Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Βασικά και απλά βήματα για να γίνετε πρωϊνοί τύποι

 

Ξεκινώντας την ημέρα σας με ηρεμία, απόλυτη συνείδηση και ευγνωμοσύνη θα διαμορφώσει την ψυχολογία σας για ολόκληρη την μέρα. Οι πρωϊνές ώρες μπορεί να γίνουν οι αγαπημένες σας, αλλά για να γίνει αυτό θέλει και προσπάθεια αλλά και αλλαγή των καθημερινών ενεργειών και προγραμμάτων.
 
Κοιμηθείτε παραπάνω!
Αυτονόητο αλλά σημαντικό γιατί όλοι μας ευχόμαστε καθημερινά να είχαμε κοιμηθεί παραπάνω και όλοι μας το χρειαζόμαστε. Ακριβώς όπως πρέπει να βρίσκουμε χρόνο για την ημερήσια γυμναστική έτσι θα πρέπει να προγραμματίσετε 7 με 9 ώρες ύπνου ημερησίως, διότι είναι μία από τις πιο βασικές και θεμελιώδεις κινήσεις που πρέπει να ακολουθήσουμε προς όφελος της υγείας μας. 8 ώρες «καλού» νυχτερινού ύπνου δεν μπορούν να αντικατασταθούν από τίποτα άλλο.
Λόγω της έντονης καθημερινότητας όμως, πολλοί από εμάς επιμένουν ότι είναι πάρα πολύ απασχολημένοι για να βρουν χρόνο για περισσότερο ύπνο. Αλλά ας το καλοσκεφτούμε - ποιο είναι το νοήμα της επιτυχίας και καριέρας χωρίς υγεία; 
Το Ερευνητικό Τμήμα Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard έχει συμπεράνει πως η υγιής καθημερινή δόση ύπνου συνδέεται με: δυνατή μνήμη, καλύτερο μεταβολισμό, υψηλή διάθεση, νοητική συγκέντρωση αλλά και χαμηλή πίεση αίματος και χαμηλά επίπεδα στρες. Όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά, τα σώματα μας δεν μπορούν να προσαρμοστούν σε νέες συνήθειες και τα παραγωγικά μας επίπεδα ώς εργαζόμενοι δεν είναι καθόλου ικανοποιητικά.
 
Όχι τηλεοράσεις και tablets στο υπνοδωμάτιο.
Εάν αυτό το μέτρο ακούγεται λίγο δραστικό, τουλάχιστον προσπαθήστε να τα «κλείνετε» όλα σε μία προκαθορισμένη ώρα. Όσο για τα κινητά – καθώς πολλοί από εμάς τα χρησιμοποιούμε ως ξυπνητήρια, θα ήταν καλό να μην ασχολούμαστε με αυτά πριν αποκοιμηθούμε καθώς το γεγονός ότι περνάμε σχεδόν όλοκληρες τις ημέρες μας κοιτάζοντας οθόνες, είτε στο γραφείο ή στο σπίτι, αποτελεί παράγοντα «σύγχυσης» για τον εγκέφαλο μας.

Δημιουργήστε ένα όμορφο και ζεστό «καταφύγιο» για ξεκούραση και ύπνο.
Εάν και σε πολλούς από εμάς, βλέποντας ένα επεισόδιο Game of Thrones ξαπλωμένοι στο κρεβάτι αποτελεί την υπέρτατη σημασία της χαλάρωσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όταν μετά προσπαθούμε να αποκοιμηθούμε ο εγκέφαλος μας καθυστερεί να προσαρμοστεί στη συγκεκριμένη μεταβίβαση της κατάστασης. Πρέπει να περιορίσουμε την επαφή μας με φωτεινές οθόνες τουλάχιστον μία ώρα πριν πέσουμε για ύπνο.
 
Φτιάξτε μία καθημερινή ρουτίνα ύπνου
Προσωπικά μιλώντας, μετά από το πλύσιμο του προσώπου και το βούρτσισμα των δοντιών, μου αρέσει να διαβάζω (έντυπα βιβλία, φυσικά!) και να πίνω ένα φλυτζάνι τσάι (το χαμομήλι και η λεβάντα έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα) για 40 λεπτά πριν προσπαθήσω να αποκοιμηθώ. Ότι και εάν διαλέξετε, σιγουρευτείτε να είναι κάτι που όντως σας ηρεμεί και που θα μπορείτε να το επαναλαμβάνετε κάθε βράδυ. Με την πάροδο του χρόνου, το σώμα σας θα συνηθίσει στο συγκεκριμένο τελετουργικό και θα γνωρίζει από μόνο του πότε είναι η ώρα για ύπνο. Επίσης και ο χώρος, αυτός καθαυτός, που κοιμόμαστε είναι πολύ καταλυτικός για έναν ομαλό και ξεκούραστο ύπνο. Ακατάστατα δωμάτια δεν βοηθούν στην ηρεμία του μυαλού και επομένως και του σώματος. Το υπνοδωμάτιο πρέπει πάντα να εκπέμπει ηρεμία και ζεστασιά και θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για ξεκούραση και ύπνο.

Σταματήστε να χουζουρεύετε.
Μία κακή συνήθεια την οποία υιοθετήσαμε όλοι από την επιλογή «snooze» (χουζουρεύω στα Αγγλικά) στα εξελιγμένα smartphone κινητά μας. Αν ξυπνήσουμε και νιώθουμε το μυαλό μας «θολωμενο», ακόμα και μετά από αρκετές ώρες ύπνου, είναι επειδή ένας κύκλος REM (Rapid Eye Movement – Γρήγορη Κίνηση των Ματιών) έχει διαταραχθεί ξαφνικά. Ο βαθύτερος ύπνος που κάνουμε συνήθως διαρκεί για 70 με 90 λεπτά και τότε είναι το στάδιο του κύκλου που ονειρευόμαστε. Είναι πάντα καλύτερα να ξυπνάμε στα αρχικά στάδια του REM κύκλου
όπου δεν κοιμόμαστε τόσο βαθιά. Σε αυτό το σημείο έχει ενδιαφέρον να αναφερθούμε σε εφαρμογές κινητών όπως το "Sleep Time". Ενεργοποιείς την ώρα που θέλεις να ξυπνήσεις και η εφαρμογή θα εντοπίσει τη συχνότητα των προσωπικών σας κυμάτων ύπνου και θα σας αφυπνήσει όταν δεν θα είστε στο βαθύ στάδιο. Μόλις ξυπνήσετε, σηκωθείτε αμέσως από το κρεβάτι. Όταν παραμένουμε ξαπλωμένοι, μετρώντας τα λεπτά που έχουν απομείνει για παραπάνω χουζούρεμα, το μόνο που κάνουμε είναι να παρατείνουμε την θολούρα στο μυαλό μας και να δυσκολεύουμε τις ζωές μας.

Πρέπει να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα.
Σταδιακά, θα σταματήσετε να χρησιμοποιείτε και το ξυπνητήρι. Πόσες φορές όλοι μας έχουμε ξυπνήσει μερικά λεπτά πριν χτυπήσει. Δεν είναι κάτι το μαγικό. Με άλλα λόγια, αυτό είναι το εσωτερικό μας ρολόϊ και δεν πρέπει να «παίζουμε» μαζί του.
Μία συμβουλή – προσπαθήστε τα Σαββατοκύριακα να μην ξεφεύγετε πολύ από τις εβδομαδιαίες συνήθειες ύπνου σας.
Γυμναστική το πρωί.
Γνωρίζω τώρα ότι μάλλον θα σκέφτεστε «Είσαι τρελός; Ξυπνάω μετά βίας στην ώρα μου για να προλάβω να πιω καφέ, που να πάω και στο γυμναστήριο!». Εάν καταφέρετε όμως να υιοθετήσετε τη γυμναστική στην καθημερινότητα σας το πρωί, θα έχετε αυξημένο μεταβολισμό και ενέργεια, τα οποία θα αυξήσουν την παραγωγικότητα. Επίσης πάντα η γυμναστική οδηγεί τελικώς και στη σωστή διατροφή.
Πρέπει να εκθέτουμε καθημερινά τους εαυτούς μας στο φυσικό φως.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας πρέπει να απορροφούμε μία καλή δόση βιταμίνης D. Έρευνες αναφέρουν πως η λήψη φυσικού φωτός βοηθάει το βιολογικό μας ρολόϊ και συνδέεται με τη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Πάντα να έχετε κάτι να περιμένετε.
Προγραμματίστε την εβδομάδα σας έτσι ώστε να ανυπομονείτε για κάτι που έχετε κανονίσει. Μην κάνετε σχέδια μόνο για την Παρασκευή το βράδυ ή το Σαββατοκύριακο. Πέρα από τη δουλειά, υπάρχουν και οι μικρές χαρές της ζωής. Ενα δείπνο με ένα φίλο, η δοκιμή ενός νέου εστιατορίου, μία καλή ταινία στο σινεμά . Μην ζείτε μόνο για το απόγευμα της Παρασκευής. Στο χέρι μας είναι να κάνουμε την κάθε μέρα ξεχωριστή και να ξυπνάμε με όρεξη κάθε πρωί.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου