Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Γιατί λέμε (όλοι) ψέματα;

 Λίγο πολύ όλοι κρύβουμε έναν Πινόκιο μέσα μας. Είτε το παραδεχόμαστε, είτε όχι, το ψέμα για τους περισσότερους από εμάς είναι ενταγμένο στη ζωή μας.

Για παράδειγμα, χτυπάει το τηλέφωνο ή έχουμε μήνυμα στο κινητό, όπου ένας φίλος μας προσκαλεί να βγούμε. Εμείς από την άλλη, βαριόμαστε οικτρά και ένα μικρό και αθώο ψέμα θα σώσει την κατάσταση.
Σύμφωνα με έρευνες,  μάλιστα, οι άνδρες συνηθίζουν να  λένε περισσότερα ψέματα σε σχέση με τις γυναίκες και να νιώθουν λιγότερες τύψεις γι’ αυτό, ενώ στη λίστα προτεραιοτήτων είναι τα ψέματα στις συντρόφους και τις μητέρες τους.
Τι είναι όμως αυτό που μας κάνει να λέμε ψέματα;
Είναι εύκολο: Ο προφανέστερος λόγος που λέμε ψέματα είναι ότι είναι εύκολο και δε χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια. Ειδικά στην περίπτωση που το ψέμα που λέμε είναι αθώο και το οποίο, έστω και αν μαθευτεί, θα επιφέρει ασήμαντες συνέπειες, τότε το ψέμα είναι …η εύκολη λύση.
Οικογενειακά κατάλοιπα: Από την άλλη υπάρχει και η θεωρία της ψυχιάτρου Gail

Saltz, του Presbyterian Hospital στη Νέα Υόρκη, η οποία υποστηρίζει ότι οι φράσεις του τύπου «πες στη γιαγιά πόσο την αγαπάς» κάνει το παιδί επιρρεπή σε εκφράσεις υπερβολικής αγάπης, δηλαδή σε εκρήξεις συναισθημάτων προκειμένου να πετύχει αυτό που θέλει, γεγονός που κάνει το παιδί να διαλέγει τον εύκολο δρόμο του ψέματος αργότερα.
Ανθρώπινη φύση: Ο βασικός λόγος βέβαια, που λέμε ψέματα είναι η πολυπλοκότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου και του ίδιου του ορισμού της λέξης. Για παράδειγμα ο Ζαν Πωλ Σαρτρ, διευκρινίζοντας τον ορισμό του ψέματος, λέει ότι ακόμα και μια αληθινή δήλωση μπορεί να εκληφθεί ως ψέμα, αν το άτομο που την κάνει, δεν την υποστηρίζει ως τέτοια.
Στόχος μας η ασφάλεια: Αλλά ακόμα και η εσωτερική ασφάλεια που αποκτάμε με την απόκρυψη της αλήθειας, είναι ένας κυρίαρχος λόγος. Με απλά λόγια, οι περισσότεροι έχουμε μια πολύ καλή εικόνα για τον εαυτό μας και δεν μας αρέσει να παραδεχόμαστε οτιδήποτε θα μπορούσε να την αλλοιώσει. Αποτέλεσμα αυτού είναι ο πειρασμός του ψέματος να είναι αρκετά δελεαστικός και να υποκύπτουμε.
Βέβαια, η ηλικία και η εμπειρία μας κάνει μεγαλώνοντας επιδέξιους ψεύτες και ικανούς να ανιχνεύουμε τους έτερους ….ψεύτες. Γι’ αυτό λοιπόν, μεταξύ κατεργαρέων, ειλικρίνεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου