Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Πώς να πεις στους γονείς σου ότι δεν έγραψες καλά σ' ένα μάθημα

Δεν έφτανε η δική σου αγωνία, έχεις και τους γονείς πάνω από το κεφάλι σου...

Πάντα έτσι γίνεται, όμως. Συμμερίζονται το άγχος σου, αν και πολλές φορές το ενισχύουν, αφού νιώθουν σαν να δίνουν οι ίδιοι Πανελλήνιες, κάθε φορά που ξεκινάς για να δώσεις ένα μάθημα στο σχολείο. Αν είσαι και καλός μαθητής, δε δέχονται κάτι λιγότερο από άριστα! Και το χειρότερο;
Σε κάνουν να νιώθεις ότι πρέπει να απολογηθείς γι' αυτό!
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να μη γράψεις καλά σε ένα μάθημα. Μπορεί να μη θυμηθείς μια απάντηση σε κάποιο θέμα, να μην κατανοήσεις την ερώτηση, να μην έχεις προλάβει να διαβάσεις τέλεια, να είναι πράγματι δύσκολα τα θέματα ή απλά να μπλοκάρεις.
Η αποτυχία όμως σε ένα μάθημα, δεν είναι σε καμία περίπτωση αρκετή για να βγάλει εκτός στόχου!
Το πρώτο που θίγεται, είναι σίγουρα το γόητρο του εξεταζόμενου, καθώς πρέπει να μεταφέρει το αίσθημα της αποτυχίας του στους γονείς του, οι οποίοι, σίγουρα θέλουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το παιδί τους και πιθανότατα το έχουν πιέσει γι' αυτό.
Πρώτα μάθε από τους καθηγητές στο σχολείο ή το φροντιστήριό σου, τι έκανες λάθος, για να το κατανοήσεις και να το εμπεδώσεις. Αυτό θα σε κάνει να εξηγήσεις καλύτερα στο εαυτό σου και τους δικούς σου το λόγο που δεν έγραψες πολύ καλά στο διαγώνισμα.
Προκειμένου να μην το πάρουν βαριά οι γονείς σου, προσπάθησε να τους πετύχεις σε καλή διάθεση όταν θα το ανακοινώσεις και όχι σε μία διαφωνία ή άλλη ανήσυχη στιγμή. Αλλά σε καμία περίπτωση μην τους το κρύψεις. Μοιράσου το μαζί τους και θα δεις πως κι εσύ θα νιώσεις μερική ανακούφιση.
Στη συνέχεια μπορείς να υποσχεθείς σε εκείνους και στον εαυτό σου - κυρίως - ότι την επόμενη φορά θα τα πας καλύτερα. Πιθανότατα κι εκείνοι να σε συμβουλεύσουν για το πώς θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα, κι αν δεν το κάνουν αυθόρμητα, ζήτησε εσύ τη γνώμη τους. Μεγαλύτεροι είναι, κάτι θα ξέρουν παραπάνω!
Τέλος, μελέτησε με περισσότερη συνέπεια και απόλυτη συγκέντρωση για την επόμενη εξέταση! Τώρα πρέπει να καλύψεις την απώλεια μορίων από το μάθημα που περασε.. Αν τα έχεις πάει καλά και στα προηγούμενα δε, μη φοβηθείς τίποτα!
Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου