Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

8 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το στήθος


Είναι το σύμβολο μητρότητας και αναπόσπαστο μέρος της γυναικείας μας φύσης. Γι’ αυτό, ας το φροντίσουμε όπως το αξίζει.
Σύμβολο θηλυκότητας, πηγή απόλαυσης, αλλά πάνω απ' όλα πηγή ζωής! Το στήθος είναι το σημείο του σώματός μας που το νεογέννητο μωρό αναζήτησε ενστικτωδώς στα πρώτα λεπτά της ζωής του, αυτό που του χάρισε ξανά την αίσθηση της ασφάλειας μετά την έξοδό του από τη μήτρα, αυτό που το «έδεσε» για πάντα με εσάς, τη μαμά του, σε μια σχέση εξάρτησης και, κυρίως, προσφοράς αγάπης. Το στήθος μας αξίζει όλη την προσοχή και τη φροντίδα που μπορούμε να του προσφέρουμε.
 
1. Πώς επηρεάζουν η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός το στήθος;
Η εμπειρία της εγκυμοσύνης και του θηλασμού είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την υγεία του στήθους, αφού λειτουργεί σαν ασπίδα προστασίας ενάντια στην εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Έτσι, όσο περισσότερα παιδιά κάνει μια γυναίκα και όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θηλάσει συνολικά τα παιδιά της, τόσο μειώνονται και οι πιθανότητες να εμφανίσει κάποια στιγμή στη ζωή της καρκίνο στο στήθος. Από την άλλη, σε ό,τι αφορά το αισθητικό κομμάτι, είναι γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και του θηλασμού το στήθος μπορεί να χάσει τη σφριγηλότητά του και να αποκτήσει σημάδια χαλάρωσης ή να αρχίσει να «κρεμάει». Αυτό είναι συνήθως πιο έντονο στις γυναίκες που έχουν κάνει περισσότερα από ένα παιδιά, καθώς κάθε νέα εγκυμοσύνη δρα επιβαρυντικά στην εμφάνιση του μαστού.
 
2. Τι μπορώ να κάνω για να αποκαταστήσω την εικόνα του στήθους που έχει αρχίσει να δείχνει έντονα… πτωτική τάση μετά τον τοκετό;
Οι αισθητικές επεμβάσεις που διορθώνουν, ανασηκώνουν και βελτιώνουν το μέγεθος και το σχήμα του μαστού είναι πλέον ρουτίνα για την πλαστική χειρουργική. Πραγματοποιούνται μέσα σε λίγη ώρα, χωρίς μεγάλες τομές, πόνο και ενόχληση και μπορούν να δώσουν στο στήθος την εικόνα που είχε πριν από τις εγκυμοσύνες - ή αυτήν που πάντα είχατε στο μυαλό σας για το ιδανικό μπούστο. Για την ανόρθωση του στήθους, πραγματοποιείται μία τομή γύρω από τη θηλή κι άλλη μία κάθετα, κάτω από τη θηλή, και από εκεί ανασηκώνεται ο μαστός για να βελτιωθεί το σχήμα του. Στις περιπτώσεις που αυτή η διαδικασία δεν αρκεί, είτε επειδή το στήθος ήταν ανέκαθεν μικρό είτε επειδή εξαιτίας των κυήσεων έχει χάσει τον όγκο του, τότε μπορεί να συνδυαστεί με την τοποθέτηση ενός ενθέματος. Πρόκειται για μικρά «σακουλάκια» - προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, που αποτελούνται από εξωτερικό κάλυμμα σκληρής σιλικόνης και περιέχουν σιλικόνη σε υγρή μορφή ή φυσιολογικό ορό. Τοποθετούνται πίσω από το μαζικό αδένα και αυξάνουν τον όγκο του μαστού. Μερικές ημέρες (4-5) μετά την επέμβαση, μπορείτε να επανέλθετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες, ακολουθώντας κάποιες οδηγίες που θα σας δώσει ο γιατρός (π.χ. να φοράτε ένα ειδικό αθλητικό σουτιέν, να αποφεύγετε να σηκώνετε βάρη, να χρησιμοποιείτε επουλωτικές κρέμες κλπ.).
 
3. Πόσο καιρό μετά τον τοκετό μπορώ να κάνω αισθητική επέμβαση στο στήθος;
Για να γίνει οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση -όχι μόνο στο στήθος, αλλά σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος-, οι ειδικοί συνιστούν ότι θα πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον τρεις μήνες μετά τον τοκετό. Ειδικότερα για τις επεμβάσεις στο στήθος, συνιστάται να γίνονται τρεις έως έξι μήνες από τη διακοπή του θηλασμού, ώστε να έχει σταματήσει εντελώς η παραγωγή γάλακτος και ο οργανισμός να έχει αναρρώσει πλήρως από την ταλαιπωρία της εγκυμοσύνης και του τοκετού.
 
4. Τα ενθέματα αυτά που τοποθετούνται στο στήθος υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσουν πρόβλημα σε επόμενη εγκυμοσύνη ή θηλασμό;
Κανονικά, δεν θα πρέπει να δημιουργήσουν πρόβλημα. Τα ενθέματα αυτά τοποθετούνται κάτω από τους μυς τους στήθους και δεν επηρεάσουν τον ιστό, επιτρέποντας τη φυσιολογική λειτουργία του και την παραγωγή γάλακτος, χωρίς να δημιουργούν προβλήματα. Ωστόσο, είναι προτιμότερο να αρχίσετε να σκέφτεστε το ενδεχόμενο της χειρουργικής διόρθωσης της εικόνας του μαστού μόνο αφότου έχετε αποκτήσει όσα παιδιά θα θέλατε. Ο λόγος είναι ότι μία επόμενη εγκυμοσύνη μπορεί να ακυρώσει τα αποτελέσματα της αισθητικής επέμβασης και να χρειαστεί να την επαναλάβετε εάν θέλετε και πάλι το στήθος σας να… σταθεί στο ύψος του.
 
5. Μπορεί η παρουσία των ενθεμάτων να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού;
Πριν από δεκαπέντε-είκοσι χρόνια, υπήρχε η ανησυχία ότι οι αυξητικές τεχνικές στήθους με τη χρήση ενθεμάτων σιλικόνης αύξαναν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, δεν έχουν προκύψει επιστημονικές έρευνες που να αποδεικνύουν αυτό τον κίνδυνο. Υπάρχουν, πράγματι, περιπτώσεις που προκύπτουν ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από μια τέτοια επέμβαση, όπως π.χ. να υπάρξει διαρροή του υλικού και το ένθεμα να μικρύνει ή να προκληθεί μόλυνση ή να δημιουργηθεί μια κάψα γύρω του που κάνει το στήθος σκληρό στην αφή, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να προκύψει καρκίνος του μαστού.
 
6. Τι μπορώ να κάνω για να εξασφαλίσω όμορφη εμφάνιση στο στήθος την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού;
Δυστυχώς, τίποτα το ιδιαίτερο. Κατά τη διάρκεια της κύησης και της γαλακτοφορίας, το στήθος διογκώνεται, γίνεται ευαίσθητο και συχνά «πέφτει». Από την άλλη, μιλάμε για μια περίοδο στη ζωή της γυναίκας που η αναζήτηση της ομορφιάς περνάει σε δεύτερο ρόλο, μπροστά στην ανάγκη να αποκτήσει και να μεγαλώσει ένα υγιές μωρό. Είναι η εποχή που το στήθος επιτελεί αυτή ακριβώς τη λειτουργία για την οποία είναι σχεδιασμένο (να χαρίζει ζωή, παρέχοντας τροφή στο μωρό σας), και αυτό είναι από μόνο του κάτι τόσο όμορφο που επιβάλλεται μια γυναίκα να απολαύσει. Αφεθείτε, λοιπόν, στους κανόνες που ορίζει η φύση και αφήστε την αγωνία για την εμφάνισή σας για αργότερα. Στο μεταξύ, όσο θηλάζετε, φροντίστε την υγιεινή του μαστού, καθαρίζοντας με καθαρό βαμβάκι και νερό τις θηλές σας πριν και μετά από κάθε θηλασμό. Είναι πολύ σημαντικό, όχι μόνο για εσάς αλλά και για το μωρό σας.
 
7. Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού;
Οι δύο πιο σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού είναι η ηλικία και το φύλο. Δυστυχώς, πρόκειται για παράγοντες για τους οποίους δεν μπορούμε να κάνουμε απολύτως τίποτα. Εφόσον γεννηθήκαμε γυναίκες, όσο μεγαλώνουμε θα αυξάνεται η πιθανότητα να νοσήσουμε από τη συγκεκριμένη ασθένεια. Ωστόσο, η εμφάνιση του καρκίνου του μαστού επηρεάζεται σημαντικά και από άλλους δύο παράγοντες τους οποίους μπορούμε να ελέγξουμε: την παχυσαρκία και την κατανάλωση αλκοόλ. Μάλιστα, αυτοί οι παράγοντες είναι που ενοχοποιούνται για την όλο και συχνότερη εμφάνιση κρουσμάτων σε νεαρές κοπέλες. Οι πιθανότητες μειώνονται για τις γυναίκες που έχουν αποκτήσει το πρώτο τους παιδί σε όσο το δυνατον μικρότερη ηλικία, για όσες έχουν κάνει περισσότερα παιδιά και για όσες έχουν θηλάσει. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που έχουν θηλάσει συνολικά για περισσότερους από δεκαπέντε μήνες, έχουν σημαντικά μικρότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο του μαστού. Στις χώρες της Αφρικής και της Ασίας, ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου μέχρι την ηλικία των 70 ετών είναι μόλις 1%. Το ίδιο ποσοστό για τις δυτικές χώρες υπερβαίνει το 6%. Υπολογίζεται ότι μεγάλο μέρος της διαφοράς αυτής οφείλεται στο γεγονός ότι στις χώρες της Αφρικής και της Ασίας οι γυναίκες εξακολουθούν να κάνουν πολλά παιδιά, ξεκινώντας από νεαρή ηλικία, και θηλάζουν για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
8. Σε ποια ηλικία πρέπει να αρχίζουμε να ασχολούμαστε με την πρόληψη του καρκίνου του μαστού;
Ο καρκίνος του μαστού είναι πιο συνηθισμένος στις μεγάλες ηλικίες. Ωστόσο, κάθε χρόνο παρουσιάζονται κάποια περιστατικά που αφορούν γυναίκες οι οποίες διανύουν τη δεκαετία των 20 ή των 30 ετών. Ήδη από την ηλικία των 25-30 ετών, κάθε γυναίκα θα πρέπει να ενημερώνεται και να ευαισθητοποιείται σε ό,τι αφορά την υγεία του στήθους της. Μία φορά το μήνα οφείλει να στέκεται γυμνή μπροστά σε έναν καθρέφτη και, έχοντας τα χέρια αρχικά στα πλευρά και στη συνέχεια σε ανάταση και έκταση, να ελέγχει για την εμφάνιση τυχόν αλλαγών στο συνολικό σχήμα ή σε οποιοδήποτε σημείο του μαστού και της θηλής. Από την ηλικία των 40 ετών και μετά, θα πρέπει να γίνεται τακτικός έλεγχος με μαστογραφία, εκτός εάν υπάρχει κληρονομικός παράγοντας, οπότε θα ξεκινήσει από τα 35. Μην ξεχνάτε ότι η έγκαιρη διάγνωση μέσω της μαστογραφίας παραμένει ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειωθεί η θνησιμότητα από τον καρκίνο του μαστού.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου