Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

ΤΟ ΣΕΞ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ

Μερικές από τις πιο συνηθισμένες ανακρίβειες γύρω από την ανθρώπινη σεξουαλικότητα σχετίζονται με τη διεργασία της γήρανσης. Αφού μια σειρά φυσιολογικών αλλαγών του σώματος διαφοροποιούν την ανταπόκριση στον σεξουαλικό ερεθισμό, αλλά δεν σταματούν την σεξουαλική δραστηριότητα.
Καθώς στην κοινωνία μας ο αριθμός των ατόμων με ηλικία πάνω από 60 συνεχώς μεγαλώνει, η προσοχή πολλών έχει στραφεί στη διερεύνηση όλων των πτυχών της ζωής των ηλικιωμένων, συμπεριλαμβανόμενης και της σεξουαλικότητας τους. Μετά τη μέση ηλικία υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα διάφορα άτομα ως προς την ικανότητα και το ενδιαφέρον τους για μια ενεργό σεξουαλική ζωή.
Βέβαια, με την πρόοδο της ηλικίας συμβαίνουν ορισμένες μεταβολές στη σεξουαλική απαντητικότητα του ατόμου. Όμως, οι αυτές οι μεταβολές δεν σηματοδοτούν και την λήξη της σεξουαλικής ζωής στην τρίτη ηλικία.

Παράλληλα, πρέπει αν σημειωθεί, ότι η άγνοια γύρω από αυτές μπορεί να οδηγήσει σε άγχος σχετικά με το σεξ, αποφυγή των σεξουαλικών επαφών και συχνά προσαρμογή στην κατάσταση αυτή της αποφυγής. Επομένως, είναι απαραίτητη η έγκυρη ενημέρωση των ηλικιωμένων για τις αλλαγές που πρόκειται να συμβούν στο σώμα τους και στην σεξουαλική τους ζωή.
Ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την σεξουαλική ζωή των ηλικιωμένων είναι οι επιπτώσεις των χρόνιων νοσημάτων. Οι χρόνιες παθήσεις έχουν συσχετιστεί με αυξημένα ποσοστά σεξουαλικών δυσλειτουργιών.
Όσον αφορά τους ηλικιωμένους άνδρες, πολλά χρόνια νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η στεφανιαία νόσος, η υπέρταση, καθώς και διάφορα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία αυτών, είναι οι κύριες αιτίες που ευθύνονται για τις οργανικές διαταραχές της στύσης.
Ενώ, όσον αφορά τις ηλικιωμένες γυναίκες, εκτός από τις ορμονικές μεταβολές, οι ίδιες χρόνιες παθήσεις που συνδέονται με σεξουαλικές δυσλειτουργίες στους άνδρες επηρεάζουν και τις γυναίκες
Γενικά πάντως οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας στην χώρα μας φαίνεται να είναι κινητοποιημένοι σε σχέση με τα σεξουαλικά προβλήματα, επιθυμούν να έχουν μια υγιή σεξουαλική ζωή και διεκδικούν την ενημέρωση τους γύρω από τα θέματα της σεξουαλικής του υγείας.
Σύμφωνα με τα δεδομένα της Συμβουλευτικής Γραμμής Σεξουαλικής Υγείας το ποσοστό κλήσεων ατόμων τρίτης ηλικίας είναι αρκετό υψηλό (18%), γεγονός που δείχνει ότι οι άνθρωποι ηλικίας 60-80 ετών αναγνωρίζουν το δικαίωμά τους στη σεξουαλική ζωή και ενδιαφέρονται για τη διατήρηση ή ακόμη και βελτίωσή της.
Η φυσική υγεία οπωσδήποτε είναι σημαντική, αλλά, εκτός από μια σοβαρή σωματική ασθένεια, άλλοι παράγοντες φαίνονται να παίζουν σπουδαιότερο ρόλο για τη σεξουαλική ζωή σ” αυτή την ηλικία, και οπωσδήποτε η ύπαρξη σεξουαλικού συντρόφου. Επίσης, άτομα που νωρίτερα είχαν ενεργό σεξουαλική ζωή είναι πιο πιθανό να παραμείνουν το ίδιο ενεργά και αργότερα, όπως και τα άτομα που το περιβάλλον τους αποδέχεται τη σεξουαλικότητα τους.
Το σεξ μπορεί να μην είναι το ίδιο για τα άτομα της τρίτης ηλικίας, όπως όταν ήταν νεότεροι. Όμως, το σεξ και η οικειότητα που μοιράζονται τα άτομα της τρίτης ηλικίας με τον σύντροφό τους μπορεί να συνεχίσουν να αποτελούν μέρος της ζωής τους.
Το σεξουαλικό ενδιαφέρον και η σεξουαλική δραστηριότητα είναι ο κανόνας κι όχι η εξαίρεση για τις δεκαετίες των πενήντα και των εξήντα, ενώ ορισμένα άτομα συνεχίζουν να είναι σεξουαλικά ενεργά και στα ογδόντα τους.
Η συνεχής ή μεγάλη «χρήση» δεν εξαντλεί ούτε αχρηστεύει. Αντίθετα επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι μια μακροχρόνια ενεργός σεξουαλική ζωή είναι θετικός προγνωστικός δείκτης για μια καλή σεξουαλική δραστηριότητα στα άτομα της τρίτης ηλικίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου