Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Εξελισσόμενη "επιδημία" καφεϊνης

Νιώθετε εξαρτημένοι από την καφεΐνη; Επιστήμονες από το American University στην Ουάσινγκτον προειδοποιούν για μία εξελισσόμενη επιδημία με συμπτώματα στέρησης.

Εξελισσόμενη "επιδημία" καφεϊνηςΟπως έδειξε αμερικανική μελέτη, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ξυπνούν το πρωί με μόνη και κύρια προσμονή το πώς θα καταναλώσουν το καφεδάκι τους, ενώ συνεχίζουν την ημέρα λαμβάνοντας καφεΐνη όχι μόνο από... απανωτούς καφέδες αλλά και από άλλες πηγές, όπως το τσάι ή τα αναψυκτικά τύπου κόλα.

Ειδικοί προειδοποιούν σχετικά με μια εξελισσόμενη «επιδημία», η οποία αφορά την πιο αποδεκτή παγκοσμίως εξάρτηση από ουσίες, αυτήν της καφεϊνης.
Για την Λόρα Τζουλιάνο, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχολογίας του American University στην Ουάσιγκτον, πολλοί άνθρωποι είναι τόσο εξαρτημένοι από την καφεΐνη ώστε να εμφανίζουν συμπτώματα στέρησης αν δεν λάβουν μεγάλη ποσότητα.

Μάλιστα αδυνατούν να μειώσουν τη... δόση τους, ακόμη και αν συντρέχουν λόγοι όπως μια εγκυμοσύνη, ένα καρδιολογικό πρόβλημα ή ένα πρόβλημα με το στομάχι.
Οι ειδικοί έχουν βαπτίσει την κατάσταση αυτή ως «διαταραχή χρήσης καφεΐνης» και παρότι η καφεΐνη αποτελεί την πιο κοινή στην κατανάλωση ουσία παγκοσμίως, οι επιστήμονες άργησαν να ασχοληθούν με την επιπτώσεις από την υπερκατανάλωσή της στην ανθρώπινη υγεία και να αναγνωρίσουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειάζεται θεραπεία απεξάρτησης από τον... καφέ, σημειώνεται στη μελέτη.
«Οι αρνητικές επιδράσεις της καφεΐνης συχνά δεν αναγνωρίζονται, καθώς η συγκεκριμένη ουσία είναι αποδεκτή κοινωνικώς και ενσωματωμένη στα ήθη και στην καθημερινότητα όλων» σημείωσε η δρ Τζουλιάνο και προσέθεσε: «Παρότι πολλά άτομα μπορούν να καταναλώνουν καφεΐνη χωρίς πρόβλημα, για κάποια άλλα η ουσία αυτή συνδέεται με αρνητικές επιδράσεις, με φυσική εξάρτηση, με παρέμβαση στη λειτουργικότητα του ατόμου, το οποίο δεν μπορεί να σταματήσει τη χρήση».

Τη μελέτη «Caffeine Use Disorder: A Comprehensive Review and Research Agenda» που παρουσιάστηκε στο επιστημονικό έντυπο «Caffeine Research» συνυπογράφουν με τη δρα Τζουλιάνο οι Στίβεν Μέρεντιθ και Ρόλαντ Γκρίφιθς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins καθώς και ο Τζον Χιουτζ από το Πανεπιστήμιο του Βερμόντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου