Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Κόπωση, πονοκέφαλος, ξηροστομία, ζάλη μπορεί να οφείλονται στην αφυδάτωση. Διάγνωση και τρόποι αντιμετώπισης


Το σώμα χάνει καθημερινά υγρά, όχι μόνο με τη διούρηση, αλλά με τον ιδρώτα, την ομιλία, ακόμη και με την αναπνοή.

Την ίδια στιγμή, με τα υγρά αποβάλλονται και μικρές ποσότητες συστατικών, κυρίως αλάτων και βιταμινών, τα οποία είναι απαραίτητα να βρίσκονται πάντα και μάλιστα σε σωστό ισοζύγιο στον οργανισμό.

Όταν το σώμα χάνει υπερβολικές ποσότητες υγρών και παρασύρει και τα απαραίτητα συστατικά, τα κύτταρά μένουν χωρίς τροφή και νερό. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας ονομάζεται αφυδάτωση και μπορεί να γίνει επικίνδυνη.

Η αφυδάτωση είναι η βασική δυσλειτουργία του οργανισμού που προκαλείται από τις υψηλές θερμοκρασίες και η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε άλλου είδους επιπλοκές.

Όπως προκύπτει από ειδικές μελέτες, η ελάχιστη επίδραση στην υγεία παρατηρείται στους 23 βαθμούς Κελσίου. Από αυτή τη θερμοκρασία και πάνω, μπορεί κανείς να μιλά για επιπτώσεις της ζέστης στον ανθρώπινο οργανισμό.


Αφυδάτωση στην παραλία
Το πιο συχνό, που μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς δίπλα από την θάλασσα είναι η αφυδάτωση. Λίγο οι καφέδες, λίγο οι χυμοί ή ακόμα και το υγρό στοιχείο που υπάρχει σε απόσταση αναπνοής αποπροσανατολίζουν τον κόσμο και δεν σκέφτεται κανείς πόσο εύκολο είναι να αφυδατωθεί αλλά και τι κινδύνους αυτό περιλαμβάνει.
Συνήθεις αιτίες αφυδάτωσης:
  • Η υπερβολικά έντονη άσκηση,
  • η έντονη εφίδρωση,
  • ο εμετός και
  • η διάρροια
αποτελούν συνήθεις αιτίες αφυδάτωσης, η οποία μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη, κυρίως για τα μωρά και τους ηλικιωμένους. 


Ποια είναι τα πρώτα σημάδια της αφυδάτωσης;
  • Ήπια έως έντονη δίψα 

  • Κόπωση 

  • Πονοκέφαλος 

  • Ξερό στόμα 

  • Περιορισμένη ή ανύπαρκτη διούρηση 

  • Μυϊκή αδυναμία 

  • Ζάλη 

  • Ίλιγγος
Όταν ξαφνικά διπλασιαστεί η ποσότητα νερού που αποβάλει κάποιος σε μία ημέρα:

Το στόμα είναι ξηρό κι η γλώσσα πρησμένη.

Υπάρχουν ζαλάδες, ενώ η κατανάλωση τροφών είναι φυσιολογική και δεν υπάρχουν άλλοι παράγοντες για να τις προκαλέσουν.

Οι χτύποι της καρδιάς γίνονται πιο δυνατοί και κάποιες φορές δίνουν την αίσθηση φτερουγίσματος.

Υπάρχει πρόβλημα στον ειρμό σκέψης, που αρκετές φορές προκαλεί σύγχυση.

Παρατηρείται νωθρότητα, που δίνει σε κάποιον την αίσθηση πως θα λιποθυμήσει.

Δεν γίνεται επαρκής κι εύκολη εφίδρωση, έστω και αν βρισκόμαστε σε θερμοκρασία άνω των 24 βαθμών Κελσίου.

Tο χρώμα των ούρων είναι βαθύ κίτρινο ή κεχριμπαρένιο.

Εμφανίζεται ασυνήθιστη σωματική κόπωση.

Υπάρχει αίσθημα καύσου ή δυνατής ζέστης σε όλο το σώμα.

Ακόμη μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να δοθεί αν ο πάσχων εμφανίσει:

Κράμπες: Ο πάσχων μπορεί να αναπτύξει επώδυνες κράμπες στην κοιλιά, στα πόδια και στα χέρια. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει άμεσα να διατείνετε το συγκεκριμένο μυ και φυσικά να καταναλώσετε τουλάχιστον 2 ποτήρια νερού. Ακόμη, ενεργειακά ποτά ή μία μπανάνα, μπορούν να προφυλάξουν από αυτή την κατάσταση, αφού εξισορροπούν τους ηλεκτρολύτες.

Εξάντληση: Εκδηλώνεται με έντονη εφίδρωση, πονοκέφαλο, ζάλη, απώλεια όρεξης, ναυτία, έμετο, «κρυάδες» παρά τη ζέστη, αδυναμία, υπερβολική δίψα, κράμπες, προβλήματα όρασης, «φούντωμα» και τρεμούλιασμα. Όπως και με τις κράμπες, θα πρέπει να γίνει άμεση μεταφορά σε δροσερό μέρος και κατανάλωση υγρών. Εάν υπάρχει δυσκολία στην αναπνοή, εμετός ή διάρροια ο ασθενής θα πρέπει να οδηγηθεί άμεσα στον γιατρό.

Λιποθυμία: Εκδηλώνεται με αδυναμία στήριξης του σώματος, έντονο αίσθημα κόπωσης ή έντονες ζαλάδες έπειτα από έκθεση στον ήλιο. Τοποθετήστε αυτόν που λιποθύμησε ανάσκελα και σηκώστε τα πόδια του ψηλά. Μόλις συνέλθει και βρει τις αισθήσεις του, δώστε του δροσερά υγρά: νερό ή καλύτερα φρεσκοστυμμένο χυμό.

Θερμοπληξία: Είναι η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος πάνω από τους 39,5 βαθμούς Κελσίου που συνοδεύεται από ναυτία, εμετό, αποπροσανατολισμό, ζεστό και ξηρό δέρμα, δυσκολία αναπνοής, μειωμένη διούρηση και αίμα στα ούρα ή και στα κόπρανα. Σ’ αυτή την περίπτωση, τοποθετήστε παγάκια στον αυχένα, τις μασχάλες και τους προσαγωγούς του πάσχοντος. Ακολούθως, πρέπει να γίνει πλύσιμο με άφθονο δροσερό νερό. Αν συμβεί σε παιδί, θα πρέπει να μεταφερθεί άμεσα σε νοσοκομείο, όπου θα του χορηγηθούν ενδοφλέβια υγρά με άλατα.

Σίγουρος τρόπος διάγνωσης

Δυστυχώς, η δίψα δεν είναι πάντα ένας αξιόπιστος μετρητής της ανάγκης του σώματος για νερό, ειδικά σε παιδιά και ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Μπορείτε να καταλάβετε εάν παίρνετε ικανοποιητική ποσότητα υγρών από το χρώμα των ούρων.

Αν το χρώμα είναι ανοιχτόχρωμα, τότε μάλλον η ποσότητα υγρών που λαμβάνετε είναι καλή. Αν το χρώμα είναι έντονο κίτρινο τότε χρειάζεστε περισσότερα υγρά ή νερό.


Αντιμετώπιση της αφυδάτωσης
Υπολογίζεται ότι ο μέσος ενήλικας χάνει περίπου 2 – 2.5 λίτρα νερό την ημέρα. Οι συνολικές απώλειες εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες. Οι άνδρες χάνουν περίπου 300 με 350mL / ώρα, ενώ οι γυναίκεςι 250 με 300mL / ώρα. Για να μην πάθουμε αφυδάτωση πρέπει να καταναλώνουμε επαρκείς ποσότητες υγρών μέσω των γευμάτων και των ροφημάτων, κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τι να προσέχουμε τις μέρες του καύσωνα
  • Αποφεύγουμε άσκοπες μετακινήσεις και πολύωρα ταξίδια με οχήματα
  • Δεν κάνουμε βαριές σωματικές εργασίες ή άσκηση κάτω από τον ήλιο.
  • Φοράμε ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα, καπέλο με φαρδύ γείσο και γυαλιά ηλίου.
  • Τρώμε σε μικρά και ελαφρά γεύματα, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, και φτωχά σε λίπη
  • Πίνουμε πολλά υγρά, δροσερά αλλά όχι πολύ παγωμένα
  • Αποφεύγουμε τις απότομες εναλλαγές θερμοκρασιών (π.χ. βουτιά στη θάλασσα ύστερα από ηλιοθεραπεία, απότομη έξοδος από κλιματιζόμενο χώρο)
  • Ντύνουμε τα βρέφη με ελαφρά ρούχα αφήνοντας τα χέρια και τα πόδια τους ελεύθερα. Μέχρι 6 μηνών δεν πρέπει να εκτίθενται καθόλου στον ήλιο. Τα μεγαλύτερα παιδιά πρέπει να μένουν στον ήλιο για μισή ώρα το πολύ και απαραίτητα με καπέλο.
Τι συμβαίνει στην υπερβολική κατανάλωση;

Ασυνήθιστο μεν, αλλά μπορεί να συμβεί. Αν πίνετε πάρα πολύ νερό, τότε μπορεί να πάθετε υπονατραιμία που έχει σαν αποτέλεσμα την ανισορροπία των ηλεκτρολυτών, κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο, την καρδιά και το μυϊκό σύστημα. Ωστόσο είναι εξαιρετικά σπάνια.

Οι πιο συχνές αιτίες θανάτου στον κόσμο


«Δεν είναι που με τρομάζει ο θάνατος. Απλώς, δεν θα ήθελα να είμαι παρών όταν θα συμβεί» έχει πει ο μοναδικός Γούντι Άλεν αναφερόμενος στο θάνατο.

Επειδή όμως όπως λέει και μία λατινική ρήση «Mors certa, hora incerta», δηλαδή ο θάνατος είναι σίγουρος, η ώρα του δεν είναι σίγουρη, καλό θα ήταν να γνωρίζουμε τις 23 πιο συνηθισμένες αιτίες θανάτου, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του medhelp.org.

Ν. 23: Υποθερμία

Με πιθανότητες 1 στις 7.399, η υποθερμία βρίσκεται στο νούμερο 23 των πιο συνηθισμένων αιτιών θανάτου. Χαρακτηριστικό της περίπτωσης μάλιστα είναι, ότι στη Φλόριντα, μία από τις θερμότερες πολιτείες των ΗΠΑ, υπάρχουν εκατοντάδες περιπτώσεις υποθερμίας κάθε χρόνο, επειδή οι κάτοικοι δεν είναι τόσο καλά προετοιμασμένοι για το κρύο.

Ν. 22: Θερμοπληξία

Μία θέση πιο κάτω, στο νούμερο 22 βρίσκεται ο... αντίποδας της υποθερμίας, η υπερθερμία. Προφανώς το ζεστό και το κρύο είναι σχεδόν εξίσου επικίνδυνες αιτίες θανάτου. Οι πιθανότητες είναι 1 στις 6.174.

Λίγοι άνθρωποι πεθαίνουν από την άμεση έκθεση στον ήλιο, αλλά μάλλον από θερμοπληξία, η οποία συμβαίνει όταν η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει πάνω από τους 40,5 βαθμούς Κελσίου. Μάλιστα τόσο στην περίπτωση της υποθερμίας όσο και της θερμοπληξίας, οι στατιστικές μιλούν για φυσική θερμοκρασία και όχι για τεχνητή (π.χ σάουνα, καταψύκτες).

Ν.21: Πτώση από κτίριο

Οι πιθανότητες να πεθάνει κάποιος πέφτοντας από κτίριο είναι 1 στις 6.115. Και μπορεί για τους περισσότερους ανθρώπους που κάνουν ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο, να θεωρείται ότι οι πιθανότητες αυξάνονται, αλλά στατιστικά είναι πολύ πιο πιθανό να πεθάνουν από μια πτώση από ένα κτίριο παρά από ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο.

Σύμφωνα μάλιστα με την Εταιρεία Αλεξιπτωτιστών των ΗΠΑ, το 2010 πραγματοποιήθηκαν περίπου 3 εκατομμύρια άλματα, αλλά υπήρχαν μόνο 21 θάνατοι. Αυτό μαθηματικά μεταφράζεται σε 0.007 θάνατοι ανά χίλια άλματα.

Ν. 20: Ανταλλαγή πυροβολισμών

Ένας στους 5.981 ανθρώπους έχει πιθανότητες να πεθάνει από ανταλλαγή πυροβολισμών στατιστικά, εκτός βέβαια και αν κατοικεί σε εμπόλεμη ζώνη, οπότε οι πιθανότητες αυξάνονται. Ωστόσο, οι Αμερικανοί στατιστικά έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από πυροβολισμό, συγκριτικά με άτομα άλλων χωρών. Μάλιστα, τα στοιχεία αναφέρουν ότι συνολικά οι Αμερικανοί έχουν οκταπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από ανταλλαγή πυροβολισμών από ότι οι Καναδοί, οι Άγγλοι και οι Γάλλοι.

Ν.19: Αεροπορικά ατυχήματα

Οι αποδόσεις είναι 1 προς 5.862, άρα εάν φοβάστε να πετάτε με αεροπλάνα, ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσετε.

Ν. 18: Επαφή με μηχανήματα

Οι πιθανότητες κάποιος να πεθάνει από την κακή χρήση ενός μηχανήματος είναι 1 στις 5.189, ενώ για όσους πάσχουν από …αραχνοφοβία για παράδειγμα, ίσως πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν 200 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από την επαφή με τα μηχανήματα παρά από την επαφή με δηλητηριώδεις αράχνες, όπου οι αποδόσεις είναι περίπου 1 στο εκατομμύριο.

Σύμφωνα με το Αμερικανική Στατιστική Υπηρεσία, οι πιθανότεροι «ένοχοι» για να προκαλέσουν θανάσιμο τραυματισμό είναι τα μηχανήματα που σχετίζονται με θέρμανση, ψύξη, καθαρισμό, κατασκευή και εξόρυξη.

Ν. 17: Πνιγμός από τρόφιμα

Τη στιγμή που μόνο 1 στα 25 εκατομμύρια ανθρώπων μπορεί να πεθάνει από κάποια τρομοκρατική επίθεση, 1 στα 4.404 άτομα θα πεθάνει από ασφυξία και πνιγμό από κάποιο τρόφιμο.

Ν. 16: Πτώση από… έπιπλα

Το κρεβάτι, η καρέκλα ή άλλα έπιπλα μπορεί να αποβούν κυριολεκτικά θανάσιμα για 1 στους 4.238 ανθρώπους. Οι πτώσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των ανθρώπων ηλικίας άνω των 65 ετών, ενώ αν αναλογιστείτε ότι ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα μπορεί να αποβεί μοιραίο για έναν στους 225.879 ανθρώπους, τότε αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα όταν …κοιμάστε.

Ν. 15: Ατύχημα με ποδήλατο

Οι περισσότεροι θάνατοι ποδηλατών συμβαίνουν στατιστικά σε αστικές περιοχές όπου υπάρχει έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση. Τα στατιστικά στοιχεία αναφέρουν ότι 1 στους 4.147 ποδηλάτες θα χάσει τη ζωή του, αν και οι πιθανότητες μειώνονται σημαντικά στις περιπτώσεις που λαμβάνετε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, όπως είναι να φοράτε το κράνος σας.

Ν. 14: Η έκθεση σε καπνό, φωτιά και φλόγες

Σε ένα φλεγόμενο κτίριο είναι πιο πιθανό να πεθάνει κάποιος από την εισπνοή καπνού παρά από τη θερμότητα. Οι άνθρωποι έχουν περίπου τρία λεπτά για να βγουν από ένα φλεγόμενο κτίριο, πριν πεθάνουν από τις αναθυμιάσεις. Μάλιστα οι πιθανότητες στατιστικά για μία μοιραία τέτοια περίπτωση είναι 1 στις 1.235.

Ν. 13: Πνιγμός

Στις ΗΠΑ, υπήρχαν 3.443 θανατηφόρα ατυχήματα από ακούσιους πνιγμούς το 2007. Οι άντρες μάλιστα, είχαν 3,7 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από πνιγμό από ότι οι γυναίκες και ο λόγος είναι ότι οι άντρες είναι πιο πιθανό να εμπλακούν σε απερίσκεπτη συμπεριφορά. Τα παιδιά κάτω των 14 ετών αντιπροσώπευαν το ένα πέμπτο από αυτούς τους θανάτους, ενώ στατιστικά οι αποδόσεις να πεθάνει κάποιος από ακούσιο πνιγμό είναι 1 στις 1.073.

Ν. 12: Ατύχημα με μοτοσικλέτα

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι 1 στους 802 μοτοσικλετιστές χάνονται άδοξα στους δρόμους. Στις περιπτώσεις μάλιστα, χωρών όπου τα οδικά δίκτυα είναι άθλια έως ανύπαρκτα, φυσικά οι πιθανότητες αυξάνονται.

Ν. 11: Ατύχημα πεζών

Στατιστικά, είστε σε καλύτερη θέση όταν οδηγείτε μια μοτοσικλέτα παρά όταν είστε πεζός/η. Οι θάνατοι πεζών αυξάνονται σημαντικά στις μεγάλες πόλεις με βαριά κυκλοφορία ενώ στατιστικά οι πιθανότητες είναι 1 στους 623 ανθρώπους.

Ν. 10: Επίθεση με πυροβόλο όπλο

Στην περίπτωση της Αμερικής, η επίθεση με πυροβόλο όπλο κατατάσσεται στο νούμερο 10 των πιο συχνών αιτιών θανάτου. Μάλιστα, σύμφωνα με το FBI στα στατιστικά στοιχεία της εγκληματικότητας, υπήρχαν 9.146 δολοφονίες με όπλα μόνο το 2009.

Χαρακτηριστικό, βέβαια της περίπτωσης των ΗΠΑ είναι ότι τα ποσοστά επιθέσεων με πυροβόλο όπλο είναι σημαντικά δυσανάλογα με αυτά άλλων χωρών, κατακτώντας την πρώτη θέση σε θανάτους μεταξύ των 25 οικονομικά ισχυρών κρατών. Σοκαριστικό είναι βέβαια και το στοιχείο που αναφέρει, ότι οι θάνατοι παιδιών κάτω των 15 ετών, είναι 12 φορές περισσότεροι από τα ποσοστά και των 25 χωρών συνολικά.

Ν.9: Οπιοειδείς ναρκωτικές ουσίες και παραισθησιογόνα

Εμπειρογνώμονες από το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Duke, ανέφεραν σε έκθεσή τους, ότι το 2007, υπήρχαν περισσότεροι ακούσιοι θάνατοι από συνταγογραφούμενα οπιοειδή αναλγητικά, συγκριτικά με τους θανάτους λόγω υπερβολικής δόσης ηρωίνης και κοκαΐνης μαζί.

Ακόμη και το αλκοόλ, όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες, δε συγκρίνεται με τους κινδύνους που ενέχουν τα συνταγογραφούμενα οπιοειδή. Οι πιθανότητες θανάτου από δηλητηρίαση από αλκοόλ είναι 1 στις 10.909 ενώ από συνταγογραφούμενες ουσίες 1 στις 289.

Ν.8: Αυτοκινητιστικό δυστύχημα

Με πιθανότητες 1 προς 272, οι... αυτοκινητόδρομοι βρίσκονται στο νούμερο 8 της λίστας με τις πιθανότερες αιτίες θανάτου, μιλώντας φυσικά για χώρες με ανεπτυγμένο οδικό δίκτυο. Μάλιστα, οι νέοι ηλικίας 15 έως 24 ετών ευθύνονται για το 30% σχεδόν των τροχαίων ατυχημάτων στις ΗΠΑ.

Ν. 7: Πτώσεις

Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει στατιστικά στοιχεία και από το νούμερο 16, την κατηγορία δηλαδή της πτώσης από κρεβάτι, καρέκλα κ.λ.π. και από το νούμερο 21, δηλαδή της πτώσης από κτίριο. Έτσι συνολικά και μαζί με οποιονδήποτε άλλο τύπο ακούσιας πτώσης, η περίπτωση αυτή βρίσκεται στο νούμερο 7 με πιθανότητες 1 προς 184.

Ν. 6: Τυχαία δηλητηρίαση λόγω υπερδοσολογίας και ναρκωτικά

Οι πιθανότητες να πεθάνει κάποιος τυχαία από δηλητηρίαση λόγω υπερδοσολογίας είναι 1 στις 139, ενώ το 97% από αυτούς τους θανάτους προκαλούνται από υπερβολική δόση ναρκωτικών.

Ν. 5: Εσκεμμένη βλάβη

Ένα άτομο πέθαινε από αυτοκτονία κάθε 15 λεπτά στις ΗΠΑ το 2007, το πιο πρόσφατο έτος για το οποίο υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία. Το 90% των ανθρώπων που πεθαίνουν από αυτοκτονία έχει μια ψυχιατρική διαταραχή κατά τον χρόνο του θανάτου τους, ενώ εκτιμάται ότι κάθε αυτόχειρας κάνει περίπου 8 έως 25 απόπειρες αυτοκτονίας.

Στατιστικά, κάθε τέσσερις υποθέσεις αυτοκτονίας αντρών αντιστοιχεί μία γυναικών, αλλά οι γυναίκες έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να επιχειρήσουν αυτοκτονία από όσες οι άνδρες. Οι πιθανότητες μάλιστα για τους αυτόχειρες είναι 1 προς 115.

Ν.4: Χερσαία ατυχήματα με όχημα

Ένας στους 85 ανθρώπους πιθανολογείται ότι χάνεται λόγω κάποιου ατυχήματος με όχημα χερσαίου τύπου. Η κατηγορία αυτή είναι συνδυαστική καθώς περιλαμβάνει τα ατυχήματα με μοτοσικλέτες, αυτοκίνητα αλλά και με αγροτικά μηχανήματα όπως π.χ τρακτέρ κ.λ.π. Σκεφτείτε πόσο ψηλά βρίσκονται σε σχέση παράδειγμα με το θάνατο από σεισμό, που οι πιθανότητες είναι 1 στις 153.597.

Ν.3: Εγκεφαλικό επεισόδιο

Στις 3 πρώτες θέσεις της «μοιραίας» λίστας βρίσκονται δυστυχώς οι πιο κοινές (και αναμενόμενες) ιατρικές παθήσεις. Με πιθανότητες 1 προς 28, τα εγκεφαλικά επεισόδια μαστίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο. Οι παράγοντες κινδύνου για το εγκεφαλικό περιλαμβάνουν την υψηλή χοληστερόλη, την υψηλή αρτηριακή πίεση ειδικά για άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω, το υπερβολικό βάρος, τη σωματική αδράνεια, την ευκαιριακή άμετρη κατανάλωση οινοπνεύματος, τη χρήση ναρκωτικών και το κάπνισμα.

Ν.2: Καρκίνος

Μια στις 7 περιπτώσεις ατόμων που πάσχουν από καρκίνο θεωρείται στατιστικά θανατηφόρα και αυτό ενδεχομένως, επειδή υπάρχουν διάφορες μορφές της ασθένειας, που αυξάνουν τις πιθανότητες. Η πιο θανατηφόρα μορφή ωστόσο θεωρείται ο καρκίνος στους πνεύμονες, ενώ ο καρκίνος στον προστάτη και το στήθος κατατάσσονται στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.

Ν.1: Καρδιακό επεισόδιο

Με ελάχιστη διαφορά, 1 προς 6, το καρδιακό επεισόδιο είναι πιο…θανατηφόρο στατιστικά από τον καρκίνο και βρίσκεται στην κορυφή των πιο συχνών αιτιών θανάτου.

Ωστόσο, τα καλά νέα, είναι ότι τα ποσοστά θνησιμότητας από ασθένειες της καρδιάς μειώνονται σημαντικά κάθε χρόνο, κυρίως λόγω της εξέλιξης της ιατρικής επιστήμης. Δυσανάλογα, ωστόσο παραμένοντας στην κορυφή της λίστας, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αυτό οφείλεται στον τρόπο ζωής του σύγχρονου ανθρώπου, με ειδική προσοχή στην έλλειψη άσκησης, στην κακή διατροφή και το άγχος.

Κρυπτεία: Η πρώτη μυστική υπηρεσία της αρχαίας Ελλάδας


Η Κρυπτεία είναι ένας από τους αρχαιότερους θεσμούς που μας έρχεται από την Αρχαία Λακεδαιμονία και είναι σύμφυτη με το στρατιωτικό πνεύμα της πόλης και τις μεγάλες απαιτήσεις εσωτερικής ασφαλείας που υπήρχαν.

Ήταν η Μυστική Υπηρεσία της εποχής, επιφορτισμένη με τη Φύλαξη της Λακεδαίμονος από εσωτερικούς στην αρχή εχθρούς, όπως οι είλωτες, και αργότερα και από εξωτερικούς εχθρούς.

Ήταν η ίδια Ομάδα που μετά από χρόνια παρακολούθησης, εκτέλεσε παραδειγματικά τον Εφιάλτη, ή Επιάλτη, τον Γεφυραίο χωλό (κουτσό στην πιο ... Μυστική Παράδοση) που πρόδωσε στους Πέρσες το μονοπάτι των Θερμοπυλών, με αποτέλεσμα τη σφαγή των 301 Σπαρτιατών και 700 Θεσπιέων.

Το 480 π.Χ. ένας Γεφυραίος, ο γνωστός Επιάλτης, πρόδωσε την Ελλάδα στον ξένο κατακτητή, με αποτέλεσμα να θυσιασθεί η αφρόκρεμα της Ελληνικής νεολαίας. Ο προδότης πληρώθηκε πλουσιοπάροχα από τους Πέρσες, οι οποίοι και του έδωσαν καταφύγιο.

Το 469 π.Χ. μας αναφέρει ο Ηρόδοτος ότι ο Επιάλτης γύρισε στην πατρίδα του όπου και δολοφονήθηκε από κάποιον Αθηνάδη. Ο Ηρόδοτος υποσχέθηκε ότι αργότερα στην ιστορία του θα αποκάλυπτε τα περιστατικά γύρω από αυτή την παραδειγματική τιμωρία. Ποτέ δεν το έκανε... η Κρυπτεία τον προειδοποίησε...

Για 11 ολόκληρα χρόνια η Κρυπτεία διατηρούσε Κλιμάκιο στο Καλλίδρομο, ο Αθηνάδης είχε στήσει μια νέα ζωή εκεί, αλλά περίμενε... η Νέμεσις θα έπρεπε να αποδοθεί. Όπως και έγινε, και η Λακεδαίμονα, πόλη του Λύκου, τον τίμησε ιδιαίτερα για την επιβολή του Νόμου στον προδότη. Η Κρυπτεία είχε μάτια σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο.

Κάτι που δεν είναι και τόσο γνωστό στους διάφορους "ερευνητικούς" κύκλους, είναι ότι ο θεσμός της Κρυπτείας ενέπνευσε τον Hasan i Sabbah, γνωστότερου και ως "Γέρος του Βουνού", να ιδρύσει το γνωστό Τάγμα των Hashshashins, ή Ασσασίνων.

Στην Ιαπωνία η κάστα των Ninja έπαιρνε την ίδια εκπαίδευση με τους Λακεδαιμόνιους...

Και η λέξη κομπιούτερ φυσικά είναι Ελληνική

Όταν πλημμύριζε ο Νείλος στην Αρχαία Αίγυπτο, οι αγρότες που είχαν χωράφια δίπλα στο ποτάμι έχαναν τα όρια τους.

Όταν βρέθηκε εκεί ο Θαλής ο Μιλήσιος να μετρήσει την μεγάλη πυραμίδα από την σκιά της, του ανέθεσαν να βρει έναν τρόπο έτσι ώστε μετά την άμπωτη να μπορούν να ξαναβρούν οι Αιγύπτιοι αγρότες τα όρια των χωραφιών τους....

Ο Θαλής έβαλε πασσάλους ανά τακτά διαστήματα στην άκρη του ποταμού κατά μήκος της ακτής. Από κάθε πάσσαλο έδεσε μακριά σχοινιά προς τα έξω, προς τα χωράφια, δηλαδή κάθετα σε διεύθυνση προς τον ποταμό.

Τα σχοινιά κατά μήκος τους, ανάλογα με τις αποστάσεις έφεραν κόμβους!!! Με την βοήθεια των κόμβων μέτρησε ακριβώς τα σύνορα του κάθε αγρού αφού είχε σταθερή απόσταση από τον ποταμό. Η μέθοδος αυτή, του να υπολογίζεις δηλαδή με ακρίβεια, ονομάστηκε κομβέω. (υπολογίζω, μετρώ ακριβώς με την βοήθεια κόμβων.)

Αργότερα το πήραν οι Λατίνοι όπου όσοι ήξεραν να εκτελούν μαθηματικές ή αριθμητικές πράξεις, το φώναζαν δυνατά (εξ ού κομπασμός), και ο υπολογισμός σε αυτούς έγινε combaso, ή compasso (υπάρχει και το όργανο για υπολογισμό της πορείας του πλοίου compass = πυξίδα, κλπ). Έκτοτε το μετρώ ή υπολογίζω με ακρίβεια compaso => computer.

Αγγλικά άραγε πως λέγεται το computer; Γιατί Ελληνικά ξέρουμε.

Μια ενδιαφέρουσα παραβολή

Vs 
 
Μια ενδιαφέρουσα πτυχή της διαφόράς του τρόπου σκέψης μεταξύ ανατολής και δύσης δίνει μια πέρσικη παραβολή του 1273. Η παρακάτω παραβολή βρίσκεται στο Κολοσσιαίο έργο μεταφυσικού περιεχομένου, το «Μαθναβί» γραμμένο από τον Πέρση ποιητή και δάσκαλο Θεολογίας Τζελαλεντίν Ρουμί το 1273. Στην Ιστορία αυτή απεικονίζεται η διαφορά.... μεταξύ θεολογικής και μυστικιστικής σκέψεως ανάμεσα στους δυο κορυφαίους πολιτισμούς των Ελλήνων και των Κινέζων.

Αν θες μια παραβολή της κρυμμένης γνώσης, πες την ιστορία των Ελλήνων και των Κινέζων.

-Είμαστε οι καλύτεροι καλλιτέχνες, είπαν οι Κινέζοι.

-Κι όμως εμείς υπερέχουμε! Είπαν οι Έλληνες.

Θα διαγωνιστείτε, είπε ο Σουλτάνος, και τότε θα δούμε ποιος έχει δίκιο στον ισχυρισμό του.

Παραχωρήσατε μας ένα ορισμένο δωμάτιο και ένα άλλο στους Έλληνες είπαν οι Κινέζοι.

Τα δωμάτια ήταν απέναντι πόρτα με πόρτα. Οι κινέζοι ζήτησαν από το βασιλιά εκατό χρώματα. Έτσι ο πλούσιος μονάρχης άνοιξε το θησαυροφυλάκιο του και κάθε μέρα οι Κινέζοι έπαιρναν από την επιχορήγηση του τα χρώματα τους.

Για τη δική μας δουλειά χρώματα και αποχρώσεις δεν είναι κατάλληλα, είπαν οι Έλληνες. Αυτό που θέλουμε είναι να απαλλαγούμε από τη σκουριά. Και βάλθηκαν να γυαλίσουν το δωμάτιο.Υπάρχει ένας δρόμος από το πολύχρωμο στο άχρωμο. Το χρώμα είναι σαν τα σύννεφα, το φεγγάρι είναι άχρωμο. Οποιαδήποτε ακτινοβολία και λαμπρότητα βλέπουμε στα σύννεφα, ας είμαστε σίγουροι ότι προέρχονται από τα άστρα το φεγγάρι και τον Ήλιο.

Μόλις τέλειωσαν οι Κινέζοι τη δουλειά τους άρχισαν να χτυπούν τύμπανα από την χαρά τους. Ο Βασιλιάς ήρθε μέσα και είδε τις εικόνες τους και από τη στιγμή που αντίκρισε αυτό το θέαμα έχασε το μυαλό του.

Μετά προχώρησε προς το δωμάτιο των Ελλήνων, που μόλις τον είδαν τράβηξαν την κουρτίνα που χώριζε τα δυο δωμάτια, έτσι ώστε τα καταπληκτικά έργα των Κινέζων αντικατοπτρίστηκαν πάνω στους τοίχους , που τους είχαν βγάλει τη σκουριά και τους είχαν γυαλίσει. Όλα εκείνα που ο βασιλιάς είχε δει στο δωμάτιο των κινέζων φαίνονταν καλύτερα εδώ. Τόσο καλύτερα που τα μάτια του πετάχτηκαν έξω από τις κόγχες τους!

Οι Έλληνες πατέρα μου, είναι οι Σούφι χωρίς επαναλήψεις, βιβλία και διαβάσματα και όμως έχουν ελευθερώσει τα στήθη τους από την πλεονεξία, την απληστία, την φιλαργυρία και την κάκια. Η αγνότητα του καθρέφτη είναι χωρίς άλλο η καρδιά που δέχεται αμέτρητες εικόνες. Η αντανάκλαση κάθε εικόνας λάμπει για πάντα στην καρδιά και μόνον. Και κάθε νέα εικόνα που εισχωρεί στην καρδιά προβάλλεται, απαλλαγμένη από κάθε ατέλεια.

Αυτοί που έχουν καθαρίσει την καρδιά τους έχουν ξεφύγει από τα αρώματα και τα χρώματα. Κάθε λεπτό, κάθε στιγμή ατενίζουν την ομορφιά¨

Πηγή: Οι Διδάσκαλοι του Γκουρτζίεφ-Raphael Lefort, εκδόσεις:Πύρινος κόσμος