Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Το πιο μεγάλο ηλιακό πάρκο στην ιστορία

iliako parkoΠάνω από 170.000 κάτοπτρα συλλέγουν τις ακτίνες του ηλίου στην έρημο Μοχάβε της Καλιφόρνια και «γεννούν» ηλεκτρική ενέργεια με τη βοήθεια ψηλών πύργων. Το γνωστό και ως “Ivanpah Solar Electric Generating System” αποτελεί το πιο μεγάλο εργοστάσιο ηλιακής ενέργειας παγκοσμίως, καθώς εκτείνεται σε 12 εκατομμύρια τ.μ. και είναι ικανό να καλύψει τις ανάγκες 140.000 νοικοκυριών. Το αχανές ηλιοθερμικό πάρκο λειτούργησε για πρώτη φορά πριν μερικές μέρες και οι φωτογραφίες του «ταξιδεύουν» στο διαδίκτυο, χαρακτηρίζοντάς το ως το καμάρι της Αμερικάνικης «πράσινης» βιομηχανίας!
Πρόκειται για ένα έργο που ανήκει κατά 1/3 στη Google, στην NRG Energy και την BrightSource Energy Inc. και αναμένεται να μειώσει τις εκπομπές αερίων στην ατμόσφαιρα κατά 400.000 τόνους το χρόνο. Οι τρεις μονάδες του είναι 45 μέτρα πιο ψηλές από το Άγαλμα της Ελευθερίας, ενώ οι ηλιοστάτες έχουν πλάτος 3 μέτρα και ύψος 2,1 μέτρα. Δίπλα τους βρίσκεται και ένας πύργος 140 μέτρων που συγκεντρώνει τις ακτίνες που «στέλνονται» από τους ηλιοστάτες. Η θερμότητα που προκαλείται, βράζει το νερό των δεξαμενών της μονάδας, δημιουργώντας καυτό ατμό, ο οποίος με τη σειρά του ενεργοποιεί τις τουρμπίνες που παράγουν ηλεκτρισμό.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι τρεις μονάδες θα παράγουν ενέργεια 392 megawatt, ενώ παράλληλα θα γλιτώνουν την ατμόσφαιρα από ρύπους που αντιστοιχούν στην κίνηση 72.000 οχημάτων στους δρόμους. Αξίζει να αναφερθεί ότι το κόστος του έργου ξεπέρασε τα 2,3 δις δολάρια. «Το Ivanpah αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα που δείχνει το πώς η Αμερική είναι ικανή να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της ηλιακής ενέργειας. Το έργο εξοικονομεί καθαρή ενέργεια, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα, στηρίζει το περιβάλλον», αναφέρει ο Ernest Moniz, Γενικός Γραμματέας Ενέργειας στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, οι αντιδράσεις των περιβαλλοντολόγων έχουν βρεθεί στην πρώτη γραμμή, αναφέροντας ότι η έντονη θερμότητα γύρω από τους πύργους προκαλεί το θάνατο σε δεκάδες αετούς, γεράκια, χελώνες και νυχτερίδες. Πολλοί τρέμουν ότι η περιοχή θα μετατραπεί σε ένα «ναρκοπέδιο» για κάθε ζωντανό πλάσμα, καθώς τα περιστατικά των θανάτων παρατηρήθηκαν από την εποχή υπολειτουργίας του εργοστασίου.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η θερμότητα μπορεί να φτάσει και τους 500 βαθμούς Κελσίου, σκοτώνοντας κάθε πλάσμα που διασχίζει τον ουρανό ή τη γη στην έκταση του Ivanpah. «Προσπαθούμε να καταλάβουμε πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα με τους θανάτους των πτηνών και πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Όταν έχουμε να κάνουμε με νέες τεχνολογίες, δεν γνωρίζουμε το μέγεθος των επιπτώσεων», δηλώνει ο Eric Davis, βοηθός διευθυντή στο US Fish and Wildlife Service’s στο Sacramento.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου