Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Κάνοντας σεξ στο διαδίκτυο, κάνουμε σεξ με το διαδίκτυο; Που πήγαν οι εραστές;

Σεξ και Διαδίκτυο. Το διαδίχτυο έχει καταφέρει να εισχωρήσει σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας μας ακόμα και στις πιο προσωπικές όπως είναι το κομμάτι της σεξουαλικότητας. Η εικόνα του σύγχρονου ατόμου που αυνανίζεται μπροστά από την οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή, παρακολουθώντας ταινίες πορνό ή κάνοντας διαδικτυακό σεξ με αγνώστους, γίνεται όλο και πιο κοινή. Με το πάτημα ενός κουμπιού έχει κανείς τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα σε χιλιάδες εικόνες σεξουαλικού περιεχομένου που ξεπηδούν μπροστά του, να διαλέξει μεταξύ άπειρων διαδικτυακών παρτενέρ έτοιμων να ικανοποιήσουν την κάθε του επιθυμία. Και κυρίως, όλα αυτά χωρίς συναισθηματικές δεσμεύσεις, χωρίς τα μπερδέματα μιας σχέσης, χωρίς να διακινδυνεύει να εκτεθεί. Με τον τρόπο αυτό διαμορφώνεται μια πραγματικότητα μάλλον ιδανική που εύκολα οδηγεί σε καταναγκαστική, εθιστική συμπεριφορά που υποκαθιστά τον σεξουαλικό σύντροφο και την επαφή.
Η ευκολία με την οποία αυτές οι επιλογές είναι προσιτές, παρασύρουν το άτομο να ξοδεύει όλο και περισσότερο χρόνο κάνονταςcybersex, και μάλιστα εις βάρος της κοινωνικής προσωπικής ή ακόμα και επαγγελματικής του ζωής. Συχνά οι άνθρωποι εγκλωβίζονται σε τέτοιου είδους σεξουαλική συμπεριφορά που σταδιακά τους απομονώνει, οδηγώντας τους στην ψυχρότητα και στη αδυναμία διεκδίκησης πραγματικών σχέσεων και πραγματικών σεξουαλικών επαφών. Άνθρωποι ντροπαλοί, συνεσταλμένοι, απομονωμένοι, που στον έξω κόσμο διστάζουν ή ακόμα και αποφεύγουν να προσεγγίσουν το άλλο φύλο, έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν τη σεξουαλική «επαφή» μέσα από το internet. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να αξιολογηθεί ως θετικό εάν δεν ενίσχυε τη φοβική συμπεριφορά. Το διαδίχτυο τους προσφέρει την ευκαιρία να βιώσουν την ιδανική σεξουαλική φαντασίωση, να υποδυθούν όποιο ρόλο θέλουν χωρίς να αντιμετωπίζουν την κριτική ή την απόρριψη παγιδεύοντας τους σε έναν «ονειρικό» κόσμο χωρίς όρια, περιορισμούς ή ταμπού.
Η στοχευόμενη σεξουαλική συμπεριφορά στο διαδίχτυο αποτελεί απειλή και για τη συντροφική σχέση. Ενώ μια μερίδα ερευνών υποστηρίζει πως το cybersex μπορεί να ανανεώσει τη σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού, συχνά ακούμε γυναίκες που αναφέρουν πως ο σύζυγός τους για μήνες αποφεύγει τη σεξουαλική επαφή μαζί τους, ενώ κλείνεται για ώρες στο γραφείο του. Η μεγάλη αποκάλυψη έρχεται όταν εκείνη θα εισβάλει μια μέρα στο χώρο του και θα τον βρει να αυνανίζεται μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή. Αυτό μπορεί να κλονίσει τη συντροφική σχέση αφήνοντας τη γυναίκα να νιώθω θυμό, προδοσία και απόρριψη.
Δεν θα διαφωνήσουμε πως υπάρχουν άνθρωποι που μέσα από το διαδίχτυο έχουν αποχτήσει αληθινές γνωριμίες και έχουν αναπτύξει ουσιαστικές σχέσεις. Υπάρχουν και κάποιοι που υποστηρίζουν πως μια τέτοια μορφή σεξουαλικής συμπεριφοράς προάγει τη σεξουαλική υγεία, αφού οι άνθρωποι που το χρησιμοποιούν δεν κινδυνεύουν από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν και να εξερευνήσουν τις φαντασιώσεις και τη σεξουαλικότητά τους. Αλήθεια όμως πόσο υγιής είναι η εικόνα ενός ατόμου που περιορίζεται μέσα σε ένα δωμάτιο και με τη βοήθεια ενός πληκτρολογίου ή μιας κάμερας αυτοϊκανοποιείται;
Οι άνθρωποι κρύβονται μέσα στην ανωνυμία που τους προσφέρει το διαδίχτυο, δίνουν και παίρνουν ηδονή σε ένα καθαρά ιδεατό επίπεδο, κάνουν σεξ με ανθρώπους από απόσταση, «υιοθετώντας» ταυτότητες και ρόλους. Ας μην ξεχνάμε όμως πως οι πραγματικές σχέσεις, με πραγματικούς ανθρώπους, η σεξουαλική επαφή, το άγγιγμα δύο σωμάτων, ηδονικά και ψυχικά είναι αναντικατάστατα. Ο άνθρωπος έχει ανάγκη να αλληλεπιδράσει, να αγγίξει το σώμα του παρτενέρ του και να αγγιχτεί από αυτόν. Οτιδήποτε άλλο δεν είναι παρά φτηνό υποκατάστατο, με δυνητικά επικίνδυνες προεκτάσεις για τη ψυχική και σεξουαλική του υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου