Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Πως σχετίζεται ο ύπνος με την παχυσαρκία;


Πως σχετίζεται ο ύπνος με την παχυσαρκία;Οι μειωμένες ώρες ύπνου σε συνδασμό με την αύξηση του ποσοστού παχύσαρκων ατόμων δεν αποτελούν απλώς μια σύμπτωση. Τα δυο προαναφερθέντα φαινόμενα σχετίζονται άμεσα ενώ το πόσο διαρκεί ή πόσο καλός είναι ο ύπνος μας συνδέεται στενά με το πόσο φαγητό επιθυμούμε να καταναλώσουμε, σύμφωνα με ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Stanford της Καλιφόρνια.

Συγκεκριμένα, οι αμερικανοί ερευνητές μελέτησαν την επίδραση του ύπνου στα επίπεδα ορμονών και στο σωματικό βάρος σε 1024 εθελοντές ενήλικες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που κοιμόντουσαν λιγότερο από 8 ώρες (4-6 ώρες) είχαν και αυξημένο δείκτη μάζας σώματος. Επίσης η έλλειψη ύπνου βρέθηκε να συνδέεται με αυξημένα επίπεδα γκρελίνης («ορμόνη της πείνας») και μειωμένα επίπεδα λεπτίνης («ορμόνη του κορεσμού»). Αυτές οι διάφορες στις δύο ορμόνες συνδέονται άμεσα με την αύξηση της όρεξης και της μείωσης του κορεσμού, οδηγώντας επακόλουθα με αυτόν τον τρόπο και στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Στους γρήγορους ρυθμούς των Δυτικών κοινωνιών οπού ο επαρκής ύπνος θεωρείται πολυτέλεια και η τροφή βρίσκεται σε αφθονία, οι αλλαγές σε ρυθμιστικές ορμόνες της πείνας φαίνεται να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αύξηση της παχυσαρκίας. Σύμφωνα με τα ευρήματα ο ύπνος θα πρέπει να κατέχει σημαντική θέση σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους .

Σίγουρα από μόνος του δεν επαρκεί για να μειώσει το σωματικό βάρος, αλλά στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής μαζί με συστηματική άσκηση συμβάλει σημαντικά στην φυσιολογική ρύθμιση των σημάτων πείνας και κορεσμού. Για το λόγο αυτό, ο ύπνος δεν θα πρέπει να θεωρείται πολυτέλεια στην καθημερινότητα μας, αλλά βιολογική ανάγκη.

Το ερωτικό φιλί κάνει καλό στην υγεία


Το ερωτικό φιλί κάνει καλό στην υγείαTο φιλί μεταξύ άλλων καίει θερμίδες, βοήθα στις κεφαλγιες, μειωνει το στρες και ανεβάζει την διάθεση. Η σεξουαλική πράξη παρά τα πολλά οφέλη που έχει , μπορεί να είναι επιπόλαιη και ευκαιριακή χωρίς να προάγει τη συναισθηματική σύνδεση των δυο συντρόφων.

Tο φιλί από την άλλη, είναι ένας υπέροχος τρόπος να συνδεθεί κανείς με το αγαπημένο του πρόσωπο. Με το φιλί λοιπόν, οι δύο σύντροφοι μπορούν να εκφράσουν την αγάπη και το ενδιαφέρον τους ο ένας στον άλλο, σε ένα κλίμα οικειότητας και ζεστασιάς.

Παράλληλα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το φιλί είναι επίσης ευεργετικό για την υγεία των δύο συντρόφων και όχι μόνο για τη μεταξύ τους σχέση.

Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται ότι ένα παθιασμένο φιλί ρυθμίζει τον καρδιακό ρυθμό και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Επίσης διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και βοηθά την καλύτερη ροή του αίματος στα ζωτικά όργανα. Αυτή η ιδιότητα του φιλιού μάλιστα, φαίνεται να βοηθά στην περίπτωση που υπάρχουν κεφαλαλγίες, ή πόνοι περιόδου.

Παράλληλα, το φιλί μπορεί να περιφρουρήσει την υγεία των δοντιών γιατί ενισχύει την έκκριση σίελου. Με τον μηχανισμό αυτό προλαμβάνεται η συσσώρευση της οδοντικής πλάκας η οποία μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα.

Ένα από τα γνωστά οφέλη του φιλιού είναι η έκκριση των ορμονών που βελτιώνουν τη διάθεση, μειώνουν το στρες και αναζωογονούν. Πρόκειται για τη σεροτονίνη, την ντοπαμίνη και την ωκυτοκίνη, ορμόνες που συχνά απελευθερώνονται και με τη φυσική άσκηση.

Αναφορικά με τις θερμίδες που καταναλώνονται με το φιλί , οι ειδικοί τονίζουν πως δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτές που καταναλώνονται κατά την έντονη φυσική άσκηση. Αποκαλύπτουν όμως ότι κατά τη διάρκεια ενός παθιασμένου φιλιού με διάρκεια καίγονται 8-16 θερμίδες.

Μια γερμανική μελέτη βρήκε πως οι άνδρες που λάμβαναν ένα φιλί από τις συζύγους τους πριν φύγουν για δουλειά έβγαζαν περισσότερα χρήματα. Οι ερευνητές εξήγησαν πως το γεγονός ότι αισθάνονταν την αγάπη της συντρόφου, ενίσχυε την αυτοεκτίμηση τους και τους έκανε πιο παραγωγικούς.

Καλά είναι επίσης τα νέα για αυτούς που θέλουν να διατηρήσουν τη νεανική τους όψη, αφού οι ειδικοί υποστηρίζουν πως  το βαθύ φιλί μπορεί να διατηρήσει το σχήμα του λαιμού και του πηγουνιού, τα οποία είναι συχνά τα πιο προβληματικά σημεία που απασχολούν όσους ανησυχούν για την επίπτωση της ηλικίας στην εμφάνιση. Παράλληλα, αναφέρουν πως  στην περιοχή του στόματος υπάρχουν πολλοί μύες, οι οποίοι με το φιλί ενεργοποιούνται και τονώνονται.

Τέλος, οι ειδικοί θεωρούν το φιλί ως μια από τις πιο καλές δοκιμασίες σεξουαλικής συμβατότητας, πριν προχωρήσει κανείς στη σεξουαλική πράξη.

Το φιλί λοιπόν, είναι ευεργετικό τόσο για τη σωματική τη ψυχοσυναισθηματική και τη σεξουαλική υγεία του ατόμου, όσο και για τη διατήρηση μιας υγιούς σχέσης.

Οι Νεάντερταλ έθαβαν τους νεκρούς τους: Νέα ευρήματα αποκαλύπτουν άγνωστες πτυχές ενός πολιτισμού



Συνήθως όταν χρησιμοποιούμε τον όρο Νεάντερταλ, έχουμε στο μυαλό μας τις «απολίτιστες» αγέλες των πρώτων ανθρώπων που προσπαθούσαν να επιβιώσουν υπό αντίξοες συνθήκες. Ωστόσο τα νέα ευρήματα ανατρέπουν αυτές τις θεωρίες, αφού φαίνεται πώς οι Νεάντερταλ παρουσίαζαν στοιχεία πολιτισμού και μάλιστα έθαβαν με τελετές τους νεκρούς τους. Ο πρώτος σκελετός Νεάντερταλ ανακαλύφθηκε σε μια σπηλιά στη νοτιοδυτική Γαλλία πριν από περίπου 100 χρόνια, ωστόσο μία πρόσφατη επανεξέταση του αρχαιολογικού χώρου, αποδεικνύει ότι επρόκειτο για τελετή ταφής κι όχι τυχαίο εύρημα. Οπως επιβεβαιώνουν οι ερευνητές και συγγραφείς της σχετικής μελέτης από τα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, γινόντουσαν ταφικές τελετές μεταξύ των πρώτων ανθρώπων πριν από τουλάχιστον 50.000 χρόνια. Μάλιστα οι σύντροφοι του Νεάντερταλ έσκαψαν με μεγάλη προσοχή τον τάφο για να προστατεύσουν το σώμα του νεκρού. Οι Νεάντερταλ ήταν ένα αρχαίο είδος πρώιμων ανθρώπων που άφησε πίσω του μόνο αμυδρά ίχνη των γονιδίων τους στους σύγχρονους ανθρώπους. Η νέα μελέτη για τις ταφές που έγινε με επικεφαλής τον Αμερικανό Παλαιοντολόγο Γουίλιαμ Ρεντού από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης τακτοποιεί μια μακρά συζήτηση σχετικά με τον πολιτισμό των Νεάντερνταλ. Οι περισσότεροι ανθρωπολόγοι συμφωνούν πλέον , με βάση τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν σε 20 ή τόσο σοβαρή τοποθεσίες σε όλη τη Δυτική Ευρώπη , ότι οι στενότεροι εξελικτικοί συγγενείς μας έθαβαν τους νεκρούς τους. Ο Πολ Πετιτ, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο Ντάρχαμ της Βρετανίας,αναφέρει ότι η έκθεση « δεν αποδεικνύει μόνο ότι η ταφή Νεάντερταλ ήταν μια πραγματικότητα στο La Chapelle - aux - Saints , αλλά κατά τη γνώμη μου, εγείρει επίσης το ενδεχόμενο ότι η εξέλιξη της ανθρώπινης ταφής ξεκίνησε με την απλή τροποποίηση των φυσικών λάκκων για ταφική χρήση» Η ιδέα ότι οι Νεάντερταλ έθαψαν τους νεκρούς τους ταιριάζει με τα πρόσφατα ευρήματα που γνώριζαν τη συμβολική σκέψη και την ανάπτυξη πλούσιων πολιτισμών . Για παράδειγμα , τα ευρήματα δείχνουν ότι πιθανότατα τους διακοσμούσαν με τη χρήση χρωστικών και φορούσαν κοσμήματα κατασκευασμένα από φτερά και χρωματιστά κοχύλια .

Καινοτόμοι φακοί επαφής που θεραπεύουν το γλαύκωμα

Καινοτόμοι φακοί επαφής απελευθερώνουν το φάρμακο κατευθείαν στο μάτι και αναμένεται να σώσουν εκατομμύρια πολίτες από το γλαύκωμα, την νούμερο ένα αιτία τύφλωσης! Οι ερευνητές στο Harvard Medical School της Βοστώνης και του ΜΙΤ σχεδίασαν φακούς επαφής που θα δώσουν «τέλος» στη θεραπεία με  ειδικές σταγόνες, λέιζερ και χειρουργείο.
Οι φακοί της νέας γενιάς διαθέτουν λεπτή μεμβράνη και φάρμακο (λατανοπρόστη) στις άκρες τους, ουσία που χορηγείται για τη θεραπεία του γλαυκώματος. Βέβαια, εξασφαλίζουν πιο άμεση θεραπεία σε σχέση με τα κολλύρια. Σύμφωνα με τον καθηγητή Daniel Kohane, διευθυντή εργαστηρίου στο  Harvard Medical School, έχουν κατασκευαστεί από σιλικόνη-υδρογέλη, ως πρότυπα «μαλακών» φακών,ενώ παράλληλα καλύπτουν και όσους έχουν μυωπία ή πρεσβυωπία. «Οι συγκεκριμένοι φακοί είναι ικανοί να μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες φαρμάκου σε σταθερή βάση πάνω στο μάτι. Πρόκειται για μια θεραπεία που κρατά από εβδομάδες μέχρι και μήνες», αναφέρει ο ίδιος.
Εάν σκεφτεί κανείς ότι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο πάνω από 480.000 άτομαπάσχουν από γλαύκωμα … θα καταλάβει τη σημασία της ανακάλυψης για την υγεία! Πρόκειται για μια μέθοδο που δεν απαιτεί επέμβαση και διατηρεί στο έπακρο την όραση των ασθενών. Άλλωστε, σύμφωνα με τον Joseph Ciolino, οι σταγόνες για τα μάτια θεωρούνται μια αναποτελεσματική μέθοδο χορήγησης φαρμάκων, καθώς οι ασθενείς παραλείπουν συχνά τις δόσεις τους.
Γλαύκωμα: Η πιο γνωστή πάθηση των οφθαλμών
Το γλαύκωμα καταστρέφει τα οπτικά νεύρα που αποτελούνται από νευρικές ίνες και μεταφέρουν τις εικόνες που βλέπουμε στον εγκέφαλό μας. Έτσι, δημιουργείται πίεση του ματιού… και το γλαύκωμα παραμονεύει! Τα άτομα που έχουν «κλείσει» τα 40 χρόνια ηλικίας και έχουν οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος, πρέπει να κάνουν εξετάσεις τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, καθώς η ασθένεια δεν έχει συμπτώματα και δεν γίνεται εύκολα αισθητή. Οι έρευνες, πάντως, δείχνουν ότι όσοι έχουν λεπτό κερατοειδή παρουσιάζουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν γλαύκωμα κάποια στιγμή στη ζωή τους.

8 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το στήθος


Είναι το σύμβολο μητρότητας και αναπόσπαστο μέρος της γυναικείας μας φύσης. Γι’ αυτό, ας το φροντίσουμε όπως το αξίζει.
Σύμβολο θηλυκότητας, πηγή απόλαυσης, αλλά πάνω απ' όλα πηγή ζωής! Το στήθος είναι το σημείο του σώματός μας που το νεογέννητο μωρό αναζήτησε ενστικτωδώς στα πρώτα λεπτά της ζωής του, αυτό που του χάρισε ξανά την αίσθηση της ασφάλειας μετά την έξοδό του από τη μήτρα, αυτό που το «έδεσε» για πάντα με εσάς, τη μαμά του, σε μια σχέση εξάρτησης και, κυρίως, προσφοράς αγάπης. Το στήθος μας αξίζει όλη την προσοχή και τη φροντίδα που μπορούμε να του προσφέρουμε.
 
1. Πώς επηρεάζουν η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός το στήθος;
Η εμπειρία της εγκυμοσύνης και του θηλασμού είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την υγεία του στήθους, αφού λειτουργεί σαν ασπίδα προστασίας ενάντια στην εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Έτσι, όσο περισσότερα παιδιά κάνει μια γυναίκα και όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θηλάσει συνολικά τα παιδιά της, τόσο μειώνονται και οι πιθανότητες να εμφανίσει κάποια στιγμή στη ζωή της καρκίνο στο στήθος. Από την άλλη, σε ό,τι αφορά το αισθητικό κομμάτι, είναι γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και του θηλασμού το στήθος μπορεί να χάσει τη σφριγηλότητά του και να αποκτήσει σημάδια χαλάρωσης ή να αρχίσει να «κρεμάει». Αυτό είναι συνήθως πιο έντονο στις γυναίκες που έχουν κάνει περισσότερα από ένα παιδιά, καθώς κάθε νέα εγκυμοσύνη δρα επιβαρυντικά στην εμφάνιση του μαστού.
 
2. Τι μπορώ να κάνω για να αποκαταστήσω την εικόνα του στήθους που έχει αρχίσει να δείχνει έντονα… πτωτική τάση μετά τον τοκετό;
Οι αισθητικές επεμβάσεις που διορθώνουν, ανασηκώνουν και βελτιώνουν το μέγεθος και το σχήμα του μαστού είναι πλέον ρουτίνα για την πλαστική χειρουργική. Πραγματοποιούνται μέσα σε λίγη ώρα, χωρίς μεγάλες τομές, πόνο και ενόχληση και μπορούν να δώσουν στο στήθος την εικόνα που είχε πριν από τις εγκυμοσύνες - ή αυτήν που πάντα είχατε στο μυαλό σας για το ιδανικό μπούστο. Για την ανόρθωση του στήθους, πραγματοποιείται μία τομή γύρω από τη θηλή κι άλλη μία κάθετα, κάτω από τη θηλή, και από εκεί ανασηκώνεται ο μαστός για να βελτιωθεί το σχήμα του. Στις περιπτώσεις που αυτή η διαδικασία δεν αρκεί, είτε επειδή το στήθος ήταν ανέκαθεν μικρό είτε επειδή εξαιτίας των κυήσεων έχει χάσει τον όγκο του, τότε μπορεί να συνδυαστεί με την τοποθέτηση ενός ενθέματος. Πρόκειται για μικρά «σακουλάκια» - προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, που αποτελούνται από εξωτερικό κάλυμμα σκληρής σιλικόνης και περιέχουν σιλικόνη σε υγρή μορφή ή φυσιολογικό ορό. Τοποθετούνται πίσω από το μαζικό αδένα και αυξάνουν τον όγκο του μαστού. Μερικές ημέρες (4-5) μετά την επέμβαση, μπορείτε να επανέλθετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες, ακολουθώντας κάποιες οδηγίες που θα σας δώσει ο γιατρός (π.χ. να φοράτε ένα ειδικό αθλητικό σουτιέν, να αποφεύγετε να σηκώνετε βάρη, να χρησιμοποιείτε επουλωτικές κρέμες κλπ.).
 
3. Πόσο καιρό μετά τον τοκετό μπορώ να κάνω αισθητική επέμβαση στο στήθος;
Για να γίνει οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση -όχι μόνο στο στήθος, αλλά σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος-, οι ειδικοί συνιστούν ότι θα πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον τρεις μήνες μετά τον τοκετό. Ειδικότερα για τις επεμβάσεις στο στήθος, συνιστάται να γίνονται τρεις έως έξι μήνες από τη διακοπή του θηλασμού, ώστε να έχει σταματήσει εντελώς η παραγωγή γάλακτος και ο οργανισμός να έχει αναρρώσει πλήρως από την ταλαιπωρία της εγκυμοσύνης και του τοκετού.
 
4. Τα ενθέματα αυτά που τοποθετούνται στο στήθος υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσουν πρόβλημα σε επόμενη εγκυμοσύνη ή θηλασμό;
Κανονικά, δεν θα πρέπει να δημιουργήσουν πρόβλημα. Τα ενθέματα αυτά τοποθετούνται κάτω από τους μυς τους στήθους και δεν επηρεάσουν τον ιστό, επιτρέποντας τη φυσιολογική λειτουργία του και την παραγωγή γάλακτος, χωρίς να δημιουργούν προβλήματα. Ωστόσο, είναι προτιμότερο να αρχίσετε να σκέφτεστε το ενδεχόμενο της χειρουργικής διόρθωσης της εικόνας του μαστού μόνο αφότου έχετε αποκτήσει όσα παιδιά θα θέλατε. Ο λόγος είναι ότι μία επόμενη εγκυμοσύνη μπορεί να ακυρώσει τα αποτελέσματα της αισθητικής επέμβασης και να χρειαστεί να την επαναλάβετε εάν θέλετε και πάλι το στήθος σας να… σταθεί στο ύψος του.
 
5. Μπορεί η παρουσία των ενθεμάτων να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού;
Πριν από δεκαπέντε-είκοσι χρόνια, υπήρχε η ανησυχία ότι οι αυξητικές τεχνικές στήθους με τη χρήση ενθεμάτων σιλικόνης αύξαναν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, δεν έχουν προκύψει επιστημονικές έρευνες που να αποδεικνύουν αυτό τον κίνδυνο. Υπάρχουν, πράγματι, περιπτώσεις που προκύπτουν ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από μια τέτοια επέμβαση, όπως π.χ. να υπάρξει διαρροή του υλικού και το ένθεμα να μικρύνει ή να προκληθεί μόλυνση ή να δημιουργηθεί μια κάψα γύρω του που κάνει το στήθος σκληρό στην αφή, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να προκύψει καρκίνος του μαστού.
 
6. Τι μπορώ να κάνω για να εξασφαλίσω όμορφη εμφάνιση στο στήθος την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού;
Δυστυχώς, τίποτα το ιδιαίτερο. Κατά τη διάρκεια της κύησης και της γαλακτοφορίας, το στήθος διογκώνεται, γίνεται ευαίσθητο και συχνά «πέφτει». Από την άλλη, μιλάμε για μια περίοδο στη ζωή της γυναίκας που η αναζήτηση της ομορφιάς περνάει σε δεύτερο ρόλο, μπροστά στην ανάγκη να αποκτήσει και να μεγαλώσει ένα υγιές μωρό. Είναι η εποχή που το στήθος επιτελεί αυτή ακριβώς τη λειτουργία για την οποία είναι σχεδιασμένο (να χαρίζει ζωή, παρέχοντας τροφή στο μωρό σας), και αυτό είναι από μόνο του κάτι τόσο όμορφο που επιβάλλεται μια γυναίκα να απολαύσει. Αφεθείτε, λοιπόν, στους κανόνες που ορίζει η φύση και αφήστε την αγωνία για την εμφάνισή σας για αργότερα. Στο μεταξύ, όσο θηλάζετε, φροντίστε την υγιεινή του μαστού, καθαρίζοντας με καθαρό βαμβάκι και νερό τις θηλές σας πριν και μετά από κάθε θηλασμό. Είναι πολύ σημαντικό, όχι μόνο για εσάς αλλά και για το μωρό σας.
 
7. Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού;
Οι δύο πιο σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού είναι η ηλικία και το φύλο. Δυστυχώς, πρόκειται για παράγοντες για τους οποίους δεν μπορούμε να κάνουμε απολύτως τίποτα. Εφόσον γεννηθήκαμε γυναίκες, όσο μεγαλώνουμε θα αυξάνεται η πιθανότητα να νοσήσουμε από τη συγκεκριμένη ασθένεια. Ωστόσο, η εμφάνιση του καρκίνου του μαστού επηρεάζεται σημαντικά και από άλλους δύο παράγοντες τους οποίους μπορούμε να ελέγξουμε: την παχυσαρκία και την κατανάλωση αλκοόλ. Μάλιστα, αυτοί οι παράγοντες είναι που ενοχοποιούνται για την όλο και συχνότερη εμφάνιση κρουσμάτων σε νεαρές κοπέλες. Οι πιθανότητες μειώνονται για τις γυναίκες που έχουν αποκτήσει το πρώτο τους παιδί σε όσο το δυνατον μικρότερη ηλικία, για όσες έχουν κάνει περισσότερα παιδιά και για όσες έχουν θηλάσει. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που έχουν θηλάσει συνολικά για περισσότερους από δεκαπέντε μήνες, έχουν σημαντικά μικρότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο του μαστού. Στις χώρες της Αφρικής και της Ασίας, ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου μέχρι την ηλικία των 70 ετών είναι μόλις 1%. Το ίδιο ποσοστό για τις δυτικές χώρες υπερβαίνει το 6%. Υπολογίζεται ότι μεγάλο μέρος της διαφοράς αυτής οφείλεται στο γεγονός ότι στις χώρες της Αφρικής και της Ασίας οι γυναίκες εξακολουθούν να κάνουν πολλά παιδιά, ξεκινώντας από νεαρή ηλικία, και θηλάζουν για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
8. Σε ποια ηλικία πρέπει να αρχίζουμε να ασχολούμαστε με την πρόληψη του καρκίνου του μαστού;
Ο καρκίνος του μαστού είναι πιο συνηθισμένος στις μεγάλες ηλικίες. Ωστόσο, κάθε χρόνο παρουσιάζονται κάποια περιστατικά που αφορούν γυναίκες οι οποίες διανύουν τη δεκαετία των 20 ή των 30 ετών. Ήδη από την ηλικία των 25-30 ετών, κάθε γυναίκα θα πρέπει να ενημερώνεται και να ευαισθητοποιείται σε ό,τι αφορά την υγεία του στήθους της. Μία φορά το μήνα οφείλει να στέκεται γυμνή μπροστά σε έναν καθρέφτη και, έχοντας τα χέρια αρχικά στα πλευρά και στη συνέχεια σε ανάταση και έκταση, να ελέγχει για την εμφάνιση τυχόν αλλαγών στο συνολικό σχήμα ή σε οποιοδήποτε σημείο του μαστού και της θηλής. Από την ηλικία των 40 ετών και μετά, θα πρέπει να γίνεται τακτικός έλεγχος με μαστογραφία, εκτός εάν υπάρχει κληρονομικός παράγοντας, οπότε θα ξεκινήσει από τα 35. Μην ξεχνάτε ότι η έγκαιρη διάγνωση μέσω της μαστογραφίας παραμένει ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειωθεί η θνησιμότητα από τον καρκίνο του μαστού.

Πορνό: Πότε υπάρχει κίνδυνος εξάρτησης;

                             Πορνογραφία και σεξουαλική ζωή


Τι ακριβώς είναι η πορνογραφία; Πρόκειται για την τέχνη του σεξ, για τον αγώνα ενάντια στο ηθικό κατεστημένο, την παγκόσμια επιδημία της σεξουαλικής βίας, τη βιολογική και κοινωνική διαφορά ανάμεσα στο πως συμπεριφέρεται ένας άντρας και μια γυναίκα, ή τον αγώνα για ελεύθερη έκφραση; 

Το Λεξικό της Νέας ελληνικής Γλώσσας του Γ. Μπαμπινιώτη στο λήμμα 'πορνογραφικός' αναφέρει 'αυτός που αποσκοπεί στην ερωτική διέγερση με την ακριβή απεικόνιση ή περιγραφή σεξουαλικών πράξεων ή την επίδειξη γυμνών σωμάτων σε προκλητικές στάσεις: η παραγωγή και διάθεση προνογραφικού υλικού απαγορεύεται σε πολλές χώρες'.
 
Η Wendy McElroy περιγράφει την προνογραφία ως 'την καλλιτεχνική απεικόνιση αντρών και γυναικών ως σεξουαλικά όντα', αλλά η Ntozake Shange αντιλέγει ότι η πορνογραφία 'είναι η χρήση του σεξ για να εκφοβίζει και να ελέγχει τις γυναίκες και τα παιδιά και οποιονδήποτε άλλον που εμπλέκεται σε μια τέτοια κατάσταση'.
 
Η Susan Brownmiller πιστεύει ότι πρόκειται 'για τη συμπυκνωμένη προπαγάνδα ενάντια στις γυναίκες'. Ίσως η δυσκολότερη άποψη του θέματος να είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρος ορισμός του τι είναι κάτι πορνογραφικό και τελικά να πρέπει καθένας χωριστά ν' αποφασίσει για τον εαυτό του.
 
Γιατί όμως τόσοι άνθρωποι ασχολούνται με το θέμα της πορνογραφίας;
 
Ίσως επειδή τελικά η πορνογραφία είναι κάτι περισσότερο από τέχνη ή ελευθερία σεξουαλικής έκφρασης ή την απελευθέρωση των γυναικών. Στην πραγματικότητα, η πορνογραφία μπορεί να μην είναι και τόσο αθώα όσο φαίνεται αρχικά.
 
Μια ανασκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας για την επιρροή της πορνογραφίας, προσφέρει πολλές ενδείξεις για την πιθανότητα επιβλαβών συνεπειών.

Πως επηρεάζει το πορνογραφικό υλικό τη σχέση ενός ζευγαριού;
 
Το σκληρό πορνογραφικό υλικό (σαδομαζοχισμός, κτηνοβασία, νεκροφιλία, βιασμός) αντικατοπτρίζει την παθολογική έκφανση της ανθρώπινης φύσης και η εμμονή του με αυτό μπορει να οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα.
 
Σύμφωνα με τον Δρ Victor B. Cline, ψυχοθεραπευτή στο Πανεπιστήμιο Berkley της Καλιφόρνια, με ειδίκευση στη συμβουλευτική οικογενειών/ζευγαριών και τον εθισμό στο σεξ, σε περισσότερο από 90% των ασθενών του, άσχετα από την αρχική αιτία του προβλήματος, η πορνογραφία μπορεί να αποτελεί μια διευκόλυνση που συντηρεί το πρόβλημα. Θεωρεί ότι άπαξ και κανείς εμπλακεί στο σκληρό πορνογραφικό υλικό, το αναζητάει συνέχεια.
 
Το πορνογραφικό υλικό φαίνεται να προσφέρει μια δυνατή σεξουαλική επιθυμία, η οποία στη συνέχεια εκτονώνεται συνήθως με αυνανισμό. Με αυτό τον τρόπο, η ίδια η φύση του πορνογραφικού υλικού απομονώνει τα άτομα και τα προσανατολίζει στην ικανοποίηση των εγωιστικών τους αναγκών, χωρίς να ενδιαφέρονται τόσο για το άλλο μέλος της σχέσης τους (αν υπάρχει).
 
Όταν ένα τέτοιο μοτίβο συμπεριφοράς παγιωθεί, το άτομο (συνήθως ο άντρας) γίνεται εξαρτημένος από το πορνογραφικό υλικό για τη σεξουαλική του ικανοποίηση, πράγμα το οποίο έχει σημαντικές συνέπειες για τη σχέση του ζευγαριού και αποτελεί λόγο χωρισμού ή διαζυγίου.
 
Πέρα από την αλόγιστη χρήση πορνογραφικού υλικού, ακόμα και η πολύ συχνή χρήση του μπορεί να διαταράξει την οικογενειακή ζωή και να μειώσει τη σεξουαλική ευχαρίστηση του ζευγαριού, επειδή υπονομεύει το στενό δεσμό του άντρα και της γυναίκας.
 
Πολλές γυναίκες με δάκρυα στα μάτια εξομολογούνται στη θεραπεία τους ότι ο άντρας τους προτιμάει να ικανοποιείται σεξουαλικά βλέποντας πορνογραφικό υλικό και ικανοποιώντας τον εαυτό του με αυνανισμό, παραβλέποντας εντελώς τη γυναίκα του και τις δικές της σεξουαλικές ανάγκες κι επιθυμίες.
 
Η εμμονή με τη σκληρή πορνογραφία υπονομεύει πολλές βασικές αξίες σε μια σχέση, όπως την εμπιστοσύνη, την αγάπη, το γάμο και την οικογένεια, γιατί στον κόσμο της απόλυτης ηδονής όλα είναι επιτρεπτά, αλλά από μια καθαρά σωματική και εγωιστική προοπτική.
 
Όταν το πορνογραφικό υλικό περιορίζεται στα γυμνά σώματα που απεικονίζονται στις σελίδες ενός περιοδικού, και η χρήση τέτοιου υλικού είναι περισσότερο για να 'χαζέψει' κανείς παρά για να πάρει κατευθυντήριες γραμμές για τη σεξουαλική του ζωή ή για να αυτοϊκανοποιηθεί, τότε ο αντίκτυπος μιας τέτοιας μετρημένης συμπεριφοράς στη σχέση του ζευγαριού μπορεί να είναι πολύ μικρός ή και αμελητέος.

Πως η πορνογραφία μπορεί να οδηγήσει σε σεξουαλικό εθισμό;

Καθώς το άτομο βυθίζεται στον φανταστικό κόσμο της πορνογραφίας, τείνει να έχει την πεποίθηση ότι 'όλος ο κόσμος το κάνει έτσι', κι έτσι δίνει την άδεια στον εαυτό του να το κάνει και ο ίδιος, παρόλο που προηγουμένως μπορεί να είχε άλλες πεποιθήσεις και κώδικα συμπεριφοράς.
 
Είναι συνηθισμένο για κάποιον που χάνει το μέτρο και ασχολείται κυρίως με τα πορνογραφικά ερεθίσματα και όχι με πραγματικές ανθρώπινες σχέσεις να αρχίσει να πραγματοποιεί τις συμπεριφορές που βλέπει να προβάλλονται στο πορνογραφικό υλικό, συμπεριλαμβανομένης της ψυχαναγκαστικής σεξουαλικής ασυδοσίας, της ηδονοβλεψίας, κλπ.
 
Τέτοιου είδους συμπεριφορά μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε σεξουαλικό εθισμό και σε αρνητικές συνέπειες για τη ζωή του ατόμου αυτού. Ο σεξουαλικός εθισμός αποτελεί ψυχιατρική διάγνωση που χρήζει θεραπείας εξαιτίας των καταστροφικών συνεπειών που έχει για τον ασθενή και τον περίγυρό του.

Για να φτάσει όμως κανείς στο σημείο του να διαγνωστεί ως σεξουαλικά εθισμένος θα πρέπει να συντρέχουν πολλοί άλλοι λόγοι -χαρακτήρας, προσωπικότητα, προηγούμενες εμπειρίες ήδη από την παιδική ηλικία- και όχι απλώς μια εμμονή και ικανοποίηση με το πορνογραφικό υλικό.

Πως πρέπει να αναπνέω όταν γυμνάζομαι;


Πως πρέπει να αναπνέω όταν γυμνάζομαι;Η σωστή γυμναστική προϋποθέτει και την σωστή άσκηση. Αν είστε από αυτούς που δεν είναι σίγουροι για το πως πρέπει να αναπνεόυν τότε υπάρχουν κάποια πολύ απλά βήματα που αν τα ακολουθήσουμε σωστά, θα μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε τις δικές μας σωστές ανάσες.

Τα βήματα για την τεχνική της σωστής αναπνοής είναι τα ακόλουθα:

-Αναπνέουμε από το στόμα
Χρησιμοποιώντας το στόμα – κι όχι τη μύτη- για να πάρουμε ανάσες, επιτρέπουμε σε μεγαλύτερη ποσότητα οξυγόνου να εισρεύσει στον οργανισμό μας και αντίστοιχα μεγαλύτερη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα να απελευθερωθεί.
-Χρησιμοποιούμε την κοιλιά μας
Πρέπει να αναπνέουμε από την κοιλιά ή το διάφραγμα, και όχι από το στήθος.
-Παίρνουμε μικρές και «ρηχές» ανάσες
Ο γενικότερος κανόνας λέει ότι οι μεγάλες και βαθιές αναπνοές μας δυσκολεύουν στο να καλύπτουμε μεγάλες αποστάσεις, γι’ αυτό και καλό είναι να τις αποφεύγουμε. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις, όπως όταν βρισκόμαστε σε απότομο και επικλινές έδαφος π.χ. ένα λόφο και καταβάλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια. Τότε, αν νιώσουμε ότι δυσκολευόμαστε να αναπνεύσουμε, μία (ή και περισσότερες) βαθιές ανάσες θα μας φέρουν ξανά σε ισορροπία.
-Αναπνέουμε ρυθμικά
Το βασικό που πρέπει να εφαρμόζουμε στις αναπνοές μας, είναι ο ρυθμός. Τι σημαίνει αυτό; Ανεξαρτήτως του πόσο γρήγορα κινούμαστε, πρέπει να κάνουμε τις εισπνοές και τις εκπνοές μας διατηρώντας ένα σταθερό μέτρο. .
-Ακούμε την αναπνοή μας
Ίσως ακούγεται περίεργο, αλλά τον έλεγχο της αναπνοής μας μπορούμε να τον αποκτήσουμε με τα αυτιά μας! Αν ακούμε τον εαυτό μας να αναπνέει βαριά ενώ τρέχουμε με χαμηλή ή μέτρια ταχύτητα, σημαίνει ότι τρέχουμε γρηγορότερα από αυτό που μπορούμε να αντέξουμε.

Κοιμηθείτε γυμνή για να μην... γεράσετε!


Κοιμηθείτε γυμνή για να μην... γεράσετε!Όπως αποκαλύπτουν πρόσφατες έρευνες ο ύπνος με... αδαμιαία περιβολή αποδεικνύεται εξαιρετικά ευεργετικός, ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Τα οφέλη είναι πολλαπλά και μεταξύ αυτών η αντιγηραντική δράση. Ας δούμε όμως μερικά από τα πλεονεκτήματα του ύπνου χωρίς ρούχα.

Ενισχύονται οι ορμόνες της αντί-γήρανσης!
Το σώμα μας έχει την τάση να κατεβάζει τη θερμοκρασία του κατά τη διάρκεια του ύπνου και με τα ρούχα αυξάνουμε τη θερμοκρασία του. Με την αυξημένη θερμοκρασία διακόπτεται η απελευθέρωση βασικών αντι-γηραντικών ορμονών καθώς και η αυξητική ορμόνη.

Κοιμάστε καλύτερα και πιο βαθιά
Έρευνες έχουν δείξει ότι συγκεκριμένες μορφές αϋπνίας είναι συνδεδεμένες με την λανθασμένη θερμοκρασία του σώματος και την αδυναμία να κρυώσει αρκετά το σώμα έτσι ώστε να μπει σε ένα βαθύτερο στάδιο ύπνου.

Αδυνατίζει και αποτρέπει τη συγκέντρωση λίπους στην κοιλιά
Όταν η θερμοκρασία του σώματος είναι πολύ υψηλή, η κορτιζόλη, η οποία ευθύνεται για το αίσθημα της πείνας στον οργανισμό αυξάνεται, με αποτέλεσμα να ξυπνάει κανείς πεινασμένος κάτι το οποίο δεν συμβαίνει όταν κοιμάται κανείς γυμνός και άρα η θερμοκρασία του σώματός του είναι χαμηλότερη.

Επιπλέον, τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ανεβάζουν την αρτηριακή πίεση και την χοληστερόλη, αναστατώνουν τις κανονικές συνήθειες ύπνου, μειώνουν τη λίμπιντο και αυξάνουν την επιθυμία για ζάχαρη και υδατάνθρακες. Επίσης, συμβάλουν σε άλλες ορμονικές ανισορροπίες και παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του PMS, της στειρότητας, της νόσου του θυρεοειδούς και διαταραχές των σακχάρων στο αίμα.

Καλύτερο σεξ
Ξαπλώνοντας δίπλα στο σύντροφό σας γuμνή, με τα σώματά σας να έρχονται σε επαφή, απελευθερώνεται η ορμόνη οξυτοκίνη η οποία και δημιουργεί τη σεξoυλική διέγερση. Επίσης, η ορμόνη οξυτοκίνη συμμετέχει στη σεξoυαλική ανταπόκριση και τον oργασμό, εξουδετερώνει το άγχος και την κατάθλιψη και μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Μετακινούνται οι πόλοι της Γης λόγω (και) της κλιματικής αλλαγής

Οι γεωγραφικοί πόλοι της Γης αλλάζουν σιγά-σιγά θέση υπό την επίδραση και της κλιματικής αλλαγής, καθώς εξαιτίας της λιώνουν οι πάγοι της Γης, με συνέπεια να μεταβάλλεται ελαφρώς ο άξονας περιστροφής του πλανήτη μας, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις Αμερικανών επιστημόνων.
 
Η ανακάλυψη σημαίνει πως πιθανώς είναι δυνατό να παρακολουθεί κανείς την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής παγκοσμίως, μέσω καταγραφής της θέσης του Βορείου Πόλου.
 
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον κινεζικής καταγωγής Τζιανλί Τσεν του πανεπιστημίου του Τέξας, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο διεθνές συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Γεωφυσικής στο Σαν Φρανσίσκο, σύμφωνα με το "New Scientist",
 
έδειξαν ότι το λιώσιμο των πάγων επηρεάζει την κατανομή της μάζας στην επιφάνεια της Γης.
 
Αυτό, με τη σειρά του, μεταβάλλει ανεπαίσθητα τον άξονα περιστροφής του πλανήτη μας, κάτι που έχει επιβεβαιωθεί από επιτόπιες μετρήσεις και στους δύο πόλους.
 
Η αργή μετακίνηση του άξονα περιστροφής της Γης προκύπτει κυρίως από ένα συνδυασμό δύο διαφορετικών παραγόντων: του γεγονότος ότι η Γη δεν είναι απολύτως άκαμπτη και του γεγονότος ότι ο πλανήτης μας περιφέρεται σε ετήσια βάση γύρω από τον Ήλιο.
 
Όμως κι αν υπολογισθούν αυτές οι δύο αιτίες, πάλι ένα μέρος της μετακίνησης του άξονα μένει ανεξήγητο.
 
Από τότε που άρχισαν οι πρώτες μετρήσεις το 1899, υπολογίζεται ότι ο γεωγραφικός Βόρειος Πόλος μετακινείται προς τα νότια με μέσο ρυθμό δέκα εκατοστών το χρόνο, κατά μήκος της γραμμής του γεωγραφικού μήκους που βρίσκεται 70 μοίρες δυτικά και η οποία διέρχεται από τον ανατολικό Καναδά.
 
Αυτή η αργή μετακίνηση οφείλεται επίσης στην μεταβολή της κατανομής της μάζας της Γης, καθώς ο γήινος φλοιός αργά αλλά σταθερά ανασηκώνεται συνεχώς μετά το τέλος της τελευταίας εποχής των πάγων, όταν το μεγαλύτερο μέρος τους έλιωσε κι έτσι απάλλαξε την επιφάνεια του πλανήτη από το βάρος τους.
 
Όμως, σύμφωνα με τη νέα αμερικανική μελέτη, το 2005 υπήρξε μια ξαφνική και απρόσμενη μεταβολή, καθώς ο γεωγραφικός Βόρειος Πόλος άρχισε να μετακινείται προς τα ανατολικά πλέον και ήδη από τότε μέχρι σήμερα έχει διανύσει συνολικά 1,2 μέτρα περίπου.
 
Αναλύοντας στοιχεία παρατηρήσεων από τον περιβαλλοντικό δορυφόρο GRACE της NASA, που παρακολουθεί τις διαχρονικές διακυμάνσεις στο γήινο βαρυτικό πεδίο,
 
οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι γι’ αυτή την αλλαγή του άξονα περιστροφής προς τα ανατολικά ευθύνεται κυρίως το πιο πρόσφατο μαζικό λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας, της Ανταρκτικής και των άλλων παγετώνων του πλανήτη μας, που είχε ως συνέπεια τη σταδιακή άνοδο της στάθμης των υδάτων των θαλασσών.
 
«Το λιώσιμο των πάγων και η άνοδος της στάθμης των θαλασσών μπορούν να εξηγήσουν το 90% της μετακίνησης προς τα ανατολικά. Η κινητήρια δύναμη γι’ αυτή την ξαφνική αλλαγή είναι η κλιματική αλλαγή» δήλωσε ο Τζιανλί Τσεν.
 
Σύμφωνα με τους νέους υπολογισμούς, η μεγαλύτερη συνεισφορά στην μετακίνηση του γήινου άξονα και, κατά συνέπεια, των γήινων πόλων προέρχεται από το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας, η οποία χάνει περίπου 250 γιγατόνους ετησίως.
 
Το λιώσιμο των παγετώνων των βουνών συνεισφέρει 194 γιγατόνους και το λιώσιμο της Ανταρκτικής άλλους 180 γιγατόνους το χρόνο.
 
Υπενθυμίζεται ότι οι μαγνητικοί πόλοι της Γης αλλάζουν θέση με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα σε σχέση με τους γεωγραφικούς.

Πως να εξαφανίσετε τις ρυτίδες με φυσικό τρόπο



Οι ρυτίδες μπορεί να έχουν σημαντική επίδραση σε ένα πρόσωπο.

Το αποτέλεσμα των ρυτίδων είναι οι λεπτές γραμμές και τα βαθιά αυλάκια και εμφανίζονται κυρίως στο πρόσωπο, το λαιμό, τα χέρια και τα μπράτσα.


Αίτια ρυτίδων

Η κύρια αιτία των ρυτίδων είναι η έκθεση στον ήλιο. Η έκθεση σε επιβλαβείς υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου (UVA και UVB) είναι υπεύθυνη για σχεδόν όλα τα συμπτώματα της πρόωρης γήρανσης.

Το κάπνισμα
Το κάπνισμα αυξάνει την παραγωγή των βλαβερών ελεύθερων ριζών στον οργανισμό που συμβάλλουν στην πρόωρη διαδικασία της γήρανσης.

Η ρύπανση
Οι ρύποι στον αέρα μπορεί να καταστρέφουν το ποσό της βιταμίνης Ε στο δέρμα. Η βιταμίνη Ε είναι ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό που είναι αναγκαίο για τη διατήρηση ενός ομαλού και άθικτου δέρματος.

Η ταχεία απώλεια βάρους
Η ξαφνική απώλεια βάρους μπορεί να κάνει το δέρμα να κρεμάει και αυξάνοντας την ποσότητα των ρυτίδων.

Η κακή διατροφή
Οι άνθρωποι που ακολουθούν μια ανθυγιεινή διατροφή με πολλά λιπαρά και επεξεργασμένη ζάχαρη τείνουν να γερνούν πιο γρήγορα από εκείνους που τρώνε υγιεινά.

Η καθιστική ζωή
Η έλλειψη σωματικής άσκησης μπορεί να παρεμποδίσει την σωστή κυκλοφορία του αίματος και να μειώσει την ποσότητα του οξυγόνου στο δέρμα. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε ρυτίδες και ταχύτερη γήρανση.

Η κληρονομικότητα
Σε ορισμένες οικογένειες οι ρυτίδες είναι ένα γεγονός που συνεπάγεται μια γενετική σύνδεση.

Διορθωτικά μέτρα για τις ρυτίδες

Μερικές από τις πιο γνωστές μεθόδους για να πολεμήσετε τις ρυτίδες είναι οι παρακάτω

Χυμό λεμονιού: Κάντε μασάζ με χυμό λεμονιού σε όλο το δέρμα σας για να απαλλαγείτε από τις ρυτίδες. Ο χυμός λειτουργεί σαν ένα βαθύ μέσο καθαρισμού ενώ έχει στυπτικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει το δέρμα να παραμείνει καθαρό και τεντωμένο.

Χυμός από λάχανο: Κάντε μαλάξεις με το χυμό του λάχανου πάνω από το δέρμα του προσώπου και αφήστε να στεγνώσει. Μετά, ξεπλύνετε με χλιαρό νερό. Ο χυμός από το λάχανο σφίγγει τους μυς του προσώπου.

Ροδόνερο: Μια άλλη αντιγηραντική θεραπεία είναι η εφαρμογή μιας πάστας που αποτελείται από ροδόνερο, μέλι και κουρκούμη. Χρησιμοποιήστε αυτό το μείγμα για την απολέπιση του δέρματος και αφαιρέστε το νεκρό δέρμα και τις ρυτίδες

Παπάγια: Λιώνουμε μια ώριμη παπάγια και εφαρμόζουμει τον πολτό στο πρόσωπο και το λαιμό. Οι απαραίτητες βιταμίνες που βρέθηκαν στην παπάγια βοηθούν να παραμείνει το δέρμα λείο.

Ασπράδια αυγών: Αυτή είναι μια δημοφιλής θεραπεία για τη γήρανση του δέρματος. Εφαρμόστε ασπράδια αυγού σε συνδυασμό με λάδι καρύδας και αφήστε το να στεγνώσει πριν το ξεπλύνετε. Αυτό βοηθά στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος και στην εξάλειψει των σημαδιών της γήρανσης. Το λάδι καρύδας λειτουργεί ως μια ενυδατική κρέμα και αποτρέπει την αφυδάτωση του δέρματος.

Ανανάς: Ο ανανάς είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά και είναι ένα φρούτο γνωστό για τις αντι-γήραντικές του ιδιότητες. Εφαρμόστε το χυμό ανανά σε όλο το δέρμα και αφήστε το για πέντε λεπτά πριν ξεπλύνετε

Ελλάδα: η χώρα των 5.752 φυτών


Η Ελλάδα είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης, τουλάχιστον σε ότι αφορά τη βλάστηση, αποφάνθηκαν γερμανοί βοτανολόγοι, σύμφωνα με τους οποίους στη χώρα μας υπάρχουν 5.752 είδη φυτών.

Μάλιστα το ένα στα πέντε – για την ακρίβεια 1.278 είδη – δεν απαντώνται οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.
Οι γερμανοί ερευνητές σε συνεργασία με έλληνες και δανούς συναδέλφους τους μελετούσαν επί τρία χρόνια τα είδη βλάστησης της Ελλάδας στην προσπάθειά τους να πραγματοποιήσουν την πρώτη ολοκληρωμένη καταγραφή της ελληνικής χλωρίδας, καταγράφοντας με λεπτομέρειες ποιοι τύποι φυτών απαντώνται σε κάθε περιοχή.
Για παράδειγμα, η πορτοκαλί, κίτρινη ή κόκκινη τουλίπα του Ορφανίδη (Tulipa orphanidea) αναπτύσσεται μόνο στην Πελοπόννησο, σε υψόμετρα 700-1.600 μέτρων.
Το λείριο το μάρταγο (Lilium martagon) είναι ένα από τα πέντε είδη κρίνων στην Ελλάδα, ενώ απαντάται σε ορισμένες περιοχές της Αλβανίας. Επίσης, ενδημικό στη χώρα μας είναι και το ένα από τα μόλις δύο είδη φοινίκων της Ευρώπης, ο Κρητικός Φοίνικας (Phoenix theophrastii).
«Η Ελλάδα έχει βουνά ύψους σχεδόν 3.000 μέτρων, αλλά και πολλά νησιά με μακρά ιστορία απομόνωσης των εξαιρετικά ποικιλόμορφων βιοτόπων τους, καθένα από τα οποία έχει ένα πολύ διαφορετικό τοπικό κλίμα», γράφουν οι ερευνητές στη δημοσίευσή τους με τίτλο «Αγγειακά Φυτά της Ελλάδας» περιγράφοντας ιδιαίτερα τα νησιά του Αιγαίου ως υπαίθρια εργαστήρια της εξελικτικής διαδικασίας.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΤΕΣΤ: Ανακαλύψτε με ποιο ημισφαίριο λειτουργεί περισσότερο ο εγκέφαλος σας

Αρκετοί επιστήμονες λένε πως η πλευρίωση του εγκεφάλου είναι απλά ένας μύθος, αλλά μερικές φορές τα αποτελέσματα διαφόρων τεστ έχουν παραδόξως μεγάλη ακρίβεια.
Κάντε το τεστ που ακολουθεί και ανακαλύψτε αν ο εγκέφαλος σας χρησιμοποιεί περισσότερο το αριστερό ή το δεξί ημισφαίριο.
Δείτε το βίντεο:

ΠΛΑΤΩΝ και Ολιστική θεώρησις της Υγείας


Αυτό το κείμενο, που ο καθένας θα μπορούσε να το θεωρήσει εντελώς επίκαιρο σήμερα, γράφτηκε πριν από δυόμιση χιλιάδες χρόνια από τον Έλληνα φιλόσοφο, Πλάτωνα.
Δυστυχώς αυτά που κατέγραψε πριν από είκοσι πέντε αιώνες ο Πλάτων ισχύουν απόλυτα και για τη σημερινή μας εποχή και εκφράζουν το βασικό πρόβλημα της σύγχρονης θεραπευτικής, που δεν είναι άλλο από αυτό που αναφέρεται σε φράση του πιο κάτω κειμένου, το ότι δηλαδή οι γιατροί κάνουν το λάθος να χωρίζουν το πνεύμα (την ψυχή) από το σώμα:
- Ένας λόγος παραπάνω για να σου μιλήσω μ” όλη την ειλικρίνεια για τους μαγικούς στίχους, τί λογής είναι. Αναρωτιόμουν, μάλιστα, τώρα δα, με ποιον τρόπο θα σ’έκανα να καταλάβεις τί είδος δύναμη έχουν. Λοιπόν Χαρμίδη, οι στίχοι είναι τέτοιοι που δεν μπορούν να γιατρέψουν μόνο το κεφάλι” ίσως θα έχεις ακούσει και συ καλούς γιατρούς, όταν τους ρωτάει ένας άρρωστος με πονόματο να λένε ότι δεν είναι δυνατόν να γιατρέψουν χωριστά τα μάτια, αλλά ότι πρέπει να κάμουν θεραπεία για όλο το κεφάλι, προκειμένου να κάμουν καλά τα μάτια” και, ακόμη, ότι είναι ανόητο να νομίζει κανείς ότι μπορεί να θεραπευθεί το κεφάλι μόνο, ξεχωριστά από το υπόλοιπο σώμα. Ξεκινώντας λοιπόν, απ’αυτή την αντίληψη, ορίζουν δίαιτα για ολόκληρο το σώμα κι επιχειρούν να θεραπεύσουν το μέρος μαζί με το σύνολο. Ή μήπως δεν ξέρεις ότι αυτή είναι η θεωρία τους κι ότι αυτά έτσι γίνονται;
- «Βεβαίως, το ξέρω»,είπε.
- «Κι η θεωρία αυτή σου φαίνεται σωστή, και την αποδέχεσαι;»
- «Απολύτως»,είπε
- Κι εγώ μόλις άκουσα οτι την αποδέχεται, πήρα θάρρος και λίγο-λίγο ξαναβρήκα την αυτοπεποίθησή μου και την όρεξη για συζήτηση. Και είπα:
«Το ίδιο συμβαίνει Χαρμίδη και με τους μαγικούς στίχους. Τους έμαθα εκεί πέρα, στο στρατό, από κάποιο Θράκα γιατρό, μαθητή του Ζαλμόξιδους, έναν από εκείνους που, καθώς λέγεται, έχουν την δύναμη να χαρίζουν στους ανθρώπους την αθανασία. Έλεγε λοιπόν,ο Θραξ εκείνος, ότι οι Έλληνες γιατροί έχουν δίκιο ακολουθώντας τη θεωρία που σου είπα,»αλλά», έλεγε ακόμη,»ο Ζαλμόξις, ο βασιλιάς μας, που είναι Θεός, λέγει ότι όπως δεν πρέπει να επιχειρούμε να γιατρέψουμε τα μάτια χωριστά από το κεφάλι, ούτε το κεφάλι χωριστά από το σώμα, έτσι και το σώμα δεν πρέπει να το υποβάλλουμε σε θεραπεία χωριστά από την ψυχή, κι ότι αν οι περισσότερες αρρώστιες διαφεύγουν από τους Έλληνες γιατρούς, αιτία είναι ότι αυτοί αγνοούν το σύνολο που πρέπει να υποβάλλουν σε θεραπεία, και που αν αυτό δεν είναι καλά ούτε το μέρος μπορεί να είναι καλά».
Γιατί όλα, έλεγε, από την ψυχή ξεκινάνε, και τα κακά και τα καλά στο σώμα και σ” ολόκληρο τον άνθρωπο, κι απ’αυτή απορρέουν πάνω του, όπως το κεφάλι στα μάτια και ότι πρέπει εκείνη πρώτα και κυρίως να θεραπεύουμε αν θέλουμε και το κεφάλι και το υπόλοιπο σώμα να είναι καλά. Και θεραπεύεται η ψυχή, έλεγε, αγαπητέ μου, με μερικούς μαγικούς στίχους, με κάτι ξόρκια, κι αυτά είναι οι καλοί λόγοι. Από τέτοιους λόγους γεννιέται στην ψυχή η Σωφροσύνη. Και άμα αυτή γεννηθεί και είναι μέσα στην ψυχή, εύκολα μπορούμε να δώσουμε την υγεία και στο κεφάλι και στο υπόλοιπο σώμα.
ΠΛΑΤΩΝ ΧΑΡΜΙΔΗΣ 156b Περί Σωφροσύνης

Το ταξίδι του γυρισμού του Οδυσσέα σε έναν διαδραστικό χάρτη


Που ακριβώς βρισκόταν οι Λαιστρυγόνες, οι Κύκλωπες και όλοι οι σταθμοί του ταξιδιού από την Τροία στην Ιθάκη;

Ίσως η πιο γρήγορη "ανάγνωση" του μεγάλου και δύσκολου ταξιδιού του πολυμήχανου Οδυσσέα, σαν βγήκε στον πηγαιμό από την Τροία στην πατρίδα του, την Ιθάκη, βρίσκεται τώρα στο διαδίκτυο, σε ένα διαδραστικό χάρτη.
Όλοι οι σταθμοί του ταξιδιού του Ομηρικού ήρωα-που από λίγες εβδομάδες κράτησε 10 χρόνια- απεικονίζονται στον χάρτη και, κάνοντας κλικ επάνω στα αντίστοιχα νούμερα- εμφανίζονται οι πληροφορίες για τον τόπο και τους κατοίκους του.
Μπορεί όλοι να γνωρίζουμε ότι στο δρόμο του Οδυσσέα βγήκαν οι Κύκλωπες, οι Σειρήνες, οι Λαιστρυγόνες, η Σκύλα και η Χάρυβδη, η νύμφη Καλυψώ και η μάγισσα Κίρκη αλλά... που ακριβώς βρισκόταν επάνω στη διαδρομή;
Κάντε κλικ εδώ, για να δείτε λεπτομερώς το ταξίδι του Οδυσσέα.

Ο πάπυρος TULLI και τα μυστικά του...


Οι αιγυπτιολόγοι μιλούν για αίθουσες Αρχείων της πανάρχαιας γνώσης με την ονομασία «Ερμής», και θεωρούν ότι αυτές βρίσκονται κάτω από την Σφίγγα ή κάτω από την μεγάλη πυραμίδα.

Μέσα στις αίθουσες αυτές εκτιμούν ότι φυλάσσονται όλες οι αποδείξεις της κατασκευής των πυραμίδων και οι πάπυροι με τις απόκρυφες γνώσεις, ίσως και οι αποδείξεις ενός προηγούμενου πολιτισμού γήινου ή εξωγήινου.
Όλα τα αρχαία χειρόγραφα, τοιχογραφίες, σπηλαιογραφίες και παραδόσεις των λαών της γης που αναφέρονται στους θεούς, μας πληροφορούν ότι η κάθοδός τους έγινε από τον ουρανό στην γη με σιδερένια πουλιά ή φλεγόμενες ασπίδες.
Ο καθηγητής Αλμπέρτο Τούλλι, πρώην διευθυντής της πτέρυγας αιγυπτιακών αρχαιοτήτων στο Βατικανό, ανακάλυψε το 1934 έναν πάπυρο σε ένα παλαιοπωλείο αρχαιοτήτων του Καΐρου, στον οποίον γίνεται λεπτομερής περιγραφή αρμάδας ουράνιων επισκεπτών, που κατέβηκαν από τον ουρανό στην Αίγυπτο.
Ο καθηγητής Τούλλι ανέφερε ότι μεταξύ των παπύρων υπήρχε και ένας πάπυρος στον οποίον φαίνεται ολόκληρος στόλος ιπταμένων δίσκων, οι οποίοι επισκέφθηκαν τον φαραώ στην αρχαία Αίγυπτο. Ο Ιταλός αιγυπτιολόγος Δρ Πρίνς Μπόρις ντε Ράσεβιτζ, με τεράστιο επιστημονικό έργο, ήταν ένας διακεκριμένος μεταφραστής αιγυπτιακών παπύρων.
Κατόρθωσε να αποκαταστήσει τον πάπυρο από τις φθορές που είχε υποστεί (1935) και να τον αποκρυπτογραφήσει, να τον μελετήσει και να τον μεταφράσει. Ο πάπυρος ήταν μέρος των Χρονικών του Θούθμωση !!! (18η Δυναστεία -1504 έως -1450).
Η μετάφραση του παπύρου είναι η εξής:
«Το έτος 22 της βασιλείας του, τον τρίτο μήνα του χειμώνα, στην έκτη ώρα της ημέρας, οι γραφείς της Βουλής της ζωής, παρατήρησαν έναν κύκλο φωτιάς που ερχόταν από τον ουρανό … και από το στόμα του που έβγαινε αποκρουστική αναπνοή. Δεν είχε κανένα κεφάλι. Το σώμα του ήταν μια ράβδος μακριά και πλατιά. (Σχήμα οβελίσκου) Δεν ακούστηκε καμία φωνή.
Οι γραφείς ταράχθηκαν και έπεσαν κάτω μπρούμυτα … έπειτα εξέθεσαν τα πράγματα στον φαραώ και αυτό που είχε συμβεί καταγράφηκε στους κυλίνδρους της Βουλής της ζωής. Μετά από μερικές ημέρες, αυτά τα ίδια πράγματα γίνονταν όλο και περισσότερο πολυάριθμα στους ουρανούς. Η λαμπρότητα τους ήταν μεγαλύτερη από αυτήν του ηλίου και επεκτάθηκε στα όρια των τεσσάρων γωνιών του ουρανού … σαν κύκλοι πυρκαγιάς.
Ο στρατός του φαραώ κοίταξε επάνω, στον ουρανό. Ήταν μετά από το βραδινό φαγητό. Κατόπιν αυτοί οι κύκλοι φωτιάς ανέβηκαν ψηλότερα στον ουρανό και κατευθύνθηκαν προς τον Νότο.
Ψάρια και πουλιά έπεσαν έπειτα από τον ουρανό. Ήταν ένα θαύμα που δεν ξαναέγινε ποτέ … ο φαραώ άναψε το θυμίαμα για να παρουσιαστούν πάλι, για να κάνουν ειρήνη με την γη. Γράφτηκε στα χρονικά της Βουλής της ζωής, ώστε να το μάθουν όλες οι γενιές στο μέλλον».
Μάλλον πρόκειται για περιγραφή UFO. Και δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Σε εγχάρακτη τοιχογραφία πυραμίδας, η ιερογλυφική γραφή μιλάει για το άνοιγμα του ουρανού και τα φωτεινά όντα που ήρθαν για να διδάξουν στους ανθρώπους την φρόνηση.
Η αρχαία αιγυπτιακή παράδοση αναφέρει:
«Ο θεός Ατόν κατέβηκε με έναν μεγάλο δίσκο από τον ουρανό και εμφανίστηκε ο ίδιος προσωπικά στον φαραώ Αχενατόν, για να του δείξει την ακριβή τοποθεσία που ήθελε να κατασκευαστεί η νέα πόλη».
Μέσα στον τάφο του φαραώ Φθαχοτέπ της 5ης δυναστείας (-2356), στην Σακκάρα της Αιγύπτου, υπάρχει μια τεράστια τοιχογραφία του.
Η εικόνα παρουσιάζει υπηρέτες που προσφέρουν τρόφιμα στον βασιλιά. Στο κάτω μέρος της τοιχογραφίας φαίνεται ένας εξωγήινος. Η ιδιαίτερη αυτή τοιχογραφία δεν εμφανίζεται πουθενά, ούτε καν σε επίσημους τουριστικούς οδηγούς. Η εικόνα αυτή της τοιχογραφίας υπάρχει και σε ένα παλαιό βιβλίο που ονομάζεται «Στην Σκιά των Πυραμίδων».
Αυτή η εικόνα της τοιχογραφίας θα μπορούσε να εξηγήσει από μόνη της, γιατί οι Αιγύπτιοι εμφανίστηκαν τεχνικά τόσο προηγμένοι και έχτισαν τις πυραμίδες με τόσο μεγάλη ακρίβεια.
Τα «Πυραμιδικά κείμενα αναφέρουν ότι:
«Ο θεός Τεχούτι έφθασε στη Αίγυπτο με μια πυραμίδα που ήρθε από τον ουρανό και έλαμπε σαν ήλιος. Οι Αιγύπτιοι ονόμασαν τον θεό αυτόν Χεμ. Ο θεός έμενε στην πυραμίδα μαζί με την φυλή των θεών Ζεπ Τεπί που τον ακολουθούσαν. Ο Τεχούτι έκρυψε τα μυστικά της δημιουργίας στην αίθουσα των αρχείων ‘’Αμέντι’’, μέσα σε μια σφαίρα κρυστάλλου. Η αίθουσα αυτή βρισκόταν μέσα στο έδαφος και κάτω από την πυραμίδα που ήρθε από τον ουρανό, και η θέση ήταν πολύ κοντά στην θέση που βρίσκεται σήμερα η μεγάλη πυραμίδα».
Και συνεχίζουν:
«Οι Ζεπ Τεπί έφυγαν στους ουρανούς με την ιπτάμενη πυραμίδα παίρνοντας μαζί τους και την κρυστάλλινη σφαίρα, και έδωσαν την υπόσχεση ότι θα επιστρέψουν και πάλι πίσω στην γη στο τέλος αυτού του χρόνου».
Το τέλος του χρόνου αυτού είναι το μισό του μεγάλου ενιαυτού.
Ιερογλυφικές επιγραφές στους εξωτερικούς τοίχους του ναού στο Ενταφού, που χρονολογούνται πριν από την ηλικία των πυραμίδων, κάνουν κι αυτές εκτενή αναφορά στους ουράνιους Ζεπ Τεπί.
Συμπερασματικά πρέπει να υποθέσουμε ότι η μεγάλη πυραμίδα χτίστηκε από τους Ζεπ Τεπί, σε ανάμνηση της καθόδου τους στην γη με σκάφη σχήματος πυραμίδας και, όπως δείχνουν ιερογλυφικές παραστάσεις, τέτοια σκάφη χρησιμοποιούσαν οι θεοί Όσιρις και Ίσιδα, και οι ουράνιοι επισκέπτες από τον Σείριο και τον Ωρίωνα.
Εγχάρακτη τοιχογραφία πυραμίδας
Οι αρχαιολόγοι την εποχή των θεών, που είναι γνωστή σαν «Πρώτη Φορά» ή «Εποχή Των Ζεπ Τεπί», δεν την αποδέχονται σαν ιστορική περίοδο, γιατί την θεωρούν μύθο. Ο Ηρόδοτος στις «Ιστορίες» του γράφει ότι τα επίσημα αρχεία των ναών, που του έδειξαν οι ιερείς, απαριθμούν όλους τους φαραώ κάθε δυναστείας ονομαστικά, πόσα χρόνια βασίλεψε καθένας, και φθάνουν χρονολογικά στις 11.340 χρόνια πριν την εποχή του.
Την εποχή αυτή όμως οι αρχαιολόγοι δεν την δέχονται, γιατί ξεπερνά κατά πολύ την ιστορική οριοθέτηση που έχουν κάνει οι ίδιοι. Αφήνεται στον αναγνώστη να κρίνει την αξιοπιστία τους.
Δύο τέτοιες λίστες βασιλιάδων έχουν διασωθεί από την καταστροφή του χρόνου και βρίσκονται σήμερα σε παπύρους σε μουσεία της Ευρώπης (λίθος του Παλέρμο και πάπυρος Τορίνο).
Οι πενήντα από τις πυραμίδες της Αιγύπτου βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού Νείλου και αντικατοπτρίζουν τους κυριότερους αστερισμούς του σπειροειδή Γαλαξία, όπως είναι η Ανδρομέδα, ο Ωρίωνας, ο Σείριος, ο Πήγασος, οι Πλειάδες και ο αστερισμός του Κυνός, όπως αυτοί προβάλλονται στην Αίγυπτο.
Η κοίτη του Νείλου για τους Αιγυπτίους ήταν ιερό σύμβολο της αθέατης χώρας των ουρανών ή Άγια Χώρα των Νεκρών, που διαιρείται σε τρία μέρη. Την περιοχή της Μύησης, την περιοχή της Φώτισης και τον Μυστικό Οίκο του Κρυμμένου Θεού, και η οποία διασχίζεται από τον «Ουράνιο Νείλο», όπως αναφέρουν τα «Ερμητικά».
Το ουράνιο βιβλίο του ουρανού είναι ανοιχτό και μας δείχνει που θα βρούμε αυτούς που έχτισαν τις πυραμίδες και την Σφίγγα στο οροπέδιο της Γκίζας. Ας τους αναζητήσουμε.

Η Θιβετιανή βίβλος των νεκρών

Όσο κι αν φαίνεται περίεργος ο τίτλος. Το βιβλίο του νεκρού δεν έχει να κάνει με τίποτα το σκοτεινό ή κακό.
Το αρχαίο Θιβετιανό βιβλίο αναφέρεται στο τι συμβαίνει στην συνείδηση κατά τη διάρκεια του θανάτου του φυσικού σώματος και της μετενσάρκωσης και παρέχει οδηγίες για το πως κάποιος κατά τη στιγμή του θανάτου του θα είναι έτοιμος ώστε να ενωθεί με το φως αντί να συνεχίσει τον κύκλο των απανωτών μετενσαρκώσεων.
Τα έξι bardo
Κατά τον Θιβετιανό βουδισμό, ο κύκλος της ζωής του ανθρώπου χωρίζεται σε έξι διαστήματα που λέγονται bardo.
Bardo σημαίνει στα θιβετιανά (ενδιάμεσο διάστημα).
Το πρώτο bardo είναι η περίοδος ανάμεσα στη γέννηση και τον θάνατο (Shinay bardo ).
Το δεύτερο bardo είναι αυτό των ονείρων (milam bardo)
To τρίτο bardo είναι αυτό του διαλογισμού (δεν το βιώνουν όλοι συνειδητά, παρά μόνο μερικές φορές καταλάθος εκτός κι αν ασκούν διαλογισμό) (Samten bardo)
Το τέταρτο bardo είναι αυτό της στιγμής του θανάτου (Chikkhai Bardo). είναι η κατάσταση κατά την οποία ο άνθρωπος και το κάθε ον βιώνει το καθαρό φως, είναι μια μόνο στιγμή κι αν την αναγνωρίσει μπορεί να ενωθεί με το σύμπαν για πάντα, συνήθως όμως δεν τη συνειδητοποιεί και πάει στο επόμενο
To πέμπτο bardo (Chonyid bardo) είναι αυτό των παραισθήσεων.
Το έκτο bardo είναι αυτό της μετάβασης. όταν δηλαδή η συνείδηση μπαίνει σε ένα νέο σώμα (Sidpai bardo).
Η yoga των ονείρων (Milam) Όπως λέγαν και οι αρχαίοι Έλληνες (και συμφωνούν οι θιβετιανοί), ο ύπνος είναι ο δίδυμος αδερφός του θανάτου. Η κατάσταση των bardo που έχουν να κάνουν με τον θάνατο, μοιάζει πολύ με ένα όνειρο.
Όπως στο όνειρο βλέπει κανείς μπροστά του τις διάφορες καταστάσεις της ημέρας ή τις προσδοκίες του, επιθυμίες και φόβους να πραγματοποιούνται. Έτσι τα βιώνει και στο bardo του θανάτου.
Το "καθαρό φως" το βιώνει κανείς και στον ύπνο του. Αλλά δεν το καταλαβαίνει συνήθως. Το βιώνει κάθε ον κατά τον ύπνο του και τον θάνατο του. (Η βουδική φύση δεν είναι προνόμιο μόνο του ανθρώπου).
Όπως είναι δύσκολο για κάποιον ανεκπαίδευτο να καταλαβαίνει πότε ονειρεύεται. Έτσι είναι δύσκολο να καταλάβει ότι έχει πεθάνει. Τα βιώνει όλα σαν να συμβαίνουν στη ζωή του, όπως περίπου στην ονειρική κατάσταση. Έτσι η yoga των ονείρων ετοιμάζει τον ασκούμενο για την στιγμή του θανάτου.
Ώστε να έχει επίγνωση της κατάστασης του και να μπορεί να ελέγξει αυτή τη κατάσταση. Σκοπός του ασκουμένου είναι να πετύχει την φώτιση και να ξεφύγει από τον κύκλο της σαμσάρα (μετενσαρκώσεις) ή να ελαχιστοποιήσει το αρνητικό του κάρμα (μέσω της συνειδητότητας) και να πετύχει μια ευνοϊκή μετενσάρκωση.
Ένα από τα ιερότερα βιβλία στον κόσμο και περιγράφει τι βιώνουν όσοι είναι κλινικά νεκροί. Γράφτηκε το 8ο αιώνα και είναι ένας οδηγός για όσους πεθαίνουν.
Είναι ένας χάρτης για το ταξίδι που κάνουμε στην μεταθανάτια ζωή...

Αν η ακτινοβολία ήταν ορατή


Η εικόνα ανθρώπων που μιλούν στο κινητό τους τηλέφωνο περπατώντας δεν ξενίζει κανέναν πλέον.
Αν όμως ήταν ορατή η ακτινοβολία τους, τότε σίγουρα το πράγμα θα άλλαζε. Γιατί ο κόσμος γύρω μας θα ήταν ένα ατελείωτο ουράνιο τόξο.

Ο Νικολάι Λαμ αποφάσισε να δώσει μία οπτικοποιημένη απάντηση στην ερώτηση «πώς θα ήταν ο κόσμος αν βλέπαμε την ακτινοβολία των κινητών». Ο καλλιτέχνης πριν από μερικούς μήνες είχε κάνει ένα παρόμοιο πρότζεκτ.
Τον Ιούλιο είχε δημοσιεύσει μία σειρά από φωτογραφίες της Ουάσιγκτον, όπου το σήμα του wi-fi ήταν ορατό, «λούζοντας» γνωστά σημεία της πόλης με χρώμα.
Τώρα ήρθε η σειρά των κινητών τηλεφώνων και της ακτινοβολίας τους, με το αποτέλεσμα να είναι πολύχρωμα γεωμετρικά σχέδια.
Όπως αναφέρει η Huffington Post, ο Λαμ συνεργάστηκε με μία ομάδα επιστημόνων, προκειμένου να είναι πιο έγκυρο το αποτέλεσμα του έργου του.
 

Η Μοντέρνα Τέχνη ως όπλο της CIA


Που να το φανταζόντουσαν οι Jackson Pollock, Willem de Kooning, Mark Rothko και οι υπόλοιποι εκφραστές του Αφηρημένου Εξπρεσιονισμού πως, παρά τη θέλησή τους, ενεργούσαν ως μυστικοί πράκτορες της CIA στον Ψυχρό Πόλεμο.

Η λεγόμενη Σχολή της Νέας Υόρκης, ίσως το πρώτο καλλιτεχνικό ρεύμα με αφετήρια την Αμερική, φαινομενικά αποτελούσε το πολιτισμικό αντίδοτο στο συντηρητισμό της μεταπολεμικής αμερικανικής κοινωνίας και το δόγμα του μακαρθισμού, αλλά, όπως αποκαλύφθηκε πολύ αργότερα, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ καλλιεργούσαν και προωθούσαν το ρεύμα αυτό για περισσότερα από 20 χρόνια.
Η σχέση αυτή μοιάζει τουλάχιστον παράξενη, αφού τις δεκαετίες του '50 και '60 η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικάνων απεχθάνονταν τη Μοντέρνα Τέχνη, με τον πρόεδρο Truman να δηλώνει χαρακτηριστικά (σε ελεύθερη μετάφραση):
«Αν αυτό είναι τέχνη, εγώ είμαι Κινέζος.» Επίσης, στους κόλπους των avant-garde συγγραφέων, μουσικών, ζωγράφων και διανοούμενων οι περισσότεροι ήταν πρώην κομουνιστές, αναρχικοί, αλκοολικοί και γενικότερα περιθωριακοί για την αμερικανική κοινή γνώμη της εποχής McCarthy.
Από που κι ως που λοιπόν η CIA τους υποστήριζε; Ο λόγος είναι απλός:
Η πολιτιστική προπαγάνδα στα πλαίσια του Ψυχρού Πολέμου απαιτούσε από την Αμερική να βγάζει μια εικόνα προοδευτικής, ανοιχτόμυαλης και ανεκτικής κοινωνίας, κόντρα στις κατηγορίες των Σοβιετικών για την πολιτιστική έρημο του καπιταλισμού.
Ο Αφηρημένος Εξπρεσιονισμός έκανε τον Σοσιαλιστικό Ρεαλισμό να μοιάζει πιο μονολιθικός, κατευθυνόμενος και αποστειρωμένος απ’ ότι ήδη ήταν. Η Αμερική έκανε ένα μεγάλο βήμα στη μάχη για τις ψυχές και τα μυαλά των ανθρώπων, αφού μετατόπιζε για πρώτη φορά την πολιτιστική κυριαρχία από το Παρίσι στη Νέα Υόρκη.
Η στρατηγική αυτή, που ήταν γνωστή ως «το μακρύ λουρί,» είχε ως κέντρο το λεγόμενο Κογκρέσο Πολιτισμικής Ελευθερίας, μια ένωση από διανοούμενους και καλλιτέχνες με γραφεία σε 35 χώρες, που προωθούσε εκθέσεις και εκδηλώσεις, εξέδιδε καλλιτεχνικά περιοδικά όπως το Encounter και πρόσφερε καταφύγιο στους κατατρεγμένους καλλιτέχνες από το πρώην σοβιετικό μπλοκ.
Ο οργανισμός στήθηκε το 1950 από τη CIA και είχε ως επικεφαλής έναν πράκτορά της, κάτι που φυσικά έπρεπε να μείνει μυστικό από τα μέλη του, τα οποία δεν είχαν την παραμικρή εκτίμηση για την κυβέρνηση και τη CIA, και μάλλον ήταν ιδεολογικά πιο κοντά στη Μόσχα απ’ ότι στη Ουάσινγκτον.
Οι μυστικές υπηρεσίες είχαν επίσης πράκτορες στα συμβούλια των μεγαλύτερων μουσείων της Αμερικής, όπως το ΜοΜΑ (Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης) που ανήκε στον εκατομμυριούχο Nelson Rockefeller.
Ο πρώτος διοικητής του τομέα εξωτερικών υποθέσεων της CIA, Tom Braden, υπήρξε γραμματέας του συγκεκριμένου μουσείου το 1949 και πολλά χρόνια μετά, ξεκαθάρισε τον σκοπό της υπηρεσίας:
«Θέλαμε να ενώσουμε τους συγγραφείς, τους μουσικούς, τους καλλιτέχνες για να αποδείξουμε πως η Δύση και οι ΗΠΑ ήταν αφοσιωμένες στην ελευθερία της έκφρασης και στα πνευματικά επιτεύγματα, χωρίς κανένα αυστηρό περιορισμό στο τι να γράφεις, να λες, να κάνεις, να ζωγραφίζεις όπως γινόταν στη Σοβιετική Ένωση. Νομίζω πως ήταν ο πιο σημαντικός τομέας των μυστικών υπηρεσιών και νομίζω πως είχε έναν τεράστιο ρόλο στον Ψυχρό Πόλεμο

ΠΟΤΕ ΓΡΑΦΤΗΚΕ Η ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ;

Τι μπορεί άραγε, να μας κάνει σήμερα – ύστερα από τις τελευταίες αρχαιολογικές και γλωσσικές έρευνες, να πιστεύουμε πώς η Παλαιά Διαθήκη, δεν είναι τόσο Παλαιά;
Πότε μπορεί να γράφηκε και ποιό ήταν το υπόβαθρο της;

 Ο βασιλιάς Δαβίδ και η βασιλεία του.


Ο βασιλιάς Δαβίδ είναι το κεντρικό πρόσωπο στις ιστορίες της εβραϊκής Βίβλου και είναι σαφώς ένας  προπάτορας των Εβραίων.
Ο Δαυίδ  σύμφωνα με τον προφήτη Σαμουήλ, ξεκίνησε ως βοσκός, σκότωσε τον γίγαντα Φιλισταίο Γολιάθ με μια σφεντόνα και τελικά ίδρυσε ένα βασίλειο.
Σύμφωνα με την Βιβλική χρονολογία ήταν αυτός που οδήγησε το στρατό του στην Ιερουσαλήμ περίπου το 997 π.Χ..
Η Παλαιά Διαθήκη  παντού  δοξολογεί τον ένδοξο βασιλιά Δαβίδ, ομοίως και η Καινή διαθήκη ως  προπάτορα του μυθικού  Ιησού Χριστού. Ήταν ο βασιλιάς που επιλέχθηκε από τον Γιαχβέ, να γίνει ο ιδρυτής του εβραϊκού έθνους, ο οποίος είχε για 40 χρόνια τον έλεγχο ενός μεγάλου βασιλείου που εκτεινόταν από τις όχθες του Ευφράτη έως τις ακτές της ανατολικής Μεσογείου.
Εδώ όμως, γεννάται το ερώτημα, μα …που στην ευχή βρίσκονται τα ερείπια ενός τόσο τεράστιου και ένδοξου βασιλείου;
Κάπου σε μια πλαγιά στην ανατολική Ιερουσαλήμ, υπάρχει ένας ανασκαμμένος αρχαιολογικός χώρος. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα κτίσμα μόλις 16 τ.μ που ονομάστηκε.. « το σπίτι του Δαβίδ ». Το άθλιο λοιπόν αυτό κτίριο κάποιοι το νόμισαν -χωρίς την παραμικρή  ένδειξη  ή έστω κάποιο λογικό συμπέρασμα, ότι ήταν η βασιλική κατοικία του Δαβίδ!   Ένα ευτελές δηλαδή κτίσμα, απίστευτο σε κάθε λογική σκεψη, ότι θα μπορούσε  να ήταν  η κατοικία ενός βασιλιά του διαμετρήματος Δαβίδ. Τρελά πράγματα. Πολύ τρελά πράγματα  αποκλειστικά για Θεοπυροβολημένους!
Μέσα από τα τελευταία χρόνια, των αρχαιολογικών ανασκαφών που αφορούν την εποχή του Χαλκού, αποφαίνεται πως η Ιερουσαλήμ, είχε συρρικνωθεί σε ένα μικρό χωριό με περίπου 2000 κατοίκους. Ο αιγυπτιολόγος Rolf Krauss το αποκαλεί επαρχιακό μέρος- χωριό. Ύστερα από σχετικές αναλύσεις, μελέτες, γραπτές πηγές της σφηνοειδούς γραφής, καθώς και μελέτες των αρχαίων αιγυπτιακών κειμένων, στην πραγματικότητα η ιστορία των Εβραίων προκύπτει κατευθείαν από τους μύθους. Υπό το πρίσμα της σύγχρονης επιστήμης η αξιοπιστία της Βίβλου βρίσκεται σε πλήρη αποσύνθεση. Με ένα λόγο, οι ιστορίες της Παλαιάς Διαθήκης απλά δεν σχετίζονται με την αλήθεια.
Σαν παράδειγμα: Η έξοδος από την Αίγυπτο δεν φαίνεται να συνέβη ποτέ, και η γη Χαναάν δεν κατακτήθηκε ποτέ με τη βία από τους Εβραίους – όπως μας λέει η Βίβλος στον Ιησού του Ναυή. Τα μεγάλα βασίλεια του Δαβίδ και του Σολομώντα είναι φαντασίες. Λογικά αυτοί οι «βασιλιάδες», αν πραγματικά υπήρξαν ποτέ, λίαν επιεικώς  και στην καλύτερη των περιπτώσεων, δεν θα έπρεπε να έζησαν σε κάποιες ασήμαντες περιοχές της επαρχίας.
Ο Λόγος του Θεού έχει τρωθεί με την πολιτική προπαγάνδα, τη μυθοπλασία και είναι ως επί το πλείστον άχρηστη ως ιστορική πηγή!


 ΤΟ ΞΑΠΛΩΜΑ ΤΟΥ ΙΑΧΩΒΑ (ΓΙΑΧΒΕ)

Η ανάπτυξη του μονοθεϊσμού είναι επίσης διαφορετική από αυτή που προβάλει η Βίβλος. O παντοδύναμος Θεός Γιαχβέ ήταν κάποτε μια μικρή ασήμαντη θεότητα. Αρχικά   ήταν μια θεότητα της φύσης, μια θεότητα της γονιμότητας υπεύθυνη για τη βροχή και τον ήλιο και τις καλές σοδειές. Όλα  τα ιερά είδωλα που βρέθηκαν, είναι κατασκευασμένα από μέταλλο ή πηλό, όπως για παράδειγμα δύο γυναίκες και άνδρες είδωλα.
Οι Εβραίοι λάτρευαν μια πολυθεϊστική θρησκεία γονιμότητας. Η Κύρια ανδρική θεότητα των φυλών τους είχε αρχικά επίσης μια θηλυκό σύντροφο. Μέχρι και το 100 π.Χ. οι αγρότες γύρω από την Ιερουσαλήμ ασκούσαν πολυθεϊστικές τελετές γονιμότητας. Ακόμη και στην Ιερουσαλήμ η πορνεία άνθιζε στο ναό. Η εβραϊκή απαγόρευση απεικονίσεων του Θεού είναι επίσης πολύ νεότερες από τις αξιώσεις της Αγίας Γραφής. Στην Ουγκαρίτ πχ, 400 χλμ. από την Ιερουσαλήμ, ανασκάφηκε ένα μικρό ειδώλιο από πηλό. Το ειδώλιο δείχνει έναν γενειοφόρο άνδρα  που απεικονίζει τον « Ελ »( =Θεό), το σοφό και  Ουράνιο Πατέρα, – ήταν μια πρώιμη έκδοση του Ιεχωβά. Αλλές ανασκαφές δείχνουν  ότι οι Εβραίοι είχαν βωμούς από ασβεστόλιθο όπου τιμούσαν τους προγόνους τους και έκαναν προσφορές σε πολλές φυσικές θεότητες – πολυθεϊσμός. Οι Θεότητες της βροχής είναι πάντα δημοφιλείς – όπως είναι φυσικό – σε περιοχές της ερήμου, και ο Θεός της βροχής ο Βάαλ (= Ομηρικός Βήλος) λατρευόταν με διάφορες εκδοχές, – μια από τις οποίες ήταν αυτή του Ιεχωβά (=Γιαχβέ).
Οι  ύστερες αιματηρές εβραϊκές εξεγέρσεις του 66-70 μ.Χ. ήταν μια τελευταία απελπισμένη αντίσταση μετά από αιώνες κατοχής. Οι Ρωμαίοι συνέτριψαν τις εξεγέρσεις αυτές χωρίς έλεος, και μετά την τελευταία εξέγερση που ισοπέδωσε την Ιερουσαλήμ και το ναό, μετέφεραν τους θησαυρούς της στη Ρώμη. Μέσα ακριβώς σε αυτή την ατμόσφαιρα απόγνωσης και οργής, οι θρησκευτικές μεσσιανικές φαντασιώσεις ευημερούσαν. Η αδυναμία των Εβραίων για απελευθέρωση από την σκλαβιά, βρήκε διέξοδο μέσα στους μύθους, με αποτέλεσμα  και την λαμπρή κατασκευή μιας εθνικής ιστορίας, θάβοντας τα ονόματα των εχθρών τους βαθιά μέσα στη γη τους. Η βίβλος αναφέρει για τον πύργο της Βαβέλ (Βαβυλώνα) ένα ερείπιο 90 μέτρα ύψος. Μας λέει επίσης ότι τα τείχη της Ιεριχούς ρίχτηκαν από τρομπέτες. Με βάσει όλες τις νεότερες έρευνες,  είναι δεδομένο ότι οι ιστορίες αυτές,  ανάγονται στην σφαίρα του μύθου και  δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα.
Ο Λόγος του Θεού είναι διαποτισμένος με ψέματα και ιστορικές παραποιήσεις. Μια ομάδα παραχαρακτών, που συχνά αποκαλούνται Δευτερονομιστές, άλλαξαν τις ιστορίες και συνέθεσαν την ιστορία της δημιουργίας και της Γης, της Επαγγελίας. Οι ασυνέπειες, οι αντιφάσεις και οι ασυνάρτητες καταγραφές της Παλαιάς Διαθήκης, αποτελούν τις πιο σαφείς ενδείξεις του μυθικού στοιχείου.
Ακόμα και Ίδιος ο Κύριος ( =θεός ) ως χαρακτήρας δεν παρουσιάζεται ιδιαίτερα συνεκτικός. Αρκετές φορές ονομάζεται Ιεχωβά(= Γιαχβέ )  ή μερικές φορές ως El (= εν. θεός) ή Ελωχίμ (= πληθ. θεοί) , Αδωνάι (εκ του Ατόν = ύψιστος) ή είναι ένα σύννεφο ή απλά μια φωνή από ψηλά.

ΤΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Τα παλαιότερα γνωστά βιβλικά κείμενα είναι οι λεγόμενοι πάπυροι του Κουμράν. Με άνθρακα χρονολογούνται μεταξύ 240 π.Χ. και 100 μ.Χ.. Οι πάπυροι Κουμράν στην πραγματικότητα δεν είναι οι πρωτότυποι, αλλά μόνο αντίγραφα των αντιγράφων. Οι πάπυροι Κουμράν συμπεριλαμβάνουν και κάποια κείμενα (30%) από την εβραϊκή Βίβλο και κομμάτια του Ησαΐα από την χριστιανική  εκδοχή της Αγίας Γραφής.
Υπάρχει δέντρο διαφορετικών παραδόσεων, όταν πρόκειται για τη χρονολόγηση της Παλαιάς Διαθήκης (ΠΔ). Οι πιο ας πούμε « παραδοσιακοί » πιστεύουν ότι τέθηκε σε λειτουργία περίπου γύρω στο 1000 π.Χ., οι πιο «μετριοπαθείς» νομίζουν ότι εμφανίστηκε γύρω στο 600 π.Χ. και οι πιο «σκεπτικοί» σκέφτονται ότι είναι ένα ελληνιστικό έργο που είχε παραχθεί μετά το 330 π.Χ.. δηλαδή, έχει σημασία, αφού είχαν ήδη γίνει γνωστά τα γραπτά – ιδιαίτερα του Πλάτωνα και λιγότερο του Αριστοτέλη. Οι τελευταίοι εδώ, έχουν κάποιο σημαντικό λόγο: Θα ήταν πολύ περίεργο να βρεθούν στοιχεία ιστοριογραφίας, ηθικής και πολιτικής για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα πριν από τον Πλάτωνα, Αριστοτέλη και Σωκράτη που περιέγραψαν για πρώτη φορά αυτές τις έννοιες. Αν η ΠΔ είναι τόσο παλιά όπως υποστηρίζει η πρώτη ή  δεύτερη εκδοχή, είναι πολύ περίεργο το γεγονός ότι κανείς δεν γνώριζε στην Αρχαιότητα τόσο όμοιες έννοιες- ιδέες που να προβλήθηκαν πριν τον Πλάτωνα και τον Σωκράτη αρκετές εκατοντάδες χρόνια νωρίτερα.
Ο μεγάλος  Έλληνας ιστορικός Ηρόδοτος δεν γνωρίζει κανένα από τα μεγάλα γεγονότα που αναφέρει η Βίβλος . Επίσης από πρακτικής πλευράς τα πνευματικά επιτεύγματα στα κείμενα θα έπρεπε να είναι ανάλογα με το τεχνολογικό- αναπτυξιακό επίπεδο σε αυτή την μικρή περιοχή της ερήμου κατά τη χρονική εκείνη στιγμή.
Αυτό είναι εμφανές -για παράδειγμα σε μια εργασία, σε ένα σύστημα άρδευσης που ξεκίνησε το 720 π.Χ. για να φέρει νερό στην Ιερουσαλήμ μέσα από  υπόγεια κανάλια. Το σύστημα κατέληξε μετά από αδιέξοδα λαξευμένα κανάλια, σε δρόμους προς λάθος κατεύθυνση χρόνο με το χρόνο. Αυτό το αποτυχημένο σύστημα άρδευσης, είναι ένα μάθημα που ονομάζεται «θαυμάσιο έργο κατασκευής» στην Αγία Γραφή.
Σύμφωνα με τα πρόσφατα αρχαιολογικά αποτελέσματα, γλωσσικών και ιστορικών μελετών, τείνουν να ενισχύσουν την περίπτωση που η ΠΔ γράφτηκε στους τελευταίους αιώνες π.Χ.
Σύμφωνα με την Βιβλική χρονολογία ο προπάτορας Αβραάμ των Εβραίων, έζησε γύρω στα 1800 π.Χ.,  η Έξοδος συνέβη γύρω στο 1250 π.Χ. Ο Αβραάμ κάνει ιππασία με την καμήλα του στην Αγία Γραφή, ακόμα κι αν αυτό το ζώο δεν ήταν ακόμη εξημερωμένο σε αυτό τον τομέα μέχρι το 1000 π.Χ. Και πώς επίσης θα μπορούσαν οι Εβραίοι σύμφωνα με  την Γένεση κεφ. 42 , να αμείβουν τους σπόρους τους με κέρματα, όταν τα παλαιότερα γνωστά νομίσματα είναι από τον έβδομο αιώνα π.Χ. στη Λυκία της Μικράς Ασίας;
Οι ιστορίες του πολέμαρχου Ιησού του Ναυή, ότι οι Εβραίοι και  ο μανιώδης Θεός τους εξάλειφαν το γηγενή πληθυσμό και πολλές από τις παγανιστικές θεότητες τους, και που εν τέλει εγκαταστάθηκαν στη Χαναάν, πρόκειται για  προϊόντα μυθοπλασίας. Η αρχαιολογία άλλωστε αποκάλυψε ότι η περιοχή ήταν πυκνοκατοικημένη ειρηνικά σε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Στα 1000 π.Χ. περίπου ζούσαν  50.000 άνθρωποι στο βόρειο τμήμα της Χαναάν (της ορεινής περιοχής μέχρι τη Θάλασσα της Γαλιλαίας). Στο νότιο τμήμα (ανάμεσα στην Ιερουσαλήμ και στη Χεβρώνα) ήταν μια άγονη έρημος, αφιλόξενη και με λίγο νερό για βλάστηση, και φυσικά πολύ αραιοκατοικημένη.
Οι φυλές της περιοχής είχαν τις φιλονικίες τους και πολεμούσαν η μια την άλλη κατά καιρούς, αλλά ο πραγματικός ηγεμόνας όλης της περιοχής ήταν ο Αιγύπτιος Φαραώ που εκμεταλλευόταν τα ορυχεία χαλκού. Ο Φαραώ είχε δημιουργήσει μια αλυσίδα οχυρών σε όλη την περιοχή, ώστε να είναι αδύνατο ο Μωυσής να μπορέσει να ξεκινήσει οποιαδήποτε εκστρατεία σε αυτή την βαριά οχυρωμένη περιοχή. Ο Φαραώ ζήτησε επίσης από τον πληθυσμό (ως καθήκον) να προσφέρουν καταναγκαστική εργασία,  κάποιοι που το αρνήθηκαν, κατέφυγαν στα βουνά. Ορισμένοι μάλιστα πιστεύουν ότι το όνομα «Εβραίος» προέρχεται αρχικά από αυτούς τους αντάρτες που είχαν τεθεί εκτός του νόμου στα βουνά και που ονομάζονταν «Hapiru» (αλήτες).
Ο Μωυσής είναι απλά μια μυθική φιγούρα που δεν έζησε ποτέ. Το ίδιο πιθανώς ισχύει για τον Βασιλιά Δαυίδ και τον γιο του Σολομώντα. Τα κείμενα που αποδίδονται στον Σολομώντα στην Αγία Γραφή, έχουν γραφθεί αιώνες αργότερα από  την εποχή που υποτίθεται ότι έζησε.
Πάντως η επιγραφή που βρέθηκε στο υποτιθέμενο «Σπίτι του Δαβίδ» το 1993, έχει μόνο έξι σύμφωνα, τα φωνήεντα –μεταξύ τους, θα πρέπει να τα προσθέσει κάποιος για τον εαυτό του -κατά το δοκούν, για πολλές και διαφορετικές ερμηνείες. Οι θρησκευτικά προσηλωμένοι άνθρωποι ήθελαν να το « δουν » αυτό ως μια απτή « απόδειξη » της ύπαρξης του  βιβλικού βασιλιά Δαβίδ. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι το μικρό αυτό άθλιο και λιτό κτίσμα των 16 τμ χωρίς εστία και  παράθυρα, μαρτυράει πως  δεν πρόκειται ακριβώς για ένα παλάτι. Γιατί εάν κάποτε υπήρξε ένας Βασιλιάς Δαυίδ σε αυτήν την περιοχή, θα ήταν πολύ περισσότερος… από έναν μικροαστό έστω βασιλιά μιας μικρής περιοχής.
Σύμφωνα με την Αγία Γραφή – εν μέσω της ερήμου έλαμψε το πιο ένδοξο και λαμπρό βασίλειο. Που ωστόσο, η μόνη περίπτωση ανάπτυξης μέσα στην πραγματικότητα της φτωχής έρημου, ήταν μόνο λίγοι γενειοφόροι βοσκοί ανακατεμένοι με κοπριές και χώμα ανάμεσα στα πρόβατά τους. Τα θαυμάσια βασίλεια του Δαβίδ και του Σολομώντα που άκμασαν είναι παραμύθια της Χαλιμάς.
Παρόλα αυτά, όλες οι προσπάθειες για να βρεθούν κάποια υπολείμματα από αυτά τα φανταστικά βασίλεια ήταν μάταιη. Οι ποσότητες αργύρου – αντί για πέτρες, που κτίστηκε ο περίφημος μεγάλος Ναός του Σολομώντα  δεν έχουν βρεθεί ή επιβεβαιωθεί . Πουθενά. Σύμφωνα με την Αγία Γραφή στην  Ιερουσαλήμ υπήρχαν μεγάλες ποσότητες αργύρου  :
Και κατέστησεν ο βασιλεύς εν Ιερουσαλήμ τον άργυρον ως λίθους, και τας κέδρους κατέστησεν ως τας εν τη πεδιάδι συκαμίνους, διά την αφθονίαν. (1 Βασιλέων 10,27).
Στην καλύτερη περίπτωση η νεώτερη αρχαιολογία αποκάλυψε ότι η Ιερουσαλήμ ήταν  ένα μικρό χωριό εκείνη την εποχή.


ΠΟΙΟΣ ΕΓΓΡΑΨΕ ΤΗΝ ΠΕΝΤΑΤΕΥΧΟ


Πίσω από την Πεντάτευχο (= εβραϊκό Τορά) υπάρχουν τουλάχιστον πέντε διαφορετικοί συγγραφείς που συμμετέχουν. Ανάμεσα σε συρραφές μυθοπλασίας και λογοκλοπής, οι συγγραφείς έχουν θέσει  και πραγματικά παραδοσιακά ονόματα για να γίνουν περισσότερο πιστευτοί. Η αρχική κατάσταση του Ισραήλ ιδρύθηκε γύρω στο 884 π.Χ. στο βόρειο τμήμα της Παλαιστίνης, με πληθυσμό περίπου 100.000. Νότια ιδρύθηκε με την Ιερουσαλήμ ως το κέντρο του, και είχε περίπου 10.000 κατοίκους που ζούσαν σε διάσπαρτους οικισμούς. Αυτά στα μίνι κράτη δεν κράτησαν πολύ, εν όσο η ασσυριακή αυτοκρατορία επεκτάθηκε στο ένατο και όγδοο αιώνα π.Χ. και κατέλαβε τεράστιες εκτάσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή. Το μικροσκοπικό κράτος του Ισραήλ σύντομα έγινε μια ασσυριακή επαρχία. Η ασσυριακή κατάκτηση ήταν ανελέητη και τεράστιοι πληθυσμοί απελάθηκαν. Περίπου 13.000 Εβραίοι από το Ισραήλ απελάθηκαν, και υπήρχε μια πληθώρα ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν. Το διάστημα όμως αυτό ο πληθυσμός της Ιερουσαλήμ αυξήθηκε κατά 2.000 έως 15.000. Σε αυτό το σημείο της  ιστορίας προέκυψε η ιδέα, του ενός πανίσχυρου θεού του μονοθεϊσμού. Σε μια δεδομένη δυσβάστακτη πίεση των Εβραίων μεταξύ της υπερδύναμης της Αιγύπτου και αργότερα των ισχυρών Ασσυρίων- Βαβυλωνίων και χωρίς καμία απολύτως πιθανότητα αντίστασης, οι Εβραίοι στράφηκαν προς τη μεταφυσική.
Ίσως ο βασιλιάς Ιωσίας (639-609 π.Χ.), πρέπει να πιστωθεί για αυτό. Αυτός φέρεται  στην Αγία Γραφή ως βασιλιάς, που επιδίωξε την θρησκευτική ενότητα, και προέβαλε την απαλλαγή από όλους τους ξένους θεούς για να ελευθερωθεί ο λαός του Ισραήλ, μέσα από μια αυστηρή εκπλήρωση θρησκευτικών νόμων και κανονισμών. Ο βασιλιάς Ιωσίας διέταξε τους ιερείς του να βρουν έναν θρησκευτικό μπούσουλα -προστάτη για να αρχίσει να ανθεί το « εθνικό έπος » της Γης της Επαγγελίας. Κάτι που ομοιάζει ως μια μικρή φυλετική θεότητα, και αργότερα ο θεός προστάτης της πόλης της Ιερουσαλήμ. Ο Ιεχωβά. Προβλήθηκε για να είναι ο καθολικός θεός. Θρησκευτικές ιδέες με την άμεση όμως επιρροή από την κουλτούρα των  δυναστών Ασσυρίων  που επηρέασαν στο επαναπροσδιορισμό του Εβραϊκού Θεού.
Μια θρησκευτική μεταρρύθμιση τοπικιστικού χαρακτήρα, μέσα από την αδιαλλαξία του μονοθεϊσμού, με τους αυστηρούς θρησκευτικούς νόμους και σκληρές κυρώσεις και απαγορεύσεις, για προσφορές σε οποιοδήποτε άλλο μέρος σε σχέση με το ναό. Οι ιερείς της Ιερουσαλήμ έφτιαξαν το μονοπώλιο στην πίστη. Στα κείμενα της Παλαιάς Διαθήκης, είναι προφανές ότι οι Εβραίοι της Ιουδαίας προσπαθούν συνεχώς να αμαυρώσουν τους γείτονές τους στα βόρεια (Ισραήλ) για να υποστηρίξουν τις δικές παραδοχές ως οι μοναδικοί υπερασπιστές για τη μόνη αληθινή πίστη.
Κατά το έτος 587 π.Χ. με την Βαβυλωνιακή ηγεμονία του Ναβουχοδονόσορ Β’ , πολλές από τις εβραϊκές ελίτ απελάθηκαν στη Βαβυλώνα. Στην εβραϊκή αποικία στη βάση του τεράστιου πύργου της Βαβέλ, που υψώνεται 91 μέτρα ύψος, οι ρομαντικοί Εβραίοι ,αναπτύσσουν το περαιτέρω όνειρο της Γης της Επαγγελίας. Στο χωνευτήρι της Βαβυλώνας, οι θρησκευτικές τους αντιλήψεις είχαν επηρεαστεί από τις νέες ιδέες της Περσίας του ζωροαστρισμού με τον προφήτη Ζωροάστρη ή Ζαρατούστρα. Ο Ζωροαστρισμός είχε τεράστιο αντίκτυπο για τον Ιουδαϊσμό και αργότερα στο μύθο του Ιησού. Αυτή η θρησκεία επικεντρώθηκε στη μάχη ανάμεσα στο καλό -κακό, ήταν ένας μονοθεϊσμός με έναν καθολικό θεό (=Αχούρα Μάζντα), και έναν προφήτη και σωτήρα (=Ζωροάστρη).
Η ιδέα της οριστικής αποφάσεως με τη σωτηρία ή την αιώνια καταδίκη εκδόθηκε από τους Εβραίους και φυσικά αργότερα έγινε ένα κεντρικό μέρος της Χριστιανοσύνης. Μετά την ίδρυση του  μονοθεϊσμού στην νέα εβραϊκή θρησκεία, οι συγγραφείς προσπάθησαν να αλλάξουν – αλλοιώσουν όλα τα ίχνη από τον παλιό φυσιοκρατικό πολυθεϊσμό στα ιερά τους κείμενα. Αυτό όμως  εν μέσω των αντιφάσεων τους ….φαίνεται πως δεν το πέτυχαν εντελώς.


Συμπέρασμα: Ύστερα από τα πρόσφατα αποτελέσματα των ερευνών, αναλύσεων και συζητήσεων σχετικά με την προέλευση και τη αναχρονολόγηση της ( ΠΔ) Πεντατεύχου (=Τορά) το θέμα έχει κλείσει. Το υπόβαθρο και η ιστορία της εβραϊκής και σε προέκταση της χριστιανικής θρησκείας, είναι μια συλλογή από κείμενα γεμάτα από ευσεβείς πόθους, μύθους, πολιτική προπαγάνδα και ευσεβή ψέματα, γραμμένα μεταγενέστερα στους πολύ τελευταίους αιώνες π.Χ.