Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Εθισμένοι με τις “selfies”;


«Ύποπτη» είναι η νέα τάση των selfies, καθώς οδηγεί προς το ναρκισσισμό, τον εθισμό, τις ψυχικές ασθένειες ή ακόμα και την αυτοκτονία, σύμφωνα με τους ψυχολόγους του Λονδίνου. Όσοι χρήστες του Facebook ή του Instagram ψάχνουν μανιωδώς την τέλεια λήψη μιας φωτογραφίας… ίσως πάσχουν από Διαταραχή Δυσμορφίας Σώματος (BDD)!
 
Πιο συγκεκριμένα, ο εθισμός στις selfies ή αλλιώς στην «αυτοαπεικόνιση» των κοινωνικών δικτύων συνοδεύεται συχνά από την ανάγκη των χρηστών να καλύψουν τις ατέλειές τους, πατώντας αμέτρητες φορές το κλικ της φωτογραφικής. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι το πάθος με αυτές κρύβει, είτε ναρκισσισμό, είτε χαμηλή αυτοεκτίμηση.
 
«Τα δυο τρίτα των ασθενών με BDD τραβούν μανιωδώς φωτογραφίες τον εαυτό τους, ώστε μετά να τις ανεβάσουν στα κοινωνικά δίκτυα. Μέχρι να βρουν την κατάλληλη προχωρούν σε υπερβολικές λήψεις και συνήθως εκμεταλλεύονται την ευελιξία της κάμερας του smartphone τους», σχολιάζει ο David Veale, ψυχολόγος στο The Priory Hospital του Λονδίνου στην εφημερίδα Sunday Mirror.

Χαρακτηριστική ήταν μια από τις ακραίες περιπτώσεις των selfies, ο Βρετανός έφηβος Danny Bowman, ο οποίος έκανε απόπειρα αυτοκτονίας, επειδή ήταν δυσαρεστημένος με την εμφάνισή του στην κάμερα. Έβγαζε 200 φωτογραφίες τον εαυτό του, ξοδεύοντας 10 ώρες την ημέρα, με σκοπό να βρει την τέλεια εικόνα για να προσελκύσει τα κορίτσια της ηλικίας του. Ο εθισμός του ξεκίνησε στην ηλικία των 15, γεγονός που τον οδήγησε στο να εγκαταλείψει το σχολείο του στο Newcastle, να χάσει υπερβολικό βάρος και να αποπειραθεί να αυτοκτονήσει μέσω υπερβολικής δόσης φαρμάκων.
 
«Έχασα τους φίλους μου, το σχολείο, την υγεία μου και παραλίγο τη ζωή μου. Το μόνο πράγμα για το οποίο νοιαζόμουν ήταν να έχω το κινητό στην τσέπη μου, ώστε να τραβήξω φωτογραφίες τον εαυτό μου μέσα στην ημέρα», εξομολογείται ο Danny Bowman. Πάντως, οι γονείς του αγοριού, πέρα από το γεγονός ότι είναι επαγγελματίες ψυχικής υγείας, προειδοποιούν την κοινωνία για την εμμονή και τις αρνητικές επιδράσεις των gadgets και των social media στους ευαίσθητους εφήβους…
 
Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και ο Panpimol Wipulakorn, ψυχίατρος στην Ταϋλάνδη, αναφέροντας ότι όλο και περισσότεροι κατευθύνονται προς τις selfies, ελπίζοντας να κερδίσουν τον μεγαλύτερο αριθμό likes στα social media. Βέβαια, αυτό έχει αποδειχθεί και σε πρόσφατες έρευνες που υποστηρίζουν ότι το Facebook συνδέεται με την κατάθλιψη και το Twitter με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση και το ναρκισσισμό. Αξίζει να αναφερθεί ότι η BBD αποτελεί μια σοβαρή ψυχική ασθένεια που ακολουθείται από ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό αυτοκτονιών, καθώς σχετίζεται με την ανάγκη του ασθενή για αποδοχή από την κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου