Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Προπαγάνδα με καραμελωμένα κινίνα


Πρωταρχικό μέλημα κάθε σοβαρού προπαγανδιστικού μηχανισμού είναι η χρήση, δηλαδή η παραποίηση της γλώσσας με τέτοιο τρόπο ώστε η νύχτα να γίνεται μέρα και όλα τα αρνητικά να σερβίρονται σαν χρυσωμένα χάπια για να μην πω καραμελωμένα κινίνα (ή και καραμελωμένα σκα...) !

Είναι βασικός κανόνας να μην χρησιμοποιούνται «αρνητικές» λέξεις. Λέξεις δηλαδή που είναι δεδομένο ότι προκαλούν δυσάρεστους συνειρμούς, αλλά να εφευρίσκονται ωραία λεκτικά σχήματα, που να το φέρνουν «γλυκά» στα θύματα. Στην εποχή της κρίσης και της «αντιμετώπισής» της με τις συνταγές των μνημονίων από την τρόικα η παραποίηση της γλώσσας είναι συστατικό στοιχείο της πολιτικής αυτής.

Για παράδειγμα το ξεχαρβάλωμα του δημοσίου, των εργασιακών δικαιωμάτων και του κοινωνικού κράτους το λέμε «μεταρρύθμιση». Την ισοπέδωση του ρόλου που μπορεί και οφείλει να έχει ο δημόσιος τομέας στην ανάπτυξη της χώρας, την πλασάρουμε ως ανάγκη να σταματήσει η Ελλάδα να είναι το τελευταίο «σοβιετικό κράτος»!!!

Την μείωση των μισθών και τον εξευτελισμό της εργασίας το λένε «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας». Τη συνέχιση των πολιτικών λιτότητας και τον έλεγχο της χώρας από τη Μέρκελ τη λένε «σταθερότητα». Αμ, πώς!

Πιο πολύ όμως μου έκανε εντύπωση το πώς πάνε να πλασάρουν τις κατασχέσεις των κατοικιών. Δεν το λένε «πλειστηριασμούς», δεν το λένε «κατασχέσεις», δεν τον λένε «αρπαγή». Όχι τέτοια «κακά» λόγια. Το λένε «επιδότηση ενοικίου αντί δόσης»!!! Ξανά για να μας μείνει: «Επιδότηση ενοικίου αντί δόσης»!!!

Θα βρουν λέει λύση για τα κόκκινα δάνεια και θα μπορούν όσοι πολίτες έχουν πρόβλημα με τα στεγαστικά τους δάνεια να παραμείνουν στα σπίτια τους «πληρώνοντας ενοίκιο, το οποίο θα επιδοτείται κιόλας»!!! Ναι, το λένε κι αυτό. Θα επιδοτούν λένε το ενοίκιο σε όσους δεν μπορούν να πληρώνουν! Χαράς ευαγγέλια δηλαδή!

Μόνο που στο ενδιάμεσο θα έχει συμβεί η εξής «λεπτομέρεια»: Οι πολίτες αυτοί θα έχουν χάσει το σπίτι τους, το οποίο θα έχει μεταβιβαστεί στις τράπεζες! «Θα έχουν μεταβιβάσει την κυριότητα» λένε στα μουλωχτά, αποφεύγοντας τις λέξεις «απώλεια», «κατάσχεση», «έξωση» κλπ. Και θα έχουν ξαναγυρίσει εκεί που ήταν πριν αγοράσουν σπίτι: Στο ενοίκιο! Γιατί όποιος δεν έχει σπίτι πληρώνει ενοίκιο, όποιος έχει και το πήρε με δάνειο πληρώνει δόση. Υπάρχει διαφορά, που να πάρει! Είναι σαν εκείνη την λαϊκή παροιμία «να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω μέλι»….

Είναι ωραίοι, τους παραδέχομαι. Οι τεχνικές προπαγάνδας που χρησιμοποιούν είναι σύγχρονες, προσεκτικά σχεδιασμένες. Όχι τσάτρα πάτρα, εδώ είναι Ευρώπη.

Το πείραμα συνεχίζεται. Αλλά συνεχίζεται με πιο ραφιναρισμένο τρόπο. Πιο δουλεμένες συνταγές. Όχι άγαρμπα όπως πήγε να γίνει σε κάποιες περιπτώσεις. Αλλά μελιστάλακτα. Όπως με εκείνο το ανέκδοτο, που τρακάρει κάποιος κάποιον που δεν φταίει και ο τελευταίος του στέλνει φιλάκια, γιατί θέλει η τιμωρία που του επιφυλάσσει να έχει και αίσθημα.

Έτσι μας πάνε πια με αίσθημα και με αγνό ενδιαφέρον!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου