Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Μεγάλη Βρετανία εναντίον Ζανζιβάρης: Ο συντομότερος πόλεμος στην Ιστορία που κράτησε μόλις 38 λεπτά


Οι διενέξεις μεταξύ των κρατών έχουν οδηγήσει πάμπολλες φορές σε συγκρούσεις και αργότερα σε πόλεμο. Άλλες φορές οι διαμάχες διαρκούν δεκαετίες, άλλες λίγα χρόνια, ακόμη και μερικές ημέρες.

Ποιος όμως είναι ο πιο σύντομος πόλεμος και πόση διάρκεια είχε;
Πρόκειται για μία σύγκρουση μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και του Σουλτανάτου της Ζανζιβάρης που έλαβε χώρα στις 27 Αυγούστου του 1896. Η συγκεκριμένη διαμάχη ήταν ένας πόλεμος διαδοχής, καθώς σύμφωνα με μία συνθήκη που είχε υπογραφεί το 1886, ο νέος σουλτάνος του Χαλιφάτου έπρεπε να πάρει την έγκριση του Βρετανού πρόξενου.
Μετά τον θάνατο του φιλοβρετανού προκατόχου Σουλτάνου την ηγεσία θα έπαιρνε ο Χαλίντ μπιν Μπαργκάς, ωστόσο οι Βρετανικές αρχές προτιμούσαν τον Χαμούντ μπιν Μουχάμεντ, ο οποίος ήταν ευνοϊκότερη επιλογή για τα βρετανικά συμφέροντα.
Παρόλα αυτά ο Χαλίντ δεν πληρούσε την προϋπόθεση, αφού δεν ήταν αρεστός, με αποτέλεσμα να μην τηρηθεί η συμφωνία και οι Βρετανοί να το θεωρήσουν casus belli. Το αποτέλεσμα; Να στείλουν τελεσίγραφο στον Χαλίντ να διατάξει τις δυνάμεις να εγκαταλείψουν το σουλτανάτο μέχρι τις 9 το επόμενο πρωί. Τότε ήταν που ως απάντηση επιστράτευσε την φρουρά και οχυρώθηκε στο παλάτι.
Το πρωί της επόμενης ημέρας οι Βρετανοί είχαν ήδη συγκεντρωθεί έξω από το παλάτι και με έναν μεγάλο όγκο δυνάμεων απειλούσαν την περιοχή του λιμανιού. Η διάρκειά του ήταν μόλις 38 λεπτά, καθώς ο βομβαρδισμός ξεκίνησε στις 09:02 και έληξε στις 09:40, όταν καταρρίφθηκε η σημαία του σουλτανάτου και παραδόθηκε.
Οι δυνάμεις του Σουλτάνου είχαν περίπου 500 απώλειες, έναντι των Βρετανών με τον τραυματισμό ενός ναύτη, οριοθετώντας το τέλος της ως κυρίαρχο κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου