Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Η μουσική επηρεάζει την όρεξη;


Υπάρχει συσχετισμός μεταξύ της μουσικής και της ποσότητας της τροφής που καταναλώνουμε, της όρεξής μας και ακόμη της αίσθησης της γεύσης;
Όπως έχει αποδειχθεί επιστημονικά επίδραση της μουσικής στην εγκεφαλική λειτουργία αλλά και στην λειτουργία ολόκληρου του ανθρώπινου οργανισμού είναι πολύ μεγάλη. Το άκουσμα κατάλληλης μουσικής μπορεί να βελτιώσει την σωματική και ψυχική μας υγεία, να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε το άγχος, να μας μειώσει το αίσθημα του πόνου, να μας βοηθήσει να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας και να επιταχύνει την αποκατάσταση μετά από τραυματισμό ή χειρουργική επέμβαση. 
Υπάρχει όμως συσχετισμός μεταξύ της μουσικής και της ποσότητας της τροφής που καταναλώνουμε,  της όρεξής μας και ακόμη της αίσθησης της γεύσης;
Αν και η αντίδραση του κάθε ανθρώπου στην μουσική είναι διαφορετική, από σχετικές έρευνες φαίνεται ότι η μουσική μπορεί να έχει επίδραση όχι μόνο στην γεύση και στην όρεξή μας, αλλά και στην ποσότητα της τροφής που καταναλώνουμε. Πιο συγκεκριμένα από σχετική έρευνα φαίνεται ότι η αργή μουσική σε σχέση με την γρήγορη μας βοηθάει να μειώσουμε την ταχύτητα κατανάλωσης τροφής με αποτέλεσμα να χορτάσουμε έχοντας φάει λιγότερο. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην εν λόγω έρευνα οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν μέσο όρο τρεις μπουκιές το λεπτό ενώ άκουγαν αργή μουσική σε σύγκριση με πέντε όταν άκουγαν γρήγορη! Σε άλλη έρευνα εξετάστηκε η διατροφική συμπεριφορά ανθρώπων με συντροφιά κλασικής  μουσικής σε αντιπαράθεση με την απουσία μουσικής ενώ εκείνοι γευμάτιζαν σε εστιατόριο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κλασική μουσική βοήθησε τους συμμετέχοντες να απολαύσουν περισσότερο τα πιάτα τους απ’ ότι χωρίς καθόλου μουσική. Τέλος ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πικρές και οι ξινές γεύσεις σχετίστηκαν πιο έντονα με χαμηλότονους και υψηλότονους ήχους αντίστοιχα.
Πώς να χρησιμοποιήσουμε την μουσική την ώρα του γεύματος;
Μία πρόταση είναι, κανείς, μέσω του πειραματισμού να διαπιστώσει από μόνος του το κατά πόσο το κάθε είδος μουσικής επηρεάζει  την όρεξή του, την διάρκεια του γεύματος και την αίσθηση της γεύσης του. Ανεξάρτητα από το τι είδους μουσική συντροφιά επιλέξετε στο γεύμα σας, προτείνω να μένετε προσηλωμένοι στην τροφή σας και να αποφεύγετε τα πολλά και έντονα ερεθίσματα. Αυτό θα σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε έγκαιρα την έλευση του κορεσμού έτσι ώστε να αποφύγετε τυχόν ασυναίσθητη κατανάλωση τροφής. Τέλος, σε περίπτωση που έχετε τραπέζι, προτείνω ανεπιφύλακτα να επιλέξετε απαλή κλασική μουσική υπόκρουση ώστε να αποθεωθούν τα πιάτα σας και μαζί οι μαγειρικές σας ικανότητες!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου