Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Το πρώτο αεροπορικό δυστύχημα όλων των εποχών

Το πρώτο αεροπορικό δυστύχημα όλων των εποχών

Είχαν περάσει μόλις πέντε χρόνια από τη μέρα που τα αδέλφια Ράιτ έκαναν πρώτη πτήση τους στο Kitty Hawk.
To 1908 τα δύο αδέλφια ταξίδευαν σε Αμερική και Ευρώπη για να βελτιώσουν την πτητική μηχανή τους. Όλα πήγαιναν καλά μέχρι την αποφράδα ημέρα της 17ης Σεπτεμβρίου οπότε και το πρώτο αεροπορικό δυστύχημα είναι γεγονός. Ο Ορβιλ Ράιτ τραυματίζεται αλλά ο Τόμας Σέλφριτζ σκοτώνεται.
Ο Σέλφριτζ ήταν ο πρώτος αξιωματικός του στρατού που κάθισε στο πιλοτήριο αεροπλάνου. Σε αυτόν αποδίδεται και ο σχεδιασμός του πρώτου μαχητικού αεροσκάφους της «Aerial Experimental Association» με το όνομα “Red Wing.”
Σαν από ειρωνία, ο Σέλφριτζ πέθανε όταν το αεροπλάνο του υπουργείου άμυνας που επέβαινε, με πιλότο τον Ράιτ, συνετρίβη.
Ο Όρβιλ Ράιτ έπρεπε να αποδείξει ότι το αεροσκάφος του μπορεί να μεταφέρει επιβάτες αλλά εκείνη η πτήση ήταν η μοιραία. Ο Σέλφριτζ δήλωσε εθελοντής επιβάτης για την συγκεκριμένη πτήση. Ήταν 5 το απόγευμα όταν ο Ράιτ και ο Σέλφριτζ μπήκαν στο αεροπλάνο. Ο Σέλφριτζ ήταν ο βαρύτερος επιβάτης που είχε ανέβει στο αεροπλάνο.
Ο Ράιτ κατάφερε να το φτάσει μέχρι τα 150 πόδια. Την ώρα που βρίσκονταν στον αέρα ο Όρβιλ άκουσε ένα θόρυβο, κοίταξε πίσω του αλλά δεν αντιλήφθηκε κάτι. Το βάρος άρχισε να το τραβάει κάτω, ο Όρβιλ το έβλεπε να κινείται προς το έδαφος αλλά μάταια προσπαθούσε να το επαναφέρει.
Συγκρούστηκε στο έδαφος με αποτέλεσμα ο Σέλφριτζ να σκοτωθεί και ο Ράιτ να τραυματιστεί.
Ο Όρβιλ ξαναπέταξε κι άλλες φορές αλλά ποτέ δεν του έφυγαν οι τύψεις για το θάνατο του Σέλφριτζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου