Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Η μέθη βλάπτει σοβαρά τον άνθρωπο

Ύστερ' απ' αυτά, συνέχισε ο Αριστόδημος, ο Σωκράτης ξάπλωσε στο ανάκλιντρο και δείπνησε, όπως και οι άλλοι,  κι έκαναν σπονδές στους θεούς έψαλλαν τον ύμνο στο θεό και τέλεσαν και όσα άλλα συνηθίζονται και κατόπιν το 'ριξαν στο πιοτό. Λοιπόν, είπε, ο Παυσανίας άνοιξε μία τέτοια συζήτηση: ''Εντάξει, φίλοι, αλλά με ποιό τρόπο θα πιούμε, έτσι που να το χαρεί όσο γίνετε η ψυχή μας;
 
Εγώ λοιπόν σας δηλώνω ότι πραγματικά νιώθω πολύ άσχημα από τη χθεσινή κρασοκατάνυξη και μου χρειάζεται κάποια ανάπαυλα - υποθέτω και οι περισσότεροι από σας, μια και ήσασταν εδώ και χτες. Λοιπόν, σκεφτείτε με ποιό τρόπο θα πιούμε έτσι, που να μη μας πέσει βαρύ".
Κι ο Αριστοφάνης είπε: "Σ' αυτό ναι, έχεις δίκιο, Παυσανία, να εξασφαλίσουμε με κάθε τρόπο να μη μας πειράξει το πιοτό, γιατί κι εγώ είμαι απ' αυτούς που χτες γίναμε στουπί."
 
Λοιπόν, ακούγοντας το διάλογο τους ο Ερυξίμαχος, ο γιος του Ακούμενου, είπε: "Τι ωραία που τα λέτε, αλήθεια! Και θέλω ν' ακούσω ακόμα έναν από σας, τον Αγάθωνα: πως νιώθεις, θα το παλέψεις γερά το πιοτό;"
 
"Κάθε άλλο, αποκρίθηκε, κι ο ίδιος δε νιώθω δυνατός".
Κι ο άλλος είπε: "Θα 'ναι δώρο απ' τον ουρανό, καταπώς φαίνεται, για μένα και τον Αριστόδημο και τον Φαίδρο και τούτους εδώ, αν εσείς, τα πιο γερά ποτήρια, κάνετε πίσω, γιατί εμείς πάντοτε είμαστε ελαφρών βαρών. Βέβαια τον Σωκράτη δεν τον βάζω στο λογαριασμό, γιατί και το ένα και το άλλο είναι του χεριού του, κι έτσι θα βρει τη βολή του είτε το ένα είτε το άλλο κάνουμε. 
 
Λοιπόν, επειδή βλέπω ότι κανένας απ' τους παρόντες δεν έχει διάθεση να πιει πολύ κρασί, ίσως δε θα γινόμουν τόσο ανιαρός, λέγοντας τι πραγματικά είναι το μεθύσι. Γιατί πιστεύω ότι με την ιατρική τούτο τουλάχιστο ξεκαθάρισα, ότι η μέθη βλάπτει σοβαρά τον άνθρωπο, έτσι ούτε ο ίδιος μου θα είχα τη διάθεση να πιω πάνω απ΄ το μέτρο ούτε θα το συμβούλευα σε άλλον, ένα περισσότερο την ώρα που από την προηγούμενη κιόλας νιώθει βαρύ το κεφάλι του".
«Συμπόσιον» Πλάτων

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου