Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Οι χτίστες του μέλλοντος: Ρομπότ-τερμίτες

Αυτοοργανωνόμενα ρομπότ – εργάτες που μιμούνται τον τρόπο λειτουργίας αποικιών εντόμων επέδειξαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Τα συγκεκριμένα «συνεργεία» θα μπορούσαν στο μέλλον να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση πλημμυρών, κατασκευάζοντας για παράδειγμα τείχη, ή ως μέσα κατασκευής για αποικίες στο Διάστημα και σε άλλους πλανήτες, όπως ο Άρης.

Είναι η πρώτη φορά που ρομποτικοί «χτίστες», χωρίς καν να έχουν προγραμματιστεί εκ των προτέρων, ώστε να έχουν γνώση του συνολικού σχεδίου της κατασκευής, κατασκευάζουν με αυτο-οργάνωση και από κοινού εντυπωσιακά οικοδομήματα.

Ίσως είναι μια πρόγευση του ρομποτικού μέλλοντος των οικοδομών, που μπορεί να βασίζεται στη νοημοσύνη -και στο στιλ- των εντόμων! Είναι μια λογική που ανατρέπει την εδώ και χιλιετίες καθιερωμένη προσέγγιση των ανθρώπινων κατασκευών, οι οποίες βασίζονται σε μια ιεραρχία με επικεφαλής τον αρχιτέκτονα και τον πολιτικό μηχανικό.

Η ομάδα του Harvard School of Engineering and Applied Sciences (SEAS) και του Wyss Institute for Biologically Inspired Engineering εμπνεύστηκε από τις αποικίες τερμιτών, που επιδεικνύουν νοημοσύνη «σμήνους».

«Η βασική έμπνευση που πήραμε από τους τερμίτες είναι η ιδέα ότι μπορείς να κάνεις κάτι πραγματικά σύνθετο ως ομάδα, χωρίς κάποιον επιβλέποντα, και δευτερευόντως ότι μπορείς να το κάνεις χωρίς όλοι να συζητούν τι συμβαίνει, αλλά απλά τροποποιώντας το περιβάλλον» είπε η Ραντίκα Ναγκπάλ, καθηγήτρια επιστήμης υπολογιστών στο Harvard SEAS, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.

Κάθε ένα από τα ρομπότ- τερμίτης έχει μήκος 18 εκατοστά, μοιάζει με μικρό «σκαθάρι» της Volkswagen και διαθέτει τέσσερα απλά είδη αισθητήρων (υπέρυθρους, υπερήχων, αφής και επιτάχυνσης). Το καθένα αντιλαμβάνεται με τους αισθητήρες του μόνο τα γειτονικά ρομπότ και το κοντινό περιβάλλον του, χτίζοντας γύρω από αυτό.

 Κάθε ρομπότ έχει εφοδιαστεί με απλές οδηγίες και απλώς δρα (και αντιδρά) ανάλογα με αυτό που συναντά γύρω του, χωρίς να έχει προγραμματιστεί να κάνει κάτι συγκεκριμένο. Όμως, σε συνεργασία με τα άλλα, αν και όλα κινούνται πολύ αργά, τελικά προκύπτει μια εντυπωσιακή κατασκευή.

Οι ρομποτικοί τερμίτες μπορούν να κινούνται μπρος πίσω και αριστερά δεξιά, να σκαρφαλώνουν και να κατεβαίνουν σκάλες, να σηκώνουν, να μεταφέρουν και να τοποθετούν τούβλα, χωρίς την καθοδήγηση κανενός εργοδηγού ή μηχανικού.

Μήπως πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν οι εμπλεκόμενοι στα κατασκευαστικά επαγγέλματα;

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου