Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Το μυστικό της Ευτυχίας

Η ευτυχία δεν είναι απλά μια λέξη ούτε είναι μια απλή υπόθεση, για την ακρίβεια είναι ένας ασίγαστος ανθρώπινος πόθος που οι ρίζες του χάνονται στα βάθη των αιώνων.

Το μυστικό της ΕυτυχίαςΑνέκαθεν η ανθρωπότητα προσπαθούσε να βρει το μαγικό φίλτρο που τη δημιουργεί,το μαγικό ραβδί που με ένα επιδέξιο κτύπημα θα την εμφάνιζε μπροστά της. Ουδέποτε αναρωτήθηκε τι συνθέτει την ευτυχία , ουδέποτε ρώτησε βαθιά μέσα του τι την απομακρύνει, γιατί η αλήθεια είναι πως συχνά πυκνά  όλοι ένιωσαν έστω και για λίγο το όμορφο άγγιγμα της αλλά δε κράτησε πολύ.
Η ευτυχία όμως μοιάζει με ατίθασο άλογο που ποτέ κανείς δε το ημέρεψε, κάποιοι κατάφεραν να το καβαλικεύσουν για λίγο άλλοι περισσότερο αλλά ελάχιστοι κατάφεραν να καλπάσουν μαζί της μες τη ζωή.
Τι είναι άραγε η ευτυχία;
Μήπως είναι όλες εκείνες οι ανεκπλήρωτες επιθυμίες μας που αν αύριο υλοποιηθούν θα την έχουμε κατακτήσει; Μα μήπως είναι λίγες οι φορές που πολλές επιθυμίες μας αντί για χαρά στο τέλος μας δώσανε λύπη; Όταν πάνω στον αλόγιστο ενθουσιασμό μας πιστέψαμε ότι αυτό που θέλαμε ήταν το καλύτερο για μας; Ορθολογιστήκαμε πολλές φορές άραγε πριν επιθυμήσουμε κάτι ή το πάθος για την απόκτηση, μας παρέσερνε μ’ ορμή κι όταν αυτό καταλάγιαζε ξεφούσκωνε κι η ευτυχία της στιγμής;
Αλλά τι είναι όμως ευτυχία; Είναι μια ευθεία γραμμή γεμάτη χαρές και γέλια; Ή μήπως είναι
ένα γλυκόπικρο χαρμάνι από στιγμές που άλλοτε μας δίνουν χαρά κι άλλοτε σοφία;

Τελικά μετά από πολλή σκέψη κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ΔΕΝ υπάρχει ευτυχία.  Ο συλλογισμός μου ήταν τόσο απλός όσο και σοκαριστικός. Έγραψα πολλές φορές στο τετράδιο μου τη λέξη ΕΥ ΤΥΧΙΑ κι ύστερα κάθισα και κοίταξα τις αράδες σκεφτικός. Ευ-Τυχία σημαίνει καλή τύχη,(με την γήινη σημασία του όρου) μα δεν είναι εν τέλει ολοφάνερο; Αφού τίποτε δεν είναι τυχαίο, αφού για κάθε αποτέλεσμα υπάρχει και μια αιτία που το αναβλύζει, πως μπορεί να υπάρχει καλή ή κακή τύχη; Τίποτε δεν υπάρχει , όλα Είναι, κι είναι αποτελέσματα δράσεων (σκέψης-λόγου-πράξης).
Ανάλογα με τη ποιότητα των δράσεων μας θα έρθουν και τα αντίστοιχα αποτελέσματα, άρα δεν υπάρχει Ευ-Τυχία , αλλά Ευ-Ζην. Πως μπορεί όμως να επιτευχθεί το ευ ζην; Ευ ζην σημαίνει να ζεις σύμφωνα με το Νόμο της Ηθικής Αιτιότητας, με το Νόμο της Ανιδιοτελούς Αγάπης, με συνοδοιπόρο την Αρετή.
Σήμερα εμφανίζονται στη ζωή μας φαινόμενα-αποτελέσματα που οι αιτίες βρίσκονται σε ένα μακρινό παρελθόν. Τώρα  όμως οι δράσεις μας χτίζουν το αύριο, αν είμαστε συνειδητοί στο παρόν και οι δράσεις μας είναι εναρμονισμένες με το ευ ζην τότε θα δημιουργήσουμε το μέλλον που επιθυμούμε.
Ευ Τυχία δεν υπάρχει , υπάρχει μόνο η Τέχνη του Ευ Ζην!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου