Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Ο Μπράχμα και η Μάγια...

Ένας παλιός μύθος από την Ινδία εξιστορεί ότι ο θεός Μπράχμα ήταν ολομόναχος. Δεν υπήρχε τίποτα άλλο στον κόσμο εκτός από αυτόν, με αποτέλεσμα να βαριέται αφάνταστα. Ήθελε να παίξει ένα παιχνίδι, αλλά δεν υπήρχε κανείς για να παίξει μαζί του.

Για να διασκεδάσει λοιπόν σκέφτηκε να δημιουργήσει μια όμορφη θεά. Στρώθηκε λοιπόν στη δουλειά και έφτιαξε τη Μάγια. Μόλις η Μάγια απέκτησε υλική υπόσταση και ο Μπράχμα της εξήγησε το σκοπό της ύπαρξης της, εκείνη του απάντησε. Ωραία, αλλά αν θέλεις να παίξουμε ένα ενδιαφέρον παιχνίδι, θα πρέπει να κάνεις ότι σου λέω. Εκείνος συμφώνησε και ακολουθώντας τις ιδέες της Μάγια δημιούργησε ένα ολόκληρο σύμπαν. Δημιούργησε τον ήλιο και τα αστέρια, τη σελήνη και τους πλανήτες. Στη συνέχεια δημιούργησε τη ζωή στη γη - την ατμόσφαιρα, τους ωκεανούς και τα ζώα.
 
Η Μάγια τότε του είπε: «Πολύ ωραίος ο κόσμος των ψευδαισθήσεων που δημιούργησες! Τώρα θέλω να πλάσεις ένα είδος ζώου που να διαθέτει ευφυΐα και να επίγνωση να εκτιμήσει το δημιούργημα σου». Έτσι ο Μπράχμα έπλασε τους ανθρώπους και αφού ολοκλήρωσε τη δημιουργία, ρώτησε τη Μάγια πότε θα άρχιζε το παιχνίδι.

 «Αρχίζουμε αμέσως» του απάντησε εκείνη. Πήρε τότε τον Μπράχμα και τον έκοψε χιλιάδες μικροσκοπικά κομματάκια. Τοποθέτησε ένα κομμάτι μέσα σε κάθε άνθρωπο και του είπε: « Τώρα αρχίζει το παιχνίδι! Εγώ θα σε κάνω να ξεχάσεις τι είσαι, και εσύ θα προσπαθήσεις να βρεις τον εαυτό σου».
 
Η Μάγια δημιούργησε το όνειρο, και ακόμα και σήμερα ο Μπράχμα προσπαθεί να θυμηθεί ποιος είναι. Ο Μπράχμα ζει μέσα μας και η Μάγια μας εμποδίζει να θυμηθούμε ποιοι είμαστε.
Όταν κάποιος ξυπνήσει από το όνειρο θα γίνει πάλι ο Μπράχμα και θα διεκδικήσει ξανά τη θεία φύση του. Εύλογα όμως ο Μπράχμα που αφυπνίστηκε θα πει: «Εντάξει, με εμένα τι γίνεται όμως με τα υπόλοιπα κομμάτια μου;»
 
Τώρα πια που γνωρίζεται το κόλπο της Μάγια μπορείτε να μοιραστείτε την αλήθεια με τους άλλους ώστε να ξυπνήσουν και αυτοί με τη σειρά τους.
 
Δύο αφυπνισμένοι άνθρωποι σε ένα χώρο μπορούν να διασκεδάσουν περισσότερο. Τρεις αφυπνισμένοι άνθρωποι ακόμα πιο πολύ. Φανταστείτε τι πανηγύρι θα γίνει όταν ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων θυμηθούν ποιοι πραγματικά είναι.
 
Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αρχίσουμε από τον εαυτό μας. Σιγά- σιγά θα αρχίσουν και οι άλλοι να αλλάζουν, μέχρι που όλο το όνειρο θα έχει ολοκληρωθεί.

Μήπως ήρθε η ώρα να ξυπνήσουμε;
 
Οι μύθοι από όπου κι αν προέρχονται – από όποιο λαό και όποια θρησκεία – έχουν σαν σκοπό να μας διδάξουν να διεκδικήσουμε ξανά τη Θεία μας φύση και να ανακαλύψουμε το Θεό μέσα μας.
 
Είμαστε αθάνατες ψυχές. Υπάρχουμε εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια σε διαφορετικές εκδηλώσεις γιατί είμαστε η ζωή και η ζωή δεν πεθαίνει. Βρίσκεται μέσα στα δέντρα, τα ψάρια, τα πουλιά, τα ζώα, στα αστέρια, στον ήλιο, μέσα στο κάθε τι. Όπου κι αν κοιτάξουμε είμαστε εμείς.
 
Μόνον όμως όταν αποδεχθούμε τη Θεία μας φύση τότε θα βλέπουμε και τη Θεία φύση των άλλων και μόνο τότε θα είμαστε πραγματικά ένα με την ολότητα.

Όχι πια χάπια, μόνο σεξ: Ποιες ασθένειες καταπολεμά

                  

Πόσο εκτιμάτε τις απολαύσεις του πνεύματος! Τέχνη, φιλοσοφία, επιστήμη. Αλλά και οι απολαύσεις του σώματος δεν πάνε πίσω...Γαστριμαργία, εκλεκτό κρασί, καλό σεξ…Σας κατηγορούν βεβαίως ότι έχετε ροπή προς την ακολασία. Πώς θα θέλατε να τους κατατροπώσετε με ισχυρά επιχειρήματα. Να αποδείξετε ότι, ειδικά στο θέμα του σεξ, δεν φταίει ο φιλήδονος χαρακτήρας σας αλλά μια οαρόρμηση, περισσότερο αποδεκτή ηθικά. Το κάνετε γα την υγεία σας, έτσι δεν είναι; Μα φυσικά. Εδώ επιστήμονες άνθρωποι, που οι κεφαλές τους ελευκάνθησαν πάνω από τις μελέτες, το πιστοποιούν. 

Νεότητα

Μην περιμένετε τα πάντα από τον πλαστικό. Δραστηριοποιηθείτε. Ο δόκτωρ Ντέβιντ Ούικς, κλινικός νευροψυχολόγος στο Βασιλικό Νοσοκομείο του Ενδιμβούργου, διεξήγαγε μια μελέτη μεταξύ 3.500 ανθρώπων που έδειχναν νεότεροι από την ηλικία τους. Το μυστικό της νιότης τους ήταν ότι έκαναν 50% περισσότερο σεξ από όσο ο μέσος όρος των συνομηλίκων τους. Οι γυναίκες δε, είχαν και περισσότερους οργασμούς (άρα ρόλο δεν παίζει τόσο η ποσότητα άρα η ποιότητα). Οι επιστήμονες αποδίδουν τα θετικά αποτελέσματα του σεξ στο ότι όταν αισθανόμαστε ικανοποίηση ο οργανισμός μας εκκρίνει χημικές ουσίες της ευεξίας, δηλαδή ενδορφίνες και αυξητική ορμόνη. Οι ουσίες αυτές επιβραδύνουν τη διαδικασία του γήρατος με δύο τρόπους: οι ενδορφίνες μειώνουν το στρες και έτσι το σώμα λειτουργεί καλύτερα και η αυξητική ορμόνη μειώνει το λίπος και αυξάνει το μυϊκό ιστό, χαρίζοντας έτσι σφριγηλότητα  στο σώμα.

Ανοσία

Το σεξ διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα διότι όλες οι ευχάριστες εμπειρίες αυξάνουν την παραγωγή αντισωμάτων στον βλεννογόνο του στόματος, του κόλπου, των πνευμόνων και του γαστρεντερικού συστήματος εμποδίζοντας τη διέλευση των ιών και των βακτηρίων. Κατά τη διάρκεια του σεξ αυξάνεται η παραγωγή της ανοσοσφαιρίνης Α σε όλο το σώμα με αποτέλεσμα να θωρακίζεται ο οργανισμός απέναντι σε πολλές λοιμώξεις, ακόμη και απέναντι στη γρίπη και στο κρυολόγημα. Πιείτε ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκαλιού, επιστρέψτε στο κραβάτι και θωρακίστε τον οργανισμό σας. Δεν παίζουμε με την υγεία μας…

Εκγύμναση 

Μπορεί να μην πατάτε στο γυμναστήριο αλλά, αν επιδίδεστε συχνά σε αυτό το...σπορ, μπορείτε να βελτιώσετε την αντοχή σας, τον μυϊκό σας τόνο αλλά και να ενισχύσετε το καρδιαγγειακό σας σύστημα. Για να αποκομίσετε όμως τα οφέλη του, πρέπει το σεξ να είναι έντονο και να διαρκεί 15 λεπτά τουλάχιστον. Για να ελέγξετε αν γυμναστήκατε με τον σωστό τρόπο, στρέψτε την προσοχή σας στον καρδιακό παλμό και στην αναπνοή σας. Αν η καρδιά σας χτυπάει γρήγορα και η ανάσα σας είναι κοφτή, τότε τα πήγατε καλά. Αν η καλή φυσική κατάσταση σας αφήνει αδιάφορους, μπορείτε να σκεφτείτε την κορμοστασιά σας. Αν κάνετε σεξ τρεις φορές την εβδομάδα (επί 15 λεπτά) για έναν χρόνο μπορείτε να κάψετε περίπου 30.000 θερμίδες . Θα χάσετε δηλαδή περίπου 8,5 κιλά σωματικό λίπος μέσα σε έναν χρόνο. 

Αναλγησία
Ποιο σεξ; Μια ασπιρίνη θέλετε και ένα κρεβάτι για να ανακουφιστείτε από τον πονοκέφαλο. Δεν είναι δικαιολογία για να αποφύγετε το σεξ.  Οι επιστήμονες όμως πιστεύουν ότι η μεγαλύτερη κατηγορία πονοκεφάλων είναι οι κεφαλαλγίες τάσεις οι οποίες αποδίδονται στη μυϊκή ένταση. Μετά το σεξ οι μύες χαλαρώνουν και συγχρόνως απελευθερώνονται ενδορφίνες οι οποίες είναι οι χημικές ουσίες της ευεξίας αλλά και τα φυσικά αναλγητικά του σώματος, που δρουν όπως ένα ήπιο αναλγητικό. Εκτός από του πονοκεφάλους το σεξ συνιστάται σε όλες τις μορφές ήπιων μυϊκών πόνων, αφού η χαλάρωση που επιφέρει δρα καταπραϋντικά στους τεντωμένους μυς. 

Αυτοπεποίθηση 

Το σεξ όταν ακολουθείται από μια αγκαλιά δίνει ένα έντονο συναίσθημα σιγουριάς και ικανοποίησεις, πράγμα που βελτιώνει την εικόνα που έχει κάποιος για τον εαυτό του. Συνήθως αυτό γίνεται σε μια σχέση αγάπης και όχι περιστασιακού σεξ. Επίσης το αίσθημα ευεξίας το οποίο αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης, συμβάλλει στο να αντιμετωπίζει θετικά κάποιος τη ζωή του  και τον εαυτό του. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας ανακάλυψαν ότι όσο περισσότερο σεξ κάνει ένα ζευγάρι, τόσο πιο αγαπημένο είναι διότι κατά τη διάρκεια της ερωτικής κορύφωσης εκκρίνονται ορμόνες όπως η οξυτοκίνη, οι οποίες ενισχύουν τα συναισθήματα της αγάπης και της τρυφερότητας.

To Σύνδρομο του Ικάρου στην σύγχρονη Ηγεσία


Στοιχεία από έρευνες δείχνουν ότι άνθρωποι με ικανότητες, ταλέντα, υψηλό κίνητρο και αυτοπεποίθηση, που επιλέχθηκαν με αυστηρά κριτήρια, συχνά εκτροχιάζονται και μετατρέπονται σε τοξικούς ηγέτες.

Με τη συμπεριφορά τους τελικά ματαιώνουν τις προσδοκίες τους και οδηγούν στην καταστροφή τόσο την επιχείρηση όσο και τον εαυτό τους. Κι ενώ η αποτυχία έχει συνδεθεί με ελλείμματα σε γνώσεις και ταλέντα, το Σύνδρομο του Ικάρου οφείλεται ακριβώς σε αυτά.
Ποιο είναι το Σύνδρομο του Ικάρου που απειλεί την Ηγεσία;
Όπως διαβάζουμε στον Μύθο, ο Ίκαρος μαζί με τον πατέρα του Δαίδαλο, φυλακίστηκαν από τον Βασιλιά Μίνωα στην Κρήτη. Για να αποδράσουν, ο Δαίδαλος ως μεγάλος εφευρέτης, κατασκεύασε φτερά από κερί για να πετάξουν.
Ωστόσο προειδοποίησε τον υιό του να μην πετάξει πολύ ψηλά και πλησιάσει στον Ήλιο διότι τα φτερά θα λιώσουν. Ο Ίκαρος πράγματι κατάφερε να αποδράσει όμως ανέβαινε ασταμάτητα, όλο και πιο ψηλά. Έφτασε τόσο ψηλά που ο Ήλιος έκαψε τα φτερά του, έλιωσαν και κατέπεσε στη θάλασσα.
Ο Ίκαρος ως μορφή, συνδέεται με Ηγέτες που έχουν εκείνα τα στοιχεία προσωπικότητας που τους βοηθούν να διακριθούν, να τολμήσουν και να παρουσιάσουν σειρά από επιτεύγματα.
Χαρακτηρίζονται από κίνητρο, ταλέντα στην διαχείριση καταστάσεων και έχουν υψηλή αυτοπεποίθηση. Όλοι οι υπόλοιποι τους θαυμάζουν για όσα πετυχαίνουν και επενδύουν σε αυτούς.
Είναι Στελέχη που αναρριχώνται στην ιεραρχία και αποκτούν θέσεις Ηγεσίας. Αν και ο μύθος δεν μας λέει γιατί πέταξε τόσο ψηλά ο Ίκαρος, στην σύγχρονη πραγματικότητα, οι Ηγέτες αυτοί γίνονται τοξικοί για τους ίδιους λόγους που αναρριχήθηκαν και πέτυχαν!
Τα στοιχεία ενός τοξικού Ηγέτη που βιώνει το Σύνδρομο του Ικάρου είναι η υπερβολική πίστη στον εαυτό, η έπαρση που εξελίσσεται σε παθολογικό ναρκισσισμό και η αυτό-τυφλωτική οξυδέρκεια.
Δηλαδή, εκείνα τα στοιχεία που αρχικά τον βοήθησαν να στοχεύσει ψηλά, να επιμείνει στον στόχο του ακούραστα και να διακατέχεται από ένα αστείρευτο κίνητρο για διάκριση και επιτυχία. Είναι η σκοτεινή πλευρά της ίδιας προσωπικότητας που ροκανίζει τα θεμέλια της επιτυχίας.
Αυτά τα στοιχεία, όταν γίνονται αρνητικά, οδηγούν σε συμπεριφορές που χαρακτηρίζονται από αυταρχισμό, ευερεθιστότητα, αδυναμία συνεργασίας, εσωστρέφεια και παρορμητικότητα.
Έτσι, δημιουργείται ένας δυσλειτουργικός ηγέτης ο οποίος αδυνατεί να αντιληφθεί την πολυπλοκότητα της πραγματικότητας, αδυνατεί να διαμορφώσει μακροπρόθεσμα πλάνα και να εμπνεύσει την ομάδα του, δεν ανέχεται την αξιολόγηση και την κριτική. Η αποδοτικότητά του μειώνεται κατακόρυφα και το δυστύχημα είναι ότι ο ναρκισσισμός τους δεν του επιτρέπει να διορθωθεί.
Leadership Coaching για το Σύνδρομο του Ικάρου
Η αναγωγή του συνδρόμου σε δομικά στοιχεία προσωπικότητας, εστιάζει τη μελέτη σε ψυχαναλυτικές προσεγγίσεις των διαταραχών προσωπικότητας, κυρίως της αντικοινωνικής και ναρκισσιστικής. Η γνώση αυτή συμβάλλει στη διαμόρφωση στρατηγικών πρόληψης και αντιμετώπισης στο εταιρικό περιβάλλον.
Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν την σκοτεινή πλευρά του εαυτού τους ωστόσο, αυτός παραμένει ένας δύσκολος στόχος. Οι Ηγέτες με το Σύνδρομο του Ικάρου σπανίως ζητούν οι ίδιοι βοήθεια κι αν το πράξουν, θέλουν απλώς να χρησιμοποιήσουν τον Coach για δικούς τους λόγους.
Τα άτομα αυτά ακυρώνουν κάθε προσπάθεια ενσυναίσθησης και η εγκαθίδρυσης μιας σχέσης η οποία θα γίνει το εργαλείο άμβλυνσης των αντιδράσεων, απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις, εξειδίκευση και εμπειρία.
Στην πρόληψη συνεισφέρουν η καθιέρωση τακτικού επίσημου, ανεπίσημου και ανώνυμου feedback από το σύνολο των στελεχών για την ηγεσία τους, η διαρκής ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη των leaders, η κουλτούρα ανοιχτών διαλόγων στη Διοίκηση, και βέβαια η αξιοποίηση ειδικών Coaches και Ψυχολόγων που θα εντοπίσουν έγκαιρα, συμπεριφορές υψηλού κινδύνου.

Η πτώση της …ελευθερίας

Τέλη Δεκεμβρίου του 1803 η Ελληνική ιστορία σηματοδοτείται από ένα αναπάντεχο αλλά συνάμα αναμενόμενο, για τον χαρακτήρα του Έλληνα, γεγονός, που δεν είναι άλλο από την πτώση γυναικόπαιδων στον Ζάλογγο.
Οι Έλληνες ανέκαθεν προτιμούσαν τον θάνατο από την υποδούλωση. Δεν μπορούσαν να διανοηθούν να έχουν σκυμμένο το κεφάλι μπρος σε κάποιον που επιβουλευόταν την πατρίδα, το σπίτι και την οικογένειά τους.
Έτσι και οι Σουλιώτισσες, προκειμένου να μην καταλήξουν αυτές στα χαρέμια του Αλή Πασά και τα παιδιά τους να γίνουν γενίτσαροι, αποφάσισαν να αντικρύσουν τον Χάρο κατάματα πηγαίνοντας σε αυτόν χορεύοντας.
Η απώλεια της ελευθερίας ήταν ανέκαθεν μία από τις μεγαλύτερες ντροπές για εμάς…
Σήμερα, το τραγικό αυτό συμβάν χαρακτηρίζεται «μύθος» από τους σύγχρονους προοδευτιστές.
Απάντηση δίνουν ο Πρώσος περιηγητής και διπλωμάτης Μπαρτόλντυ
««Καμιά εκατοστή απ” αυτούς τους δυστυχισμένους είχαν αποτραβηχτεί βόρεια της Πρέβεζας στο Μοναστήρι του Ζαλόγγου. Τους επιτέθηκαν εκεί θεωρώντας ότι τάχα αυτή η τοποθεσία, πράγματι ισχυρή, θα μπορούσε να τους προσφέρει ένα νέο τόπο μόνιμης διαμονής, όπου και η σφαγή που ακολούθησε υπήρξε φρικτή. Τριάντα εννέα γυναίκες γκρεμίστηκαν από τα βράχια με τα παιδιά τους που μερικά ακόμη βύζαιναν»»
και ο Άγγλος στρατιωτικός, περιηγητής και αρχαιολόγος Γουλιέλμου Ληκ
««Περίπου 100 οικογένειες είχαν αποτραβηχτεί στο μέρος αυτό από το Σούλι και την Κιάφα, με συνθήκες και ζούσαν στο λόφο ανενόχλητες ώσπου έπεσε το Κούγκι. Τότε επειδή τάχα η περιοχή αυτή ήταν περισσότερη οχυρή ξαφνικά τους επιτέθηκαν με διαταγή του Βεζίρη. Όταν η κατάσταση έγινε απελπιστική ο Κίτσος Μπότσαρης και ένα τμήμα του διέφυγαν. Από τους υπολοίπους, 150 σκλαβώθηκαν και 25 κεφάλια στάλθηκαν στον Αλβανό Μπουλούκμπαση στην Καμαρίνα που διεύθυνε τις επιχειρήσεις, 6 άνδρες και 22 γυναίκες ρίχτηκαν από τα βράχια από το ψηλότερο σημείο του γκρεμνού, προτιμώντας έτσι παρά να πέσουν ζωντανοί στα χέρια των εχθρών τους. Πολλές γυναίκες που είχαν παιδιά τις είδαν να τα ρίχνουν με δύναμη προτού εκείνες κάνουν το μοιραίο πήδημα»».