Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Ποια είναι τα πιο επικίνδυνα ζώα για τον άνθρωπο

Αν νομίζετε ότι τα ζώα με μεγάλα δόντια και κακή φήμη είναι οι μεγαλύτεροι δολοφόνοι του ανθρώπου, πρέπει να αναθεωρήσετε.

Ποια είναι τα πιο επικίνδυνα ζώα για τον άνθρωποΝέα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι πολλαπλάσιοι είναι οι νεκροί κάθε χρόνο από ζωύφια που δεν τα πιάνει το μάτι μας, παρά από καρχαρίες, κροκόδειλους και λύκους.

Σε ένα infographic που ανήρτησε στο προσωπικό του blog gatesnotes ο Μπιλ Γκέιτς, πρόεδρος της Microsoft και ένας από μεγαλύτερους φιλανθρώπους παγκοσμίως, παραθέτει τα 15 πιο θανατηφόρα ζώα, με βάσει τις στατιστικές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και άλλων διεθνών υγειονομικών φορέων.

Ο μεγαλύτερος εχθρός μας, λοιπόν, είναι το κουνούπι, που κοστίζει ετησίως τη ζωή σε 725.000 ανθρώπους, καθώς μεταδίδει επικίνδυνα νοσήματα όπως η ελονοσία και η λοίμωξη από ιό του δυτικού Νείλου.

Η ελονοσία σκοτώνει ετησίως περισσότερους από 600.000 ανθρώπους, ενώ ο μισός πληθυσμός του πλανήτη απειλείται καθημερινά από αυτήν.

Όπως γράφει ο Μπιλ Γκέιτς, υπάρχουν περισσότερα από 2.500 είδη κουνουπιών που ενδημούν σε όλες τις περιοχές του πλανήτη, με εξαίρεση την Ανταρκτική.

Στη διάρκεια της κορύφωσης της εποχής αναπαραγωγής τους, «ο αριθμός τους υπερβαίνει αυτόν οποιουδήποτε άλλου ζώου στη γη, με εξαίρεση τους τερμίτες και τα μυρμήγκια», τονίζει.

Δεύτερο πιο θανατηφόρο ζώο είναι ο ίδιος ο άνθρωπος, που σκοτώνει ετησίως 475.000 συνανθρώπους του (ο αριθμός συμπεριλαμβάνει τα θύματα των πολέμων).

Ακολουθούν τα φίδια με 50.000 θύματα κάθε χρόνο, οι σκύλοι με 25.000 νεκρούς το χρόνο εξαιτίας της λύσσας, και τα έντομα (μύγα τσε τσε, κοριοί, σαλιγκάρια του γλυκού νερού) που μεταδίδουν νοσήματα όπως η τρυπανοσωμίαση, η νόσος Chagas και η σχιστοσωμίαση αντιστοίχως.

Οι καρχαρίες σκοτώνουν μόλις 10 ανθρώπους κάθε χρόνο (όσους και οι λύκοι), τα λιοντάρια 100, οι κροκόδειλοι 1.000, ενώ οι καθ’ όλα συμπαθείς ελέφαντες 100 και οι ιπποπόταμοι 500!

Ο Μπιλ Γκέιτς ασχολήθηκε με το όλο θέμα για να αυξήσει την ενημέρωση για τους κινδύνους από τα κουνούπια, καθώς το ίδρυμα που έχει ιδρύσει με τη σύζυγό του Μελίντα (Bill and Melinda Gates Foundation) έχει θέσει ως στόχο την εκρίζωση της ελονοσίας από τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου