Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Ανοιχτή επιστολή προς όλους τους γονείς

Νιώθοντας την ανάγκη να απευθύνω μία ανάλογη επιστολή, σαν εκείνη που απηύθυνε ο Dawkins στην κόρη του, θέλω να σας κάνω γνωστό αυτό που επιμελώς από το σύστημα σας αποκρύφτηκε. Δεν κομίζω γλαύκας στας Αθήνας ότι σας αποκαλύπτω κάτι που μόνοι σας δεν μπορούσατε να σκεφτείτε, αλλά το προφανές, που δυστυχώς από γενιά σε γενιά διαιωνίζεται σαν μολυσματικός ιός και στη συνέχεια σαν πανδημία μέχρι να επιτευχθεί η πνευματική μετάλλαξη. Ναι, μπορούμε να μιλάμε με ανοιχτά χαρτιά. Οι θρησκείες είναι επικίνδυνες γιατί εξαπλώνονται σαν πανδημίες από το γονιό στο παιδί μέσω των πολιτισμικών γονιδίων που μολύνουν μαζικά τα μυαλά. Τα μιμίδια, όπως το ονόμασε ο κορυφαίος εξελικτικός βιολόγος της εποχής μας Richard Dawkins είναι δεισιδαιμονίες και εμφάνταστες θρησκευτικές πληροφορίες που μεταφέρονται σαν «πολιτισμική γνώση» από το γονιό στο παιδί, όπως ακριβώς οι καινοτομίες που οδηγούν την εξέλιξη των γονιδίων. Όπως ακριβώς και η γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμα, οι τρόποι συμπεριφοράς και σκέψης είναι ικανότητες που μεταδίδονται πολιτισμικά από γενιά σε γενιά. Ο Σύνδεσμος λοιπόν γονέα-παιδιού είναι ο βασικότερος τρόπος μετάδοσης της θρησκείας. Όπως ακριβώς ο πατέρας μεταδίδει στο γιο την αγάπη του στην ποδοσφαιρική ομάδα ή τον φανατισμό του στο κόμμα. Δυστυχώς είναι κι αυτό ένα χαρακτηριστικό του ανθρώπινου πολιτισμού να μεταδίδουμε στα παιδιά μας ό,τι σκουπίδι βρίσκουμε από το παρελθόν, σαν πολιτισμική αξία, πριν αυτά ωριμάσουν ώστε να τις διαλέξουν μόνοι τους. Η πολιτισμική αυτή συνήθεια/ασθένεια δυστυχώς έχει μακροχρόνια επίδραση και πολύ δύσκολα ξεριζώνεται, γιατί γίνεται οδηγός, κτήμα, μέρος του εαυτού και της συνείδησής μας που έκτοτε θα μας κατευθύνει αόρατα και αυτόβουλα.

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί είστε χριστιανοί ενώ κάποιοι άλλοι μουσουλμάνοι;
Μήπως αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί κι αυτοί είναι πεπεισμένοι, ότι κατέχουν την «Αλήθεια» κι εσείς το λάθος;
Μήπως φιλοσοφήσατε ποτέ ότι, η Αλήθεια, σε αντίθεση με το ψέμα, δεν μοιράζεται ποτέ; Δεν νομίζετε ότι για το ίδιο πράγμα δεν μπορεί να υπάρχουν δυο αλήθειες ενώ αντίθετα τα ψέματα μπορεί να είναι χιλιάδες! Ποιος από τους χιλιάδες πιστούς, λοιπόν, κατέχει την «Αλήθεια»;
Δεδομένου ότι προσηλυτιστήκατε από το γονιό σας, μπορείτε να αντιληφθείτε ότι αυτά που πιστεύετε είναι αυτά που πιστεύουν και οι συμπατριώτες των γονιών σας... Ακριβώς επειδή έτυχε να γεννηθείτε στη Δύση γίνατε χριστιανοί, διαφορετικά θα ήσασταν μουσουλμάνοι και θα θεωρούσατε θεόπνευστο το Κοράνι και όχι την Καινή Διαθήκη.
Πόση διαφορά λέτε να υπάρχει ανάμεσα σε ένα Χριστιανό και ένα Μουσουλμάνο;
Εγώ που γεννήθηκα στον Έβρο ξέρω!
Ένα ποτάμι πλάτος χωρίζει τον έναν από τον άλλον.
Ούτε εκατό χρόνια δεν πέρασαν που η συνθήκη της Λωζάνης (1922) χώρισε τη Θράκη στα δυο, με όριο τον Έβρο ποταμό.
Έκτοτε, όσοι γεννήθηκαν από δω έγιναν χριστιανοί και όσοι από κει έγιναν μουσουλμάνοι!
Τόση διαφορά έχετε και η καρδιά σας ξέρει πόσο μίσος!
Και να φανταστεί κανείς, η συνθήκη της Λωζάνης ήταν εκείνη που αναθεώρησε την συνθήκη των Σεβρών, που μόλις τρία χρόνια πριν, έδινε ολόκληρη τη Θράκη (Ανατολική και Δυτική) στους Έλληνες! Σκεφτείτε το: αν απ’ τη Σμύρνη δεν ξεκινάγαμε με τόση σιγουριά… για την Κόκκινη Μηλιά (άλλη θρυλική τρέλα των πιστών) κανένας κάτοικος της Ευρωπαϊκής Τουρκίας δεν θα γεννιόταν μουσουλμάνος!




Όχι, δεν βγήκα από το θέμα, ήθελα μόνο να σας πω πόσο εύκολο είναι να γίνει κάποιος χριστιανός ή μουσουλμάνος, για να μην αναφέρουμε και τις άλλες επιδημιολογικές θρησκείες.
Από μια συγκυρία λοιπόν πιστεύετε αυτά που πιστεύετε κι όχι επειδή εσείς διαλέξατε τη θρησκεία σας και τάχα είναι καλύτερη απ’ τις άλλες. Και τώρα αν σας έλεγαν να διαλέξετε θα ήσασταν ανίκανοι να το κάνετε, αφού δεν έχετε πλαίσιο αναφοράς! Ποιες θρησκείες διδαχτήκατε ώστε ανάμεσα σ’ αυτές να διαλέξετε την καλύτερη… Ποια είναι η καλύτερη και ποια η γελοιωδέστερη;
Παραδεχτείτε το επιτέλους: δεν διαλέξατε εσείς τη θρησκεία που αγαπάτε και πιστεύετε. Ούτε ο πατέρας τη δίκη του. Ούτε ο παππούς ή ο προπάππους σας, αλλά το σύστημα και η συγκυρία!
Τόση σιγουριά!
Δεδομένου ότι ο κάθε πιστός θεωρεί τους έτερους λαθεμένους, με σιγουριά πια μπορώ να πω ότι η επιδημιολογική εξάπλωση της θρησκείας από το γονιό στο παιδί, σε σχέση με τον τόπο που γεννιέται, αποδεικνύει ότι η Θρησκεία είναι η «Διαιώνιση του Ψέματος» που η πανδημική της πανσπερμία γίνεται στην πιο αθώα ηλικία, όταν το νήπιο αδυνατώντας να σκεφτεί ή να υπερασπιστεί τη θέλησή του, εμείς το μολύνουμε με τη δική μας, όπως ακριβώς μας μόλυναν και οι δικοί μας γονείς κολλώντας μας μια ετικέτα που όταν την αντιληφθούμε, οι περισσότεροι θα είμαστε ανίκανοι να ξεκολλήσουμε!
Ναι φίλε γονιέ, μην δίνεις στο παιδί σου δηλητηριασμένο γάλα. Το σύστημα δεν σου αφήνει περιθώρια να αντιληφθείς την μόλυνση αφού δεν έχεις πλαίσιο αναφοράς. Ζεις ολοκληρωτικά μέσα σ’ αυτήν. Το σύστημα αδυσώπητα ανταγωνιστικό σε χρησιμοποιεί για το συμφέρον του. Αν τούτη τη στιγμή θίγεσαι, δεν αντιλαμβάνεσαι ότι εγώ σου λέω την αλήθεια, αλλά ότι καλώς έπραξες που κορόιδεψες το παιδί σου και θεωρείς δίκαιο να στρέφεσαι και ενάντια σε μένα!
Αν αυτό δεν λέγεται διαστροφή τι λέγεται, μου λες…
Αντιλαμβάνεσαι πόσο άδικος γίνεσαι μαζί μου… Όπως και τότε, νήπιο, χωρίς τη δυνατότητα της κρίσης, χωρίς την δυνατότητα να εκφραστείς ή να αντιδράσεις, σου κόλλησαν την ετικέτα, σήμερα είσαι έτοιμος να υπερασπιστείς μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να μην μάθεις την αλήθεια και να την αντικρούεις χωρίς λογική ή να δέχεσαι την πίστη σου χωρίς να ψάχνεις, χωρίς στοιχεία και αποδείξεις!

Φωνάζετε για τη «σφραγίδα του θηρίου» όμως το θηρίο μόνοι το τοποθετείτε στο μυαλό των παιδιών σας. Το χρίζετε «χριστιανό», «μουσουλμάνο» ή «ιουδαίο» και του καλλιεργείτε την αγάπη για τη δική σας θρησκεία, σε αντιδιαστολή με το μίσος που έμμεσα του καλλιεργείτε για τους άλλους. Όσο πιο πολύ μισεί τους άλλους και τους αποστρέφεται τόσο μεγαλύτερη η λατρεία στη δική του και το αντίστροφο. Η πίστη του γίνεται ακλόνητη και η εσωτερική του πεποίθηση ότι οι άλλοι κάνουν λάθος, μεγαλύτερη. Θεωρεί τη δική του πίστη αρετή κι αυτή μέσα του γίνεται ακλόνητη, ακόμα και όταν φαίνεται αφύσικη και παράλογη ή από τους αντιπάλους της γελοία. Η πιστοί των θρησκειών αυτών μεταξύ τους μισούνται τόσο πολύ που είναι έτοιμοι να σκοτώσουν ή να σκοτωθούν, όταν η πίστη τους απειληθεί και η μισαλλοδοξία αυτή εξαπλώνεται σε όλα τα επίπεδα της λογικής.
Ολόκληρη η κοινωνία μολύνεται.
Ο πιστός γίνεται εχθρικός ακόμα και ενάντια στην επιστήμη ή το κράτος που τόσο καιρό τον προστάτευε. Το πείραμα του Cern και η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για το κατέβασμα των θρησκευτικών συμβόλων είναι καλά παραδείγματα που πρέπει να μας προβληματίσουν.
Θεωρώντας την επιστήμη πιθανό εχθρό της πίστης και τα σύμβολα ζωντανή πηγή της γνώσης, η λογική σας αλλοιώνεται και η καρδιά σας γίνεται ακόμα πιο σκληρή. Αν η θρησκεία είναι ένας μολυσματικός ιός του μυαλού σας η γνώση και η επιστήμη, σαν αντιικό πρόγραμμα, μπορεί να σας προσφέρει τα όπλα για να τον καταπολεμήσετε και να ενισχύσετε την εξασθενημένη σας λογική. Αντιλαμβάνομαι βέβαια την εχθρική σας διάθεση να πολεμήσετε το ενδογενώς αντίθετο, που χρόνια καλλιεργήθηκε μέσα σας, όμως η αντίδραση για το κατέβασμα των θρησκευτικών συμβόλων σε μια πολιτισμική χώρα, στην οποία συσσωρεύονται κάθε λογής πιστοί, απομυθοποιεί την διακηρυγμένη σας «αγάπη». Η εχθρική σας διάθεση δεν αποσκοπεί στην λογική της αγάπης αλλά στη λογική της μισαλλοδοξίας των άλλων θρησκειών, ακόμα κι όταν γνωρίζετε ότι τυχαία βρεθήκατε στη μια από τις δυο όχθες του ποταμού!
Διαγράψτε από τη συνείδησή σας το Απόλυτο και το Δόγμα. Πολεμείστε την Άγνοια και τη Φιλαυτία. Καταδικάστε τον Φανατισμό και την Μισαλλοδοξία.Το δόγμα προϋποθέτει αυθεντία σε αντίθεση με το σχετικό που ερευνάται, αποδεικνύεται ή διαψεύδεται και τελικά γίνεται επιστημονικά αποδεκτό απ’ όλους. Ο δογματισμός είναι αδερφός του αγνωστικισμού και εχθρός της έρευνας γιατί και οι δυο εκφράζουν βεβαιότητα. Ο πρώτος είναι βέβαιος ότι γνωρίζει τα πάντα και ο δεύτερος ότι αδυνατεί να γνωρίσει απόλυτα και το παραμικρό, γιατί τάχατες το θεωρεί αδύνατον. Εκείνο όμως που πρέπει περισσότερο απ’ όλα να καταπολεμηθεί είναι η άγνοια. Η βεβαιότητα της γνώσης πηγάζει από το Απόλυτο και το Δόγμα μόνο ένας απερίσκεπτος και ανόητος υιοθετεί. Όμως και τα δυο πηγάζουν από την Άγνοια και γι αυτό μαθηματικά μας οδηγούν στον Φανατισμό της πίστης. Τότε η πίστη στο υπερβατικό γίνεται Αφέλεια, γιατί οι πιστοί χωρίς επιφυλακτικότητα πιστεύουν σε πράγματα που δεν μπορούν να αποδείχτούν ή να διαψευστούν και παρά ταύτα με μανία τα υπερασπίζονται σε βάρος της Αλήθειας. Ο δογματισμός διαρρηγνύει την δημοκρατία, γίνεται εχθρός της ειρήνης και στην καλύτερη των περιπτώσεων δρα σε βάρος του διπλανού μας! Γι αυτό, τις αντιλήψεις μας, πρέπει να τις ελέγχουμε πριν τις αποδεχτούμε και αναμφίβολα πρέπει αυτές να έχουν κοινωνικό χαρακτήρα και όχι ατομική προτίμηση που αντιτίθεται στη γνώμη του διπλανού. Αυτό είναι Δημοκρατία. Κανείς δεν αποτελεί νησί. Με όλους συνορεύουμε και συνδιαλεγόμαστε. Οι μισαλλόδοξες προτιμήσεις, το Απόλυτο και ο Δογματισμός διχάζουν τους ανθρώπους. Ναι, εύπιστε ανίερων δεισιδαιμονιών, το δόγμα μας χωρίζει και οι θρησκείες χωρίζουν αντί να ενώνουν. Ηθικολογικά, οι θρησκείες απέδειξαν ότι, μπορούμε να κάνουμε «καλούς ανθρώπους» να σκέφτονται κακά και να πράττουν ακόμα χειρότερα!
Από φανατισμό ή από άγνοια…
η ιστορία βρίθει…
τα εγκλήματα δεν σβήνουν με το χρόνο…
οι καταστροφές τελεσίδικες και μη αντιστρεπτές…
τα δεδομένα πολλά και αποκαλυπτικά…
η λογική αδυσώπητα πειστική!

Είναι αλήθεια: οι πνευματικοί μας ταγοί μας κατηύθυναν λάθος. Αν όχι εσκεμμένα, σίγουρα κι αυτοί από άγνοια. Η πεποίθησή τους πως τα ήξεραν όλα, το μόνο που μπορεί να αποδείξει είναι ότι είχαν βαθιά μεσάνυχτα!
Γι αυτό, αγαπητοί γονείς, πριν αποφασίσετε με τι γάλα θα χορτάσετε τα παιδιά σας, δοκιμάστε το τουλάχιστον αν καίει!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου