton Lancashire συνεργάζεται με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και εμπειρογνώμονες της αεροπορίας από κορυφαία πανεπιστήμια να διερευνήσουν τις δυνατότητες της τεχνολογίας αυτής. 
 
Για να αναδείξει κάποιες από τις ιδέες και τα έργα η BAE έχει κυκλοφορήσει μια σειρά από βίντεο. 
 
Στο Survivor, οι ερευνητές διερευνούν τη δυνατότητα χρήσης μιας ειδικής κόλλας, η οποία θα μπορούσε να βρίσκεται εντός του αεροσκάφους και που θα χρησίμευε προς την αυτοματη επιδιόρθωση κάποιας βλάβης μεσα σε λίγα λεπτά. 
 
Στο βίντεο η ΒΑΕ μας δείχνει και τον τύπο αεροσκάφους που αποκαλούν "Transformer". Ένα αεροσκάφος πτήσης μακράς διαρκείας το οποίο μπορεί να διασπαστεί σε έναν αριθμό μικρότερων στρατιωτικών τζετ εν ώρα πτήσης και που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για μια σειρά από δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα ειναι οι επιθετικές αποστολές, η τροφοδοσία προμηθειών και η εκτέλεση αποστολών επιτήρησης. Μετά την ολοκλήρωση της αποστολής τους, τα αεροσκάφη τρανσφόρμερς θα γίνονται πάλι ένα αεροσκάφος και θα επιστρέφουν στην βάση. 
 
Οι εμπειρογνώμονες της αεροδιαστημικής και άμυνας παρουσίασαν επίσης ένα όπλο λέιζερ που εχει την δυνατότητα να "λοκάρει" εχθρικούς πυραύλους με την ταχύτητα του φωτός. 
 
Ωστόσο η κρίσιμη τεχνολογία βασική για τις ανάγκες των μηχανικών ειναι η τρισδιάστατη εκτύπωση. Μηχανικοί από την BAE έχουν ηδη χρησιμοποιήσει ένα εκτυπωμένο μεταλλικό έξαρτημα σε ένα μαχητικό τύπου Tornado, αλλά για το μέλλον προτείνουν την εγκατάσταση ενός εκτυπωτή σε αεροσκάφος το οποίο θα επιτρέπει την εκτύπωση πλήρους κλίμακας UAVs κατα την διάρκεια της πτήσης. 
 
 
"Φυσικά, δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι τεχνολογίες θα υπάρχουν το 2040, αλλά είναι καταπληκτικό που βρισκόμαστε σε θέση να δείξουμε στο κοινό ορισμένες ιδέες που θα μπορούσαν να είναι εφικτές στο μέλλον "δήλωσε ο Νικ Κολόσιμο, μελλοντολόγος και τεχνικός διευθυντής της ερευνητικής ομάδας. 
 
Δεν είναι σαφές εάν οποιαδήποτε από αυτές τις ιδέες θα αναπτυχθούν πέρα από το στάδιο του σχεδιασμού όμως. Δεδομένου ότι τα F35 έχουν δείξει, οτι ακόμη και η λιγότερο φιλόδοξη νέα τεχνολογία μπορεί να αποδειχθεί ακριβή και να καθυστερήσει αρκετά μεχρι να φτάσει στο τελικό στάδιο του πεδίου μάχης. 
 







Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου